Prvi pogled na naslovnu fotografiju ovog teksta vaš je možda naveo da pomislite da je ovo tekst o poznatom i popularnom preklopnom nožu RAT 1. Nije, recenziju tog noža možete pročitati ovdje. Ovo je tekst o Ganzovom modelu G727 koji je, nemojmo okolišati, besramna kopija RAT-a. Zanimljivo je što je Ganzo napravio izmjene na G727 u odnosu na RAT, kao što je mehanizam za rasklapanje i zaključavanje oštrice, koji po mojem sudu ovaj nož čine boljim od originala.

Ganzo je kineski proizvođač noževa koji u svojoj ponudi ima više modela inspiriranih dizajnom noževa zapadnih proizvođača, ali nijedan ne nalikuje svojem uzoru toliko kao G727. Dimenzije noževa su vrlo bliske, radi se tek o pokojem milimetru razlike koji je jedva primjetljiv u korištenju. Malo veća razlika je u dužini sklopljenog noža jer je mehanizam koji koristi Ganzo omogućio da drška noža bude malo kraća. To nimalo ne utječe na funkcionalnost noža jer je ergonomski prilično dobro oblikovana drška dovoljno duga i za korisnike s većim šakama, ali je zato malo poboljšana prenosivost noža jer zauzima manje prostora u džepu. Drška ima metalni kostur, a obložena je G-10 materijalom sa srednje grubom teksturom. Masa noža je 130 grama.

Najlošiji dio Ganzovih noževa, pa tako i ovog, je kopča za nošenje koja u pravilu izgleda kao da je netko našao komad metala na ulici i pričvrstio ga na nož. Ja sam tome doskočio tako da sam kopču pjeskario i obojao u crno, što se vidi na fotografijama noža. Inače, kopča je postavljena tako da ne dopušta nošenje duboko u džepu što smatram velikom manom noževa koji su namijenjeni EDC-u pa kopču na ovom nožu držim i njegovom najvećom manom u svakom pogledu.

Ganzo ovaj nož nudi u nekoliko boja, ja sam se odlučio na zelenu, a dosta funkcionalna bi bila i narančasta koja omogućava lako pronalaženje noža ukoliko ga ispustite ili kad ga tražite u tamnoj torbi prepunoj stvari.

Oštrica je identičnog oblika kao i kod originala, dakle iznimno je funkcionalna. Razlika je u čeliku od kojeg je napravljena oštrica. Na originalnom nožu tajvanski je AUS-8, a u Ganzovoj varijanti je misteriozni kineski 440c čelik koji se na ovom nožu ponaša prilično dobro. Držanje oštrice je nešto slabije, nego što je slučaj s AUS-8, ali je oštrenje jednako jednostavno. Za cijenu ovog noža čelik je vrlo dobar. Oblik oštrice i njezina debljina čine ovaj nož iznimno svestranim u korištenju. Dimenzije su mu nešto veće za EDC, ali nipošto prevelike. Ovaj oblik oštrice jednako dobro funkcionira i kao radni nož za rezanje konopa, žice i raznoraznih materijala i kao nož za pripremu hrane. U pripremi hrane je duljina oštrice dobrodošla. Godinama ovaj nož koristim na putovanjima i roštiljima gdje (pre)često nailazim na neupotrebljivo tupe kuhinjske noževe.

Ganzo koristi mehanizam rasklapanja i zaključavanja oštrice jednak ili barem vrlo sličan Benchmadeovom Axis locku i za kvalitetu izvedbe ga moram pohvaliti. G727 koristim godinama i mehanizam radi isto kao i prvi dan kad sam ga kupio, a ja sam jedan od onih koji se igraju sa stvarima u ruci pa sam ovaj nož rasklopio i zaklopio sigurno 100 puta više nego što je to bilo potrebno. U radu se ponaša istovjetno višestruko skupljim Benchmadeima. Bravo za Ganzo.

Cijena koju sam izdvojio za ovaj Ganzo je nekih 15-ak američkih dolara u što je su bili uključeni troškovi dostave na moju adresu. Zaključak bi bio isti kao i Andrijin za RAT 1. Kupite! Minimalno dva.

Autor: Goran Maravić

P.S. Galerija fotografija vam daje naslutiti da uskoro možete očekivati recenziju još jednog Ganzovog proizvoda :)