Silent Circle je predstavio novi model Blackphonea, pametnog telefona orijentiranog na osobnu sigurnost. O Blackphoneu smo već pisali, tekst možete pročitati ovdje. Nova verzija je značajno hardverski, ali i softverski poboljšana. Hradverska nadogradnja je najočitija na ekranu koji sad ima dijagonalu 5,5 inča i pune je HD razlučivosti (1080p). Blackphone 2 pokreće 64 bitni procesor s osam jezgri još uvijek neidentificiranog proizvođača. Procesor prati čak tri gigabajta radne memorije i sve to radi na bateriji kapaciteta 3.060 mAh koju korisnik ne može zamijeniti. Ove specifikacije smještaju Blackphone 2 u društvo mainstream top modela. To nije bio slučaj s originalnim Blackphoneom koje je spadao više u neku srednju klasu uređaja.

Ono što Blackphone čini sigurnim uređajem jest njegov operativni sustav baziran na Androidu i nazvan PrivatOS. Originalna verzija je sigurnost korisnika čuvala ograničavanjem pristupa većini komercijalnih sadržaja i korištenjem Silent Circleovih aplikacija za komunikaciju. To je Blackphone činilo dosta ograničenim u svakodnevnom korištenju u kojem bi korisnik možda poželio izaći iz svog sigurnosnog plašta i zabaviti se. Blackphone 2 to omogućava kreiranjem više profila (oni to nazivaju prostorima – Spaces) koji međusobno ne preklapaju podatke. Takvo rješenje je već viđeno kod Samsunga gdje sustav Knox omogućava odvajanje poslovnog dijela uređaja od privatnog. Silent Circle je to napravio sa sigurnošću i privatnošću na prvom mjestu pa je mogućnost curenja privatnih smanjena na najmanju moguću mjeru.

Dodatno je razrađen sustav za upravljanje telefonom koji omogućava konfiguriranje sigurnosnih postavki, konfiguriranje dozvola što korisnik telefona uopće može raditi na njemu, konfiguriranje protoka podataka za svaku aplikaciju zasebno i brisanje cijelog telefona u slučaju krađe. U slučaju da postoji potreba za identičnim konfiguriranjem više telefona, to se može napraviti običnim skeniranjem QR koda – vrlo praktično za tvrtke koje vole da njihovi zaposlenici koriste sigurne telefone.

Cijena novog Blackphonea 2 je 649 američkih dolara. (GM)