Tvrtka 5.11 ima vrlo zanimljivu povijest imena i uspjeha. 5.11 je oznaka težine uspona prema Yosemite Decimal System (YDS). Opis (prema stranicama proizvođača) kaže sljedeće: “After thorough inspection, you conclude this move is obviously impossible; however, occasionally someone actually accomplishes it.” Dakle, ovi dečki imaju jako ambicioznu misiju i viziju razvoja svoje tvrke. Pravu popularnost su stekli pod drugim, manje bombastičnim imenom. Naime, sve je počelo sa gospodinom Royal Robbinsonom koji je osnovao istoimenu tvrtku koja se specijalizirala za izradu penjačke opreme. Gospon Royal (fakat mu je tako ime) je u napadu dizajna stvorio 5.11 Tactical trouser – hlače za kojima je poludila grupa FBI novaka – kako bi se razlikovali od marinaca s kojima su dijelili bazu. Hlače su krenule osvajati sve više pojedinaca koji su tražili izdržljive te, s druge strane, pristojne hlače koje su mogli nositi bez previše osvrtanja nadređenih. Tvrtku je kupio uspješni poduzetnik koji je odmah odijelio hlače te razvio brand koji danas poznajemo kao 5.11 Tatical. Počeli su proizvoditi proizvode namijenjene policajcima, vojnicima te osoblju zaduženom za hitne slučajeve (vatrogascima te EMT osoblju). Toliko o povijesti.

Univerzalna jakna

5.11 SABRE v1.0 je jakna koja možda na prvi pogled je oduševljava ali nakon više godina nošenja po svakakvim uvjetima, moram priznati da je tvrtka uspješno isporučila kvalitetan proizvod. Klasifikacija jakne bi bila uobičajeni softshell, prilagođen upotrebom za LEO (Law Enforcement Officer) osoblje.

Udobnost i izvedba

Sve što stavite na sebe, osim što mora odgovarati dimenzijama, poželjno je i da bude udobno. SABRE je jako udobna, lagana za nošenje te se fantastično nosi sa naletima vjetra (čak i od jadranske bure). Jakna je prezentirana kao otporna na vjetar i kišu. Više nego jednom sam bio u prilici isprobati tu tvrdnju i mogu posvjedočiti da je proizvođač u pravu. Jakna je svaki puta fantastično odradila svoj posao usprkos mojoj skepsi uzrokovanoj mnoštvom patentnih zatvarača na njoj (svi osim bočnih imaju pokrov protiv prodiranja kiše). U tim prilikama sam trebao nositi i nepromočive hlače, ali hipotermijica uzrokovana trapericama je usputna neugodnost na koju sam navikao. Snijeg? Ista stvar. Pred mjesec dana (zima 2013.) padale su mokre krpe te bijele gadosti. Jakna je bila potpuno mokra izvana, ali vlaga u nijednom trenutku nije prodrla u unutrašnjost. Jakna ne pruža visoku razinu termičke zaštite, ali to joj nije ni namjena. Topla vesta će zadržati toplinu unutar jakne i spremni ste za cipelarenje po gradu (op.a. hodanje, ne premlaćivanje).

Džepovi

SABRE ima mnoštvo korisnih i, nama, ne tako korisnih džepova. Ruke ćete ubaciti u regularne džepove dok mobitel možete smjestiti u jedan od dva džepa na nadlaktici (osobni favorit). Regularni džepovi skrivaju na dnu sustav zatezanja donjeg dijela jakne kako bi je mogli stisnuti kao dodatnu mjeru zadržavanja topline. SABRE ima dva unutarnja džepa – jedan koji se zatvara patent zatvaračem (da ne koristim “ziper” stalno) a drugi čičkom. THE Wallet živi u desnom. Na prsima se nalaze četiri vanjska džepa. Dva horizontalna su zakrivena i sadrže čičak trake za postavljanje oznaka postrojbe  dok su druga dva vertikalna  i simetrična sa obje strane glavnog patent zatvarača. Premda ih sam ne koristim prečesto, definitivno su korisni ukoliko želite pristupiti stvarima bez otvaranja glavnog patenta.  Ostatak džepova – ovi na koje sam se osvrnuo kao “ne tako korisne” su prsni džepovi i jedan ogromni koji ide preko cijele širine leđa. Takozvani RAID džepovi su podstavljeni džepovi koji imaju ušivene nastavke za prišivke ili čičak naljepnice koje obilježavaju korisnika kao pripadnika određene postrojbe. Flap se samo izvuče iz džepa te se na njega prišiju dodaci ili samo “zalijepi” čičak oznaka. Jedan od korisnika ove jakne odlučio ju je koristiti u svrhe bicikliranja te je za nastavke prikačio trake koje pojačavaju odbljesak svjetla od auta kako bi bio vidljiviji prilikom vožnje. Impresivno i kreativno.

Kapuljača

Jedna od najimpresivnijih stvari na ovoj jakni je definitivno kapuljača. Osim što se putem gumba i čička zalijepi na jaknu, dio kapuljače ima i tvrdi dio koji funkcionira kao šilt i definitivno mijenja situaciju kada pada jaka kiša. Također, kapiljača ima čičak nastavak kojim možete regulirati koliko će visiti nad očima i prekriti određeni dio lica. Naravno, kapuljača se može zategnuti elastičnim nastavcima za sve one koji preferiraju “kulen” look (vaše lice stisnuto sa svih strana – nekako mi najviše sliči kulenu…).

Prilagodba korisniku i svrsi zadatka

SABRE ima zipere koji kreću od oba boka jakne te doslovno pretvaraju jaknu u poncho (ako radite dok pada kiša a želite imati veću mobilnost ruku i torza) ili otkrivaju opasač sa oružjem jednim potezom ruke (LEO & vojska). Ova funkcionalnost radi savršeno. Bez obzira što su to patent zatvarači, neće se otvoriti sami od sebe (u najnovijoj verziji jakne su dodali kopču koja potpuno sprečava slučajno otvaranje). Također, dobro dođe nakon duge šetnje ukoliko se želite na brzinu ohladiti bez skidanja jakne.

Rukavi i jedna stvar koja fali

Na rukavima SABRE jakne, kao što sam spomenuo, postoje dva džepa na nadlaktici na kojima su prišivena područja za čičak oznake. Savršena mjesta za odmor vaših elektroničkih gadgeta, ključeva, svjetiljke i bilo čega za što želite da vam, doslovno, bude pri ruci. Rukav završava gumiranim nastavkom za prilagodbu širine otvora rukava. Ovo je malo blesavo napravljeno. Gumirani čičak je pretanak te se rijetko dobro zakači. Širina tog zatvarača/steznika je oko 1.5 cm. Bilo bi savršeno kad bi ga malo podebljali – tipa, 1 cekstra. Kada se ne zakači, pola gumiranog  čičak zatvarača viri te ima tendenciju u tramvaju se prikačiti za tuđi čičak rukav. To me izložilo neugodnim pogledima (ljudi ne reagiraju pozitivno na moj pokušaj ismijavanja situacije: “pardon gospođo, pokušavam je naučiti da ne grize tuđe čičke”). Ovo je riješeno u novoj verziji jakne (Sabre 2.0). Čičak zatvarač ima i kopču za dodatnu sigurnost. Jedina stvar koju bih nadodao na ovu jaknu je džep na podlaktici lijeve ruke. Mislim da bi strašno povećalo ugodnost uporabe i funkcionalnost jakne.

Zaključak

Skupa je. Kvalitetna je.  Nudi pregršt opcija za nošenje i upotrebu. Bez problema podnosi temperature u manjem minusu (ugodna je ako nosite malo deblju majicu sve do nekih -4C) te sam je prošle godine nosio bez zamjerki CIJELU godinu – negativna strana kad kupite jaknu za 1200+ kn. Svaka čast 5.11 Tacticalu što je prilikom izrade i dizajna slušao korisnike te implementirao u novu jaknu sve minimalne propuste jedinice. Također unaprijedio je dijelove koji na prvu nisu bili neka veća zamjerka – nova podstava. Recenzirana verzija je 1.0 te itekako razmišljam o kupovini nove verzije (2.0) s obzirom da sam je isprobao.

Autor: Andrija Sprčić