Suunto je najavio novi sat za ljubitelje prirode koji neće biti autsajder ni u urbanoj sredini. Nazvao ga je Traverse i u prodaji bi se trebao naći krajem listopada.

Traverseova glavna karakteristika jest njegov prijamnik za geopozicijske satelite sustava GPS i GLONASS (mreža geopozicijskih satelita u vlasništvu ruske države). Namjena ovog sata je navigacija i praćenje kretanja u prirodi, ali ga se bez problema može koristiti svaki dan kao običan ručni sat. Njegova baterija pruža do 100 sati rada s aktivnim GPS/GLONASS prijamnikom i do dva tjedna rada samo s funkcijama ručnog sata. Kako bi rekli u TV reklamama, ali to nije sve. Traverse se Bluetoothom povezuje s pametnim telefonom i može poslužiti kao sustav notifikacije za pozive, poruke i alarme. Pored svega nabrojanog može pratiti dnevne aktivnosti korisnika kao što su broj koraka i potrošenih kalorija. Ozbiljnim sportašima  će nuditi prilagođeno praćenje trčanja i vožnje bicikla.

U prirodi Traverse će ponuditi kompas, svjetiljku, vrijeme izlaska i zalaska sunca, planiranje ruta kretanja, nadmorsku visinu, vremensku prognozu i mogućnost vraćanja istim putem u slučaju da se korisnik izgubi. Navigacija se oslanja na Suuntov online servis Movescount.com preko kojega se na topografskim kartama mogu planirati rute kretanja koje će Traverse pretvoriti u navigacijske točke i korisnika navoditi do njih. Istoimena aplikacija će omogućiti isto na uređajima zasnovanim na iOS i Android operativnim sustavima.

Traverse će se nuditi u crnoj, bijeloj, grafitnoj i jantarnoj boji. Najavljena cijena nova Suuntova sata bit će 450 američkih dolara. Vjerujemo da će to u EU biti 450 eura. (GM)