Kizer Cutlery, kineski proizvođač noževa, predstavio je na ovogodišnjem SHOT Showu a i netom prije završetka 2016. godine, noževe koje će krenuti u prodaju ove, 2017. godine. 

Kao što smo već izvještavali, Kizer Cutlery je najavio smanjenje obujma proizvodnje za 2017. godinu te izmjenu pristupa dizajnu tj., predstavljanje različitijih modela. 

Donosimo pregled najzanimljivijih predstavljenih noževa, što Kizerovog inhouse dizajna, što Kizerovih suradnji s etabliranim svjetskim dizajnerima. 

Kizer Toro

Photo Credit: KnifeNews.com

Zanimljiva prva suradnja s Mattom Diskinom, dizajnerom noževa iz Volcan Knivesa. Kizer Toro je napravljen s titanijskom drškom te oštricom do S35VN čelika. Agresivna oštrica, naoko ergonomska i praktična drška te Diskinov DDS sustav (double detent system) naći će svoje pobornike vrlo brzo. Maloprodajna očekivana cijena je 278 američkih dolara.

Kizer Megatherium

Photo Credit: KnifeNews.com

Stilizirani fliper za kojeg s pouzdanošću možemo tvrditi da će imati problema s otvaranjem. Oštrica je duga oko 9 cm i napravljena kao da je izašla iz nekog SF filma, ali pomnijim promatranjem uočit ćete da se zapravo radi o santoku oštrici koja bi mogla biti privlačna onima sa skrivenim kulinarskim talentom. 

Kizer Wakulla

Nož izbora Zorana Vakule (to smo izmislili, ali bi trebao biti). Steve Jernigan je dizajner ovog Kizerovog modela. Uključuje dva sustava otvaranja od kojih je jedan standardni thumbstud, a drugi modificirani flipper – front flipper koji se rijetko sreće.

Kizer Super Bad Drop Point

Photo Credit: KnifeNews.com

Super Bad Drop Point jedan je od najavljenih fiksnih noževa iz Kizerove radione. Dizajner folder varijante, Mikkel Willumsen, naglasio je agresivnost VG-10 dizajna s predimenzioniranom oštricom koja bi mogla biti upotrebljiva kad pogledamo način na koji je integriran choil (služi za bliži hvat kažiprstom) i popularni jimping rezovi na hrptu oštrice – kako bi se olakšalo njeno korištenje. Očekivana cijena je 196 američkih dolara.

Kizer Feist

Photo Credit: KnifeNews.com

Simpatičan mali folder plod je dizajna Justina Lundquista. Dizajner ovog noža htio je, kažu u Kizeru, napraviti office-safe folder. To bi značilo da je namjerno izabran front flipper model otvaranja te stisnuti frame lock sustav bravljenja oštrice kako bi se nož rasklapao sporije i tako izbjegao pažnju okolnih kolega. Mislim da će se svatko tko je ikad ponudio svoj nož nekom od kolega razumjeti razmišljanje dizajnera.

Kizer Mjölnir

Photo Credit: KnifeNews.com

Ekipa iz TK Knives nastavlja suradnju s Kizerom. O prijašnjoj suradnji s Kizerom koja je iznjedrila model Kyre možete čitati ovdje. Novi dizajn TK Knivesa je agresivniji i izrađen u M390 čeliku kojeg Kizer dosad nije koristio. Primjetili smo istu ergonomiju drške kao i na Kyreu s kojom nismo bili zadovoljni prilikom dugotrajnih težih zadataka upravo zbog dizajna drške. Preostaje nam samo da isprobamo Mjölnir i vidimo hoće li nož nazvan po Thorovom čekiću promijeniti naše mišljenje. (AS)

Izvor fotografija: KnifeNews.com