Gerber je predstavio nož namijenjen korištenju na vodi, točnije radi se o nožu za sigurno korištenje u blizini stvari koje se lako oštećuju šiljatim vrhom – stvari poput čamaca na napuhavanje ili ronilačke opreme. Ime noža je River Shorty.

River Shorty nije velik nož, oštrica mu je duga svega 7,62 cm (3“), a ukupna dužina noža je 17,14 cm (6.75“). Zamišljen je kao kompaktan alat za hitne situacije kojeg će korisnik uvijek imati uz sebe. Oštrica je nazubljena, a vrh zatupljen. Vodeni okoliš često podrazumijeva imanje čamca ili splavi na napuhavanje, pojasa za spašavanje ili ronilačke opreme (cijevi sustav za zrak, odijelo). Zajedničko toj opremi jest što se može lako oštetiti oštrim šiljastim predmetima. Gerber to pokušava izbjeći zatupljenim vrhom na River Shortyju.

Voda podrazumijeva i hrđanje metala zbog čega je oštrica River Shortyja izrađena od nehrđajućeg čelika (Gerber ne navodi ime čelika) i polirana do visokog sjaja. Drška noža je izlivena od staklom punjenog najlona i formirana da stvara veliko trenje pri hvatu – moguće ga je kupiti sa crnom ili zelenom drškom. Nož se isporučuje sa futrolom od tvrde plastike koja se može lako prikačiti na remen, čamac ili pojas za spašavanje. Gerber preporuča cijenu River Shortyja od 33 američka dolara.