Danas svatko od nas sa sobom nosi barem jedan elektronički uređaj – mobitel. Nerijetki među nama nose i više od toga pa u našim džepovima, ruksacima i torbicama obitavaju tablet računala, digitalni fotoaparati ili prijenosna računala. Zajedničko svim tim uređajima jest da koriste baterije, a baterije treba puniti. Pri tome je krucijalni uređaj punjač.

Većina uređaja se isporučuje sa svojim punjačom i on će svakako najbolje puniti taj uređaj, međutim mnogi od nas se odlučuju na kupnju dodatnih punjača. Moderni pametni telefoni dosta brzo troše bateriju pa je pametno imati nekoliko punjača, jedan putni koji će uvijek biti u vašem ruksaku ili torbi, možda još jedan na radnom mjestu plus onaj bazni kod kuće. Iskustvo nas uči da korištenje istog punjača za te tri svrhe najčešće dovodi do gubljenja istog ili ostavljanja na onom mjestu na kojem trenutno nismo. Obično se za te “rezervne” punjače okrećemo univerzalnim proizvodima ili kopijama originala, da uštedimo nešto novca. Često su te opcije pomalo sumnjive kvalitete, no odrađuju svoj posao pa nas nije briga.

Problem može nastati u sljedećoj situaciji. Odlazimo na put i nosimo naš “putni” punjač. Prva stvar na koju treba obratiti pažnju su da jeftine kopije i jeftini punjači opće prakse najčešće malo sporije pune snažne baterije modernog pametnog telefona, a ubitačno sporo baterije tableta. Razlog tome je nešto niža vrijednost jakosti struje na izlazu iz punjača, označena je u Amperima. Usporedite te vrijednosti na vašem originalnom punjaču i na zamjenskom/univerzalnom kojeg ste kupili kao putni. Također usporedite te vrijednosti na punjaču za telefon i na punjaču za tablet. Poprilične razlike u vrijednostima će donekle pojasniti razliku u vremenu trajanja punjenja. Imajte to na umu prije odlaska na put jer će vam možda vrijeme nužno za punjenje elektroničkog uređaja biti ograničeno.

Druga stvar na koju valja obratiti pozornost je kvaliteta izrade samog punjača. Jeftini punjači su skloni lomljenju, ali i pregaranju ukoliko se spoje na nestabilan izvor napajanja. Valja imati na umu da nemaju sve zemlje, a ni sve lokacije u određenoj zemlji jednako kvalitetnu struju u utičnici. Ovaj problem može biti više izražen koristite li iznimno jeftin smještaj na vašem putovanju. Upozorenje o nekvaliteti vrijedi i za microUSB kablove koji povezuju punjač sa uređajem kojeg planirate puniti. Većina modernih punjača dopušta odvajanje kablova od “ciglice” punjača da bi se isti mogao iskoristiti za punjenje mobitela ili tableta preko računala. To znači i da će bilo koji kabel s konektorom na USB port računala s jedne strane i microUSB konektorom s druge poslužiti i za punjenje putem zidnog punjača. Međutim i tu treba biti oprezan s kvalitetom. Najčešći problem su spojevi kabela i konektora koji na manje kvalitetnim kablovima vole puknuti, a u ekstremnim slučajevima se mogu rastaliti i izazvati dosta veliku nesreću. Preporučamo i da pri kupnji kabela obratite pažnju na kvalitetu jer vam pucanje istog može proizvesti dosta neugodnu situaciju na putu i komunikacijski vas odsjeći od svijeta, ako ne i nešto gore od toga. Ukoliko ste skloni koristiti pametni telefon za navigaciju i snalaženje u novom gradu imajte na umu da ćete s praznom baterijom telefona izgubiti i te mogućnosti.

Srećom, već nekoliko godina EU pritišće proizvođače telefona da standardiziraju sučelje za punjenje i to se dogodilo i vidu microUSB-a pa ćete vrlo vjerojatno moći kupiti novi punjač za svoj telefon ili tablet, međutim to zahtijeva dodatno vrijeme i troškove koje pametnim izborom putnog punjača možete izbjeći.

Solucija koja će garantirati punjenje vašeg elektroničkog pratioca i učiniti vas neovisnim o utičnicama, kvaliteti napajanja i samim punjačima jest putna baterija. Moguće je kupiti bateriju velikog kapaciteta koja će pružiti vašem pametnom telefonu ili tabletu od jednog pa do nekoliko punjenja, zavisno od kapaciteta putne baterije, no ostavimo ovu temu za drugi članak u rubrici DARK.

Autor: Goran Maravić