True Utility je mala britanska tvrtka koja se bavi dizajnom i proizvodnjom minijaturnih džepnih alata. Dizajn odrađuje tim u Velikoj Britaniji, a proizvodnja se odvija u Kini. Zajednički nazivnik alatima tvrtke True Utility jesu male dimenzije i što veća iskoristivost iz tih malih dimenzija. Jedan od takvih alata je StylusPen, druga generacija minijaturne olovke koja se nalazi u ponudi True Utilityja već neko vrijeme.

StylusPen je minijaturna olovka koja se teleskopski razvlači u dužinu klasične olovke i ne tjera korisnika da piše zgrčene ruke. Dugotrajno pisanje minijaturnim olovkama je gotovo nemoguće zbog jer tijelo olovke ne dopušta oslanjanje na šaku i time prirodnije i opuštenije držanje. Teleskopski sustav na StylusPenu rješava taj problem. Produžetak zbog teleskopskog mehanizma ne može sadržavati uložak s tintom stoga ove olovke koriste posebne, kratke uloške. Pri kupovini se dobivaju četiri uloška za StylusPen. S obzirom na priručni karakter ovakve olovke, vjerujem da će ta četiri uloška s tintom nadživjeti samu olovku.

Na vrhu teleskopskog dijela nadodan je mekani gumeni dio koji služi kao stilus za ekrane osjetljive na dodir. Stilus je moguće koristiti bez otvaranja i rasklapanja olovke.

Na drugom kraju olovke nalazi se čep koji pokriva korisni dio kemijskog uloška. Čep je izveden kao minijaturni karabiner pa se olovka može lako priključiti na privjesak s ključevima. Upravo tamo je i ja nosim već pola godine i mogu reći da stvar funkcionira jako dobro. StylusPen ne povećava bitno masivnost kompleta na privjesku s ključevima. Nošenje takvog duguljastog predmeta još bolje funkcionira kada se cijeli komplet alata i ključeva nosi sa kopčom kao što je Nite Ize KeyClipse. Tada se svi duguljasti alati objese prema dolje i ne pletu se međusobno niti se postavljaju pod nezgodnim kutovima.

StylusPen je kao ideja odličan proizvod, na žalost u stvarnom svijetu stvari ne funkcioniraju jednako dobro kao na papiru dizajnera. Čini se da True Utility nema tako dobru kontrolu kvalitete proizvodnih linija što je čest problem kod malih tvrtki koje organiziraju proizvodnju u Kini – daleko od svojih ureda i nadzora. Kupio sam dva StylusPena i to svaki u paketu s vodootpornom kutijom. Bijeli StylusPen sam  namijenio svojoj boljoj polovici dok sam crni uzeo sebi. Bijeli (srećom) od prvog dana funkcionira besprijekorno. Crni primjerak StylusPena nije bio funkcionalan. Teleskopski dio je kućište koje se jednostavno navuče na vrh u kojem stoji kemijski uložak. To navlačenje funkcionira na principu trenja. Isto kao i navlačenje čepa za pokrivanje dijela koji piše. Na crnom primjerku olovke je napravljena greška u proizvodnji zbog koje je teleskopsko kućište jednostavno opadalo sa vrha i kemijskog uloška. Olovka se prilikom otvaranja nije rasklapala na mjestu čepa, nego na spoju kućišta i kemijskog uloška. Kao takva bila je potpuno neupotrebljiva jer ju je prilikom svakog korištenja trebalo sasvim rastaviti i zatim djelomično sastaviti, a kućište je nekad znalo otpasti samo od sebe. Problem sam riješio kapljicom ljepila na nosaču s kemijskim uloškom što je dva dijela olovke možda spojilo zauvijek. Problem je za sada riješen i olovka funkcionira, ali kada ću morati promijeniti kemijski uložak pitanje je da li ću moći bez problema razdvojiti kućište od nosača.

Plan mi je bio javiti se proizvođaču da riješi taj problem, no na njegovoj stranici stoji da bi prva stanica za reklamacije trebala biti maloprodaja gdje sam kupio proizvod. Kako sam olovke kupio na putovanju u dosta dalekoj zemlji, zadovoljiti taj korak mi je bilo nemoguće. Na putovanju sam uspio i izgubiti račun za olovke što je moj propust pa sam zbog toga problem odlučio riješiti sam. Ne mogu svjedočiti o volji True Utilityja da riješi ovakve probleme, ali mogu svjedočiti o određenim problemima u kontroli kvalitete stoga preporučam da pripazite gdje i od koga kupujete njihove proizvode.

Autor: Goran Maravić