Leatherman Skeletool je multi-alat koji će vas osvojiti na prvi pogled. Dizajn je odlično kombiniran sa njegovim imenom jer tijelo alata doista podsjeća na kostur. Međutim Leatherman je, uz dizajn, imao i još jednu ideju kada je ovaj alat nazvao Skeletool – u njemu je ponuđena tek osnovna kombinacija alata, kostur Leathermanove ponude. Skeletool korisniku nudi sedam alata što bi nekome tko nikada nije vidio Leathermanov multi alat moglo zazvučati kao puno, no popularni multi-alati ovog američkog proizvođača u jednom paketu nude između 15 i 20 alata. Gledan iz pozicije jednog Wavea ili Super Toola, Skeletool je doista ogoljeni kostur funkcionalnosti na koju smo navikli od Leathermana.

(Samo) sedam alata

Sedam alata koji se nude u Skeletoolu su: kliješta, kliješta s preciznim vrhom, rezač žice (Leatherman navodi i rezač tvrde žice), nož, karabiner, otvarač za boce i odvijač na bitove. Leatherman čak u tom popisu pretjeruje jer pod kliješta spadaju i precizna kliješta i oba rezača žice jer ćete istim rezačem rezati i mekšu i tvrđu žicu. S druge strane otvarač za boce i karabiner stavljaju pod jedan alat jer zapravo karabiner služi nošenju samog alata. Ovakva pretjerivanja nisu rijetkost kod svih proizvođača i svih modela multi-alata pa ću se u ovoj, ali i u budućim recenzijama držati njihova službenog broja alata. Čitateljima će na taj način biti jednostavnije uspoređivati službeno navedene podatke sa našim recenzijama.

U praksi Skeletool ima kliješta, rezač žice, nož, odvijač s dva bita (plošni i križni) i otvarač za boce – dakle pet alata. Čini se još manje, međutim moje višegodišnje iskustvo korištenja Skeletoola pokazalo je da se radi o idealnoj kombinaciji alata za korisnika u urbanoj sredini. Pile, otvarači za konzerve, turpije i nazubljene oštrice su alati koji se više koriste u nekim drugim sredinama (npr. kampiranje), no kliješta, odvijač i nož s običnom ravnom oštricom se koriste za poslove poput raspletanja čvorova, otvaranja pisama i paketa ili pritezanja vijaka na računalima, namještaju, automobilima i sličnim stvarima kakve nalazimo u urbanim sredinama. Praktičnost otvarača za boce ne moram posebno pojašnjavati.

Jedna od prednosti Skeletoola je praktičan pristup alatima u kratkom vremenu što je omogućeno manjim izborom alata. Mali broj alata pojednostavljuje i mehanizme rasklapanja. Nož je dostupan bez ikakvog rasklapanja i može se otvoriti jednom rukom zahvaljujući rupi na oštrici. U otvorenom položaju nož se zaključava “liner lock” bravom. Odvijač se koristi rasklapanjem samo jednog kraka alata, a kliješta su dostupna rasklapanjem cijelog alata – akcija koja traje manje od jedne sekunde.

Kvaliteta izrade samog alata je vrhunska. Leatherman je proizvođač koji postavlja standard, a drugi ga nastoje slijediti. Nemojte pomiješati vrhunsku kvalitetu izrade ovih multi-alata sa njihovom svemogućnošću. Sama ideja multi-alata jest da budu priručni alati koji će poslužiti u prilici kada nemate u blizini specijalizirani alat. Skeletool to radi izvrsno.

Posebno ću naglasiti činjenicu da je Leatherman odlučio u ovaj alat uključiti odvijač na bitove (Leathermanov standar)  i što se jedan bit može pohraniti u kućište alata, na taj način uvijek na alatu imate dva križna i dva plošna odvijača – jedan precizniji i jedan čvršći.

Skeletool kao nož

Najslabijom karikom ovog alata smatram oštricu. Ukoliko ne nosite zaseban alat za rezanje, nož će biti najčešće korišten alat u multi-alatu pa će se tako i najviše habati. Leatherman je odlučio koristiti dosta mekani čelik 420 HC za oštricu ovog alata. Prednost ovog čelika jest što se lako oštri i to je moje iskustvo pokazalo, ali se u isto vrijeme i lako zatupi. Lakše od 420 HC oštrica nekih drugih proizvođača (Buck npr.) Očekivao sam da će zbog svoje mekoće i debelog hrpta oštrica biti otpornija na lomove, no moja očekivanja je isto kao i vrh Skeletoolova noža jednog ljeta slomila kamenica. Na sreću nije bilo teško oštračem profilirati novih vrh. Korisnicima koji znaju da će oštricu Skeletoola koristiti često i u surovijim uvjetima preporučam da razmisle o nešto skupljem Skeletoolu CX koji nudi oštricu izrađenu od daleko kvalitetnijeg i tvrđeg čelika 154CM. Leatherman je u početku nudio Skeletool CX isključivo u verziji sa nazubljenom oštricom dok se običan Skeletool sa nožem od 420HC čelika prodavao u verzijama sa ravnom i nazubljenom oštricom. Odnedavno se i skuplji CX model može kupiti sa ravnom oštricom. S obzirom na neveliku dužinu oštrice od svega 2,6 inča ili 6,6 cm koje će većinom zauzeti nazubljeni dio preporučam nabavljanje Skeletool multi-alata ravne oštrice noža, o kojem god modelu se radilo. Ravna oštrica je ipak svestranija od nazubljene i jednostavnije ju je održavati.

Sa masom od 142 grama i duljinom od 10 cm ovaj alat vam neće previše opteretiti džep i zapravo je idealan za svakodnevno nošenje. CX model ima jedan manji dio okvira napravljen od ugljičnih vlakana, no njegova masa je ista u gram običnoj verziji Skeletoola tako da su ugljična vlakna isključivo u služni estetike. Skeletol ima i držač za džep, međutim on nimalo ne hvata rub džepa i lako se može dogoditi da pri saginjanju ili sjedenju multi-alat jednostavno ispadne iz džepa pa ne preporučam tu vrstu nošenja. Držač za nošenje se lako može ukloniti sa multi-alata.

Skeletool je prema mojem sudu jedan od najboljih alata za svakodnevno nošenje u urbanim sredinama. Manji broj alata ga čini vrlo praktičnim za korištenje i jedino o čemu potencijalni kupci moraju voditi brigu jest da li Skeletoolovi alati odgovaraju njihovim potrebama.

Autor: Goran Maravić