Nite Ize je američka tvrtka specijalizirana za razvoj inovativnih rješenja sitne svakodnevne probleme. U svojem porfoliju okuplja neka prilično poznata tržišna imena kao što su Inka ili Inova. Inka su poznate kemijske olovke, a Inova svjetiljke. Prvi proizvod tvrtke i njezina osnivača Ricka Casea je bio adapter koji je klasičnu mini svjetiljku (tipa Mini Maglite) učvršćivao za glavu oslobađajući time ruke korisnika. Danas Nite Ize ima nevjerojatno široku paletu proizvoda u kojima dodaci za ključeve čine jednu kategoriju. U nju spada i Nite Ize S-Biner KeyRack.

S-Biner je stari Nite Izeov patent koji spaja dva karabinera u jedan i na taj način omogućava povezivanje stvari. Kroz godine su S-Bineri evoluirali, poboljšan je sustav zatvaranja, dodani novi materijali, boje i veličine. Ovdje se radi o minijaturnim plastičnim S-Binerima koji bi trebali držati ključeve i spojiti se na čeličnu pločicu (KeyRack) koja je i sama neka vrst karabinera. Plastični S-Bineri nisu novost i nude se u raznim bojama i veličinama. Na KeyRack su postavljeni oni veličine #0. U paketu dolazi šest S-Binera u različitim bojama radi lakšeg razlikovanja sličnih ključeva na jednom privjesku.

Osobno koristim S-Biner KeyRack nekoliko godina s nekim vidovima tog sustava sam jako zadovoljan, a s drugim nešto manje. Prve verzije S-Binera izrađene od metala imale su manu otvaranja u džepu i ispuštanja zakačenih predmeta. Na novijim verzijama metalnih i plastičnih S-Binera to se ne događa zbog ležišta u koje upada pomični dio S-Binera. Pomični dio se zabravi i slučajno ispadanje je gotovo nemoguće. Male S-Binere je moguće slomiti, ali dosta teško. Ja sam to u nekoliko godina korištenja uspio napraviti tek jednom što je sasvim prihvatljiva statistika. Nite Ize nudi mogućnost dokupljivanja pojedinačnih S-Binera u #0 veličini pa zamjena slomljenih ili izgubljenih nije problem. Skidanje ključeva i premještanje na drugi privjesak ili jednostavno uklanjanje na kratko vrijeme radi lakše manipulacije je fantastično jednostavno i najveća prednost ovog sustava.

Prema mojem iskustvu je KeyRack pogodniji za zakačiti ključeve u torbu ili ruksak nego za hlače. Kačenje na hlače ide jednostavno, ali skidanje je zbog bravljenja pomičnog dijela KeyRacka nešto složenije i zahtijeva malo duže petljanje prstima. Nošenje u džepu je mrvicu neudobnije nego kada se ključevi zakače na prsten, uzrok je oblik KeyRacka koji se može nezgodno okrenuti, pruža manju slobodu micanja ključevima i drugim stvarima obješenim na njega te zauzima bitno više mjesta od prstena. Sustav sa S-Binerima u bojama mi se pokazao kao pun pogodak pa glavni set ključeva nosim na prstenu zakačene S-Binerima, a sekundarne ključeve koji više vremena provode obješeni nego nošeni imam na KeyRacku. Također sam primijetio da KeyRack daleko bolje funkcionira kada se na njega vješaju isključivo ključevi i to manjih dimenzija. Moji ključevi imaju minijaturni multi-alat, svjetiljku i USB memoriju, ta kombinacija na KeyRacku stvara veliku gužvu u džepu.

Preporučio bih KeyRack onima koji ključeve nose u torbicama ili ruksacima ili onima koji na privjesku imaju samo ključeve. “Bogato” opremljeni kompleti ključeva će se u džepu bolje snaći na prstenu kojeg Nite Ize također ima u svojoj ponudi.

Autor: Goran Maravić