Višegodišnji sam korisnik Four Sevensove ručne svjetiljke Quark 1232 Tactical. U vrijeme kada sam kupio ovu svjetiljku proizvođač se nazivao 4Sevens. Pred koju godinu su napravili veliku promjenu vizualnog identiteta koja je uključivala i drugačije pisanje imena. Pri tome su promijenjene i oznake u imenima nekih svjetiljki. Tako je moj Quark 1232 Tactical postao Quark Tactical QTL2. Razlika između 1232 i QTL2 su, osim u imenu, u LED emiteru kojeg proizvođač ugrađuje u svjetiljku. Naime, Four Sevens svoje postojeće modele nadograđuje novijim LED emiterima kako oni postaju dostupni na tržištu. Tako je moj primjerak svjetiljke došao sa CREE XPG R5 emiterom dok se u trenutku pisanja ovog teksta (lipanj 2014.) u QTL2 ugrađuje CREE XP-G2 emiter. Najočitija razlika između ta dva emitera je snaga svjetla. Stariji R5 svijetli sa 220 lumena dok noviji G2 izbacuje svjetlo od 276 lumena. Imajte na umu da je Four Sevens konzervativan u svojim deklaracijama svjetlosne snage slično kao i Surefire. Većina drugih proizvođača bi snagu ove svjetiljke deklarirali sa barem 100 lumena više.

Osim snage nisam primijetio neke bitne razlike u boji svjetla (prijatelj posjeduje novu verziju svjetiljke) jer je Four Sevens svojom upravljačkom elektronikom već na starijem modelu postigao prilično bijelo svjetlo i nije imao apsolutno nikakvih problema sa bježanjem boje svjetla u plavo što je bila česta pojava na ručnim svjetiljkama prije nekoliko godina. Oblik svjetlosnog mlaza na ovoj svjetiljci je prilagođen osvjetljavanju predmeta na manjim udaljenostima. Svjetlo je široko i raspršeno i kao takvo nas neće zaslijepiti pri korištenju u zatvorenim prostorima i u isto će vrijeme osvijetliti gotovo cijelo korisnikovo vidno polje. Krugovi svjetla su iznimno pravilni što svjedoči o kvaliteti izrade žarulje. Ovakva konfiguracija svjetla je idealna za EDC svjetiljke.

Mala svjetiljka velikih mogućnosti

Sad kad smo spojili stari naziv svjetiljke s novim nazivom i zaključili da se uglavnom radi o istoj svjetiljci, red je da kažemo nešto o samim tehnikalijama. Quark 1232 pokreću dvije CR123A baterije i za taj format ovo je izuzetno kompaktna svjetiljka. Podaci proizvođača kažu da je duljina cijelog tijela svjetiljke 114,3 mm, promjer 21,8 mm i masa bez baterija 51 gram. U trenutku kada sam je nabavio Quark 1232 je bila definitivno najkompaktnija svjetiljka koja radi na dvije CR123 baterije. Na prvi pogled je izgledala krhko i totalno van kategorije tada aktualnih Surefirea 6P i njegovih klonova te Fenixovih TK taktičkih svjetiljki. Dugogodišnje korištenje Quarka me uvjerilo u suprotno. Jedino pitanje robusnosti koje se može postaviti je rub oko stakla. Određen broj taktičkih svjetiljki ima taj rub ojačan čelikom ili je aluminij naoštren radi korištenja svjetiljke za samoobranu ili kao alat za udaranje. S Quarkom to nije preporučljivo raditi jer je rub zaobljen i plitak, dizajniran za kompaktnost,  a ne za udaranje. Vrlo je vjerojatno da bi udaranje po nečem tvrdom dovelo do oštećenja stakla. Kako proizvođač nije zamislio da se Quark 1232 koristi za udaranje, ne možemo mu nedostatak te mogućnosti uzeti kao manu.

Tactical ili Pro

S druge strane kompaktnost ove svjetiljke je izvrsna i to joj je glavno obilježje. Drugim riječima, tražite li snažan izvor svjetla u malom paketu koji će vam uz to ponuditi i višesatnu autonomiju na jednom paru baterija, Quark 1232 ili QTL2 je odličan izbor. Ja sam se odlučio na kupnju Tactical verzije. Tactical i Pro verzija se razlikuju po sučelju za upravljanje načinima svijetljenja i konfiguraciji sklopke za paljenje svjetiljke. Quark svjetiljke nude osam načina rada koji se sastoje od SOS bljeskanja, bljeskova istim ritmom, stroboskopskog bljeskanja, super slabog svjetla i nekoliko razina snage svjetla. Na Tactical modelima se dva od osam ponuđenih način svijetljenja mogu „uprogramirati“ za stalno korištenje. Između dva programa se prebacuje zakretanjem glave svjetiljke. U programiranje se ulazi također zakretanjem glave svjetiljke nekoliko puta – princip je vrlo detaljno pojašnjen u uputama i na web stranici proizvođača. Osobno koristim najjaču i nisku razinu svjetla u programima i nikada nisam imao potrebu promijeniti ih. Držim da je ovo jedan od boljih načina za ugraditi raznorazne načine svijetljenja u svjetiljku. SOS svjetla ili isprekidano bljeskanje volim imati, ali bi ih koristio eventualno u nekoj nesreći. Drugim riječima mogu proći godine prije nego što ih zatrebam stoga ću ih ostaviti zakopane u meniju dok taj trenutak ne dođe. Bilo gdje drugdje bi mi samo smetali. U pet godina korištenja Quarka nisam ih zatrebao nijednom, ali uvijek imam tu opciju na raspolaganju. Pro verzija ima daleko dostupnije opcije različitog svijetljenja pa korisnici koji često koriste SOS, stroboskop ili razne razine snage svjetla mogu kupiti ovu verziju.

Druga razlika u odnosu na Pro verziju je tipka za paljenje i gašenje svjetiljke. Tactical Quarkovima je tipka izbočena izvan aluminijskog profila što olakšava njezino pritiskanje i kratkotrajno paljenje bez blokiranja u položaju upaljen. Na Pro verzijama je tipka uvučena u aluminijski profil što otežava slučajno paljenje svjetiljke, ali i omogućava njeno uspravno stajanje na ravnoj podlozi (tail stand).

Kopča za nošenje

FourSevens Quark QTL2 dolazi sa čvrstom kopčom za nošenje koja se nalazi na dvije trećine duljine tijela svjetiljke. Kao takva je idealna za kačenje na remen ili ruksak, međutim zakači li se za rub džepa, jedna trećina svjetiljke ostaje viriti van džepa. Pred koju godinu FourSevens je u dodatnoj opremi za Quark QTL2 ponudio kopču koja omogućava nošenje svjetiljke duboko u džepu. Kupio sam tu kopču i nikada je više nisam skinuo jer odgovara mojem načinu nošenja te svjetiljke – duboko u džepu ili duboko u bočnoj futroli Maxpeditionove torbice Versipack Thermite. Kupio sam vjerojatno prvu seriju kopče za duboko nošenje i primijetio sam da kopča nije kruta poput originalne, međutim kasnije serije su ispravile taj, nazovimo ga, propust. Moja „mekana“ kopča nikad nije zakazala pa vjerujem da ove novije, daleko čvršće i kruće, nude još veću pouzdanost neće baš nikada skriviti gubljenje svjetiljke ispadanjem iz džepa.

Negativnosti

Red je da sada kažemo nešto i karakteristikama ove svjetiljke koje nam se nisu toliko dopale. Moj primjerak ima problema sa tzv. preflashom. Radi se o pojavi koja se javlja pri paljenju svjetiljke na programu svijetljenja niske razine snage svjetla. Pri paljenju Quark će na djelić sekunde zasvijetliti maksimalnom snagom. U nekim prilikama taj bljesak može odati položaj onoga tko svijetli ili čak korisniku oštetiti noćni vid. Sam korisnik mora procijeniti da li je to pogubna mana. U mom načinu korištenja nije nikada bila. Najteža posljedica ove mane za mene je bila mala doza razočaranja jer mi preflash nikako nije u skladu s visokom kvalitetom izrade ove svjetiljke i pažnje koju je proizvođač posvetio detaljima. Nisam upoznat da li najnoviji Tactical modeli QTL2 prate od ove mane. Znam samo da se provlačila godinama kroz Tactical seriju. Saznamo li nešto novo vezano uz ovu manu ovog modela Quarka dopunit ćemo tekst i obavijestiti vas.

Druga mana Quarka QTL2 je potreba da se za njegov rad koriste CR123A baterije, dakle standardne baterije bez mogućnosti punjenja. Proizvođač preporuča korištenje isključivo CR123A baterija. Mi smo isprobali korištenje RCR123 (R kao rechargable, dakle punjivih) baterija. Svjetiljka s njima radi, ali ne dobro. Nakon što napon baterije malo padne zbog korištenja, Quark počne ludovati kroz načine svijetljenja, gasiti se kada ne treba i općenito nepouzdano raditi. Srećom korištenje ovih baterija ne ostavlja nikakve trajne posljedice po svjetiljku, ali valja imati na umu da ćete imati stalnu potrebu kupovati baterije za ovaj Quark. Dobra stvar je što QTL2 ili u ovom slučaju Quark 1232 poprilično štedljiv s baterijama i u nekoj normalnoj EDC upotrebi jedan par zna „povući“ barem godinu dana, a neki kvalitetniji kompleti i duže od toga.

Quark 1232 ili QTL2 nema mogućnost rada na 18650 baterije jer one fizički ne stanu u njega.

FourSevensova svjetiljka je idealna za EDC jer su male dimenzije njezina najveća i najsjajnija odlika. U isto vrijeme se radi o super kvalitetnom proizvodu koji će izdržati godine nošenja u džepu, torbama ili ruksacima s drugim metalnim predmetima ili bez njih. Izdržat će padove s pokojeg metra visine bez većih posljedica, a dugo dugo će izgledati sasvim nova jer je aluminijsko kućište vrhunski eloksirano HA Type III procesom. Za one kojima duljina svijetljenja nije od presudnog značaja, FourSevens je ponudio modele sa samo jednom baterijom dok oni koji traže nešto s većom autonomijom uzimaju modele pokretane s dvije baterije uz minimalnu „kaznu“ u povećanim dimenzijama. Na kraju ćemo spomenuti da je njezina cijena vrlo umjerena s obzirom na kvalitetu proizvoda i vrti se oko 60 američkih dolara kada se kupuje od proizvođača. Pri tome je prilično važna činjenica da ta cijena uključuje isporuku u Hrvatsku.

Autor: Goran Maravić