Mechanix rukavice nastale su u svijetu auto utrka. Mehaničari su trebali rukavice koje će im štititi šake, ali im neće oduzeti previše spretnosti u prstima. Tvrtka Mechanix osnovana je 1991. godine i od samog početka Mechanix Original bio je izbor mehaničara, a kada su krenuli američki ratovi početkom 2000-ih iste te rukavice dodatno su popularizirali vojnici koji su također tražili zaštitu uz najveću moguću spretnost prstiju pa zatim plaćenici koji su sami birali svoju opremu. Mechanix je iskoristio val popularnosti i napravio Tactical liniju proizvoda, ali i proširio svoju ponudu radnih rukavica pa sad nudi modele s više zaštite, sa zaštitama od kemikalija, rukavice namijenjene radu na visokim temperaturama pa radu na niskim temperaturama. Uglavnom, svatko tko treba zaštiti ruke radeći svoj posao, pronaći će nešto u Mechanixovoj ponudi.

Ja sam Mechanixov model Original nabavio prije puno godina, kad sam aktivno igrao paintball (woodsball) i trebao zaštiti prste od bolnih pogodaka iz blizine, a htio sam u isto vrijeme biti brz na okidaču da spriječim takav pogodak. I posao su radile savršeno. Njihovo korištenje proširio sam na planinarenje po umjereno hladnom vremenu jer model koji sam nabavio ima zaštitni spužvasti sloj na gornjoj strani šake koji u određenoj mjeri štiti i od hladnoće. Koristio sam ih i za poslove poput razbijanja zidova, dizanja starog parketa, nošenja teških stvari, kopanja, košnje i slično. Moje iskustvo korištenja je izuzetno pozitivno. Iako se radi o skupljim rukavicama, njihova trajnost je za svaku pohvalu.

Pored Original modela s podloženom nadlanicom, nabavio sam i sasvim crne (Original Covert). Oba modela izrađena su od sintetičke kože na radnim površinama (onr koji su u kontaktu sa stvarima koje hvatamo) i od TekDry materijala (gornji dio, nadlanica) koji diše i brzo se suši. Debljina sintetičke kože je 0,8 mm zbog čega ove rukavice pružaju toliko veliku spretnost prstima uz prilično visoku razinu zaštite.

Za poslove košnje, bušenja, lopatanja i nošenja grubih materijala ove rukavice su izvrsne. Sintetička koža pruža fantastičnu razinu trenja. Ništa ne klizi iz ruku, a njihovo korištenje ljeti vrlo je prihvatljivo. Za veće hladnoće bi ipak trebalo uzeti neki od modela predviđenih za hladnoću, iako su meni ove rukavice više nego dobro poslužile za radove do kasne jeseni.

Tvrdnja proizvođača o brzom sušenju su istinite. Imam tople ruke i potpuno mokre rukavice, od snijega, mogu osušiti u 15-20 minuta običnim nošenjem bez da ih dodatno izlažem vlazi.

Najslabiji dio ovih rukavica je vrpca za stezanje koja se pouzdaje u čičak. Stezanje je odlično, rukavica se brzo i jednostavno skida i oblači, ali čičak se s vremenom pohaba – prije drugih dijelova rukavica. Konstrukcija hvatišta za čičak je malo nespretno napravljena, ali je Machanix to ispravio u aktualnim modelima (moj model je stariji) što znači da se modeli kontinuirano usavršavaju. Sam čičak je vrlo visoke kvalitete, ali ta tehnologija jednostavno ima ograničen broj hvatanja i skidanja, a njezina trajnost je manja od trajnosti drugih materijala na ovim rukavicama.

Mechanix nudi modele prilagođene ženskim rukama i sve modele ima u prilično širokom rasponu veličina. Imam velike ruke i nosim XL. Vodič na njihovoj mrežnoj stranici dobro opisuje kako da si izmjerite ruke prije nego što naručite rukavice ispravne veličine. Naravno, ako ste u mogućnosti isprobati veličine u trgovini, to je najbolji način određivanja veličine.

Proizvođač kaže da se rukavice mogu prati u stroju za pranje rublja. Ja sam svoje isključivo tako prao (na niskim temperaturama) i to više od 20 puta i odlično su to otrpjele. Svi šavovi i materijali su nedirnuti pranjem.

Iznimno sam zadovoljan Mechanixovim rukavicama pa sam nekoliko Original modela poklonio, a u obitelji je i nekoliko pari M-Pact modela koji dobro štite prste i nadlanicu od udaraca, no to je već zasebna recenzija. Bez ikakve zadrške mogu preporučiti Mechanixove proizvode, a planiram kupiti još koji model za sebe – na primjer Original Insulated.

Autor: Goran Maravić