Nitecore je kineski proizvođač ručnih svjetiljki koji je u vrijeme booma ručnih LED svjetiljki prije nekoliko godina uživao reputaciju velikog inovatora. Konkurencija se u međuvremenu ozbiljno zaoštrila, međutim najkvalitetniji su bez problema opstali – mislimo prvenstveno na Fenix i Nitecore. Na žalost, do sada niste imali prilike puno čitati o njihovim proizvodima na Urban Gadgetteu pa je red  da to ispravimo. Počet ćemo s Nitecorom.

Ručnu svjetiljku SRT3 kupio sam prije skoro dvije godine. Zaintrigirale su me dvije stvari na SRT  (SmartRing Tactical) seriji. Prva je opcija crvenog svjetla koje čuva noćni vid, a druga je rotirajući prsten (SmartRing) kojim se mijenjaju načini svijetljenja. Još jedna odlika ove svjetiljke mi se učinila praktičnom, a to je pretvaranje SRT3 iz CR123 u AA svjetiljku. Kako sve to funkcionira u praksi pročitajte u nastavku.

SRT3 je svjetiljka koju pokreće jedna CR123 baterija ili jedna AA baterija. Podržava i punjive varijante oba formata, a za iskorištavanje punog potencijala valja koristiti punjivu RCR123 bateriju (3,7 V). To znači da sa drugim navedenim baterijama neće izbacivati 550 lumena već manje. Korištenjem AA baterije SRT3 će ponuditi do 180 lumena svjetla, ali će zato trajnost baterije biti dulja. Slabije svjetlo pruža i klasična CR123 baterija, do 330 lumena. Prebacivanje iz CR123 varijante u AA varijantu nije bezbolno i nije nešto što se radi u hodu. Razlog tomu je što za korištenje AA baterije SRT3 zahtijeva adapter koji se navije na spoj tube za baterije i glave s emiterom. Adapter donekle produži svjetiljku i ne dopušta micanje AA bateriji u tubi koja je širinom prilagođena CR123 baterijama. Tu polako dolazimo do možda najveće mane SRT3, njezinih dimenzija.

Dimenzije

Nitecore SRT3 ne spada u malene svjetiljke s obzirom da se radi o modelu kojeg pokreće tek jedna baterija. Duljina svjetiljke u CR123 konfiguraciji je 100 mm, promjer 24,3 mm, a masa bez baterije 73 grama. Ima i većih svjetiljki u toj klasi, kao što je na primjer skraćena Solarforce L2, ali su to mahom stariji koncepti i modeli. Zadnjih godina u kategoriji EDC svjetiljki ipak vlada trend malih, ali moćnih. SRT3 je po tim mjerilima velika svjetiljka, a u AA verziji dimenzije su otprilike jednake Four Sevensovim svjetiljkama koje pokreću dvije CR123 baterije.

Nitecore SRT3 nije krupan bez razloga. Tipka za paljenje i gašenje svjetiljke smještena je na zadnju stranu ili na dno (zavisi od točke gledišta) i aktivira se palcem. Nadalje, mehanika i elektronika tipke dodaju na dužini svjetiljke. Zatim je tu rotacijski sustav selekcije načina svijetljenja. Prsten koji se rotira smješten je prije same glave svjetiljke u kojoj se nalazi LED emiter ili da budem precizniji LED emiteri. Prsten zajedno sa mehanikom i elektronikom nužnom za njegovo funkcioniranje također dodatno produžuje svjetiljku. Pokoji milimetar je dodala i glava svjetiljke s LED emiterima. SRT3 osim bijelog svjetla snage 550 lumena može izbacivati plavo i/ili crveno svjetlo snage nekoliko lumena. Svjetlo u boji emitira zasebni LED emiter smješten ekscentrično u glavi svjetiljke.

Princip rada SRT3 svjetiljke je paljenje i gašenje pomoću tipke na zadnjoj strani tijela i zatim mijenjanje načina svijetljenja rotacijskim prstenom smještenim iza glave svjetiljke. Prsten ima fiksne pozicije za određeni način svijetljenja pa će se paljenjem upaliti onaj način ili mod koji je namješten na prstenu čak i dok je svjetiljka bila ugašena. Svaki mod svjetla pruža mali pruža otpor pri rotaciji na  kojem prsten zastane. Na taj način se može i “na slijepo” prolaziti kroz modove svijetljenja. Raspon snage kontinuiranog svjetla nema te zareze i namješta se potenciometrom – poput glasnoće na uređajima za reprodukciju zvuka. Ovo je vrlo praktično jer se snaga svijetljenja ne namješta po zadanim stepenicama (npr. 10, 100, 200, 500 lumena).

SmartRing

Modovi svijetljenja na SRT3 su: isprekidano svjetlo, SOS, bljeskajuće crveno i plavo svjetlo, plavo svjetlo, crveno svjetlo, vrlo slabo svjetlo, najjače svjetlo (između je potenciometrom regulirajuće svjetlo) i stroboskop. Prvih nekoliko dana SmartRing se ne čini baš kao najspretnije rješenje. Dosta sam prtljao i nagađao, ali kad sam napamet naučio pozicije modova i stekao osjećaj za upravljanje prstenom, SmartRing je postao odličan i lako upravljiv sustav za odabir načina svijetljenja. Vrijeme prilagodbe je doista minimalno i ako ne rotirate hrpu svjetiljki kroz vaš EDC komplet, SmartRing je definitivno jedno od najboljih rješenja svoje vrste.

Osim u dužinu, SRT3 je pomalo glomazan i po širini. Razlog tome je vrlo robusna konstrukcija svjetiljke te dodaci koji sprečavaju njezinu rotaciju u slučaju pada. Robusnost zaokružuje čelični rub glave s emiterom zbog čega ova svjetiljka može poslužiti i kao sredstvo za samoobranu ili kao alata za razbijanje stakla. S obzirom da je stroboskopski način rada smješten na krajnjem desnom kraju SmartRing rotacije i kao takav lako dostupan i grubim pokretima, jasno je da su dizajneri i tu mogućnost planirali kao element samoobrane.

Još jedna stvar koja mi se jako dopada na SRT3 je kopča za nošenje u džepu. Kopča je čvrsta i omogućava duboko nošenje što znači da svjetiljka uopće neće viriti iz džep prilikom nošenja. Na njoj sam primijetio samo jednu negativnost, nakon godinu dana intenzivnog nošenja popustili su vijci na kopči i trebalo ih je zategnuti. Taj problem se lako može riješiti trajno kapljicom ljepila na navojima vijaka.

Moje iskustvo korištenja Nitecoreove SRT3 svjetiljke je vrlo pozitivno. Preporučam je svakome kao EDC svjetiljku. Njezine poveće dimenzije nisu posljedica lošeg dizajna nego posljedica tehničkih rješenja koja zauzvrat pružaju dodatne mogućnosti – nešto što lakše i manje svjetiljke nemaju. Moram spomenuti da punjive RCR123 baterije s kojima SRT3 daje najjače svjetlo ne pružaju višesatno trajanje (pri najjačem svjetlu naravno). Meni je Nitecoreova baterija na najjačem svjetlu pružila nešto manje od jednog sata rada. Sanyo Eneloop mi je dao više od jednog sata svjetla prije nego što je svjetlo počelo slabiti. Na trajanje baterije valja pripaziti ukoliko SRT3 planirate koristiti kao svjetlo za potrage, urbano istraživanje ili u prirodi. Tada je obavezno nošenje barem jedne rezervne baterije. Dvije RCR123 baterije su mi bile dovoljne za višesatno urbano istraživanje u iznimno mračnim uvjetima jer nisam cijelo vrijeme svijetlio snagom od 550 lumena. Nekad mi je toliko snažno svjetlo odbijalo od bijelih površina pa su mi dvije RCR123 pružile dovoljno autonomije za cijeli dan istraživanja.

Autor: Goran Maravić