Preklopnim noževima kineskog proizvođača Sanrenmu teško je odoljeti. Njihova primamljiva cijena i solidna razina kvalitete privukla je i mene. Surfanjem po internetskoj stranici proizvođača zaključio sam da mi većina noževa ne izgleda funkcionalno, no modeli 704 i 763 su mi se učinili više nego prihvatljivim. Nakon više od godine dana korištenja GB-763 osjećam se dovoljno spremnim da o njemu napišem pokoju riječ.

Sanrenmu GB-763 je malen nož, veličinom idealan za EDC u urbanim sredinama gdje će većinu vremena rezati papire, konopce i voće. Snašao bi se on i u nekim zahtjevnijim zadaćama, ali za ovo je dizajniran. Duljina sklopljenog noža je 93 mm, rasklopljenog 156 mm, a sama oštrica je duga 65 mm ili 2,5 inča – za one koji su navikli na američke mjere. Masa 763-ojke je odličnih 58 grama što se u džepu praktički ni ne osjeti. Nož je napravljen od poznatog nam kineskog čelika 8Cr13MoV što je navedeno na oštrici. Prema našem mišljenju radi se o vrlo dobrom materijalu koji solidno drži oštricu, lako se oštri i pristojno odbija hrđu. U EDC funkciji i za ovu cijenu teško je dobiti bolje. Oblik noža je dobro pogođen funkciji, radi se o drop pointu sa izraženim trbuhom koji maksimizira duljinu naoštrenog dijela. Hollow grind brušenje oštrice je također dobar izbor za nož ove namjene i veličine gdje je važnije da nož reže s lakoćom i precizno nego da bude čvrst i spreman izdržati velika opterećenja. Zarezi na gornjoj strani oštrice daju više nego solidno uporište za palac zatreba li vam snažniji pritisak u smjeru rezanja.

Uglata drška

Drška noža je izrađena od kombinacije čelika i G-10 materijala. Unutrašnja strana drške ima čelične umetke do jedne trećine njene duljine. Prema zadnjem dijelu je izrađena isključivo od G-10 materijala sa metalnim umetkom na samom kraju koji drži kopču za nošenje i metalni okvir za konopac. G-10 je nešto grublje teksture nego onaj koji obično nalazimo na jeftinijim noževima “Made in China”. Pomalo podsjeća na teksturu karbonskih vlakana, no odmah je jasno da se radi samo o teksturi na G-10. Hvat je odličan i veće ograničenje čvrstome hvatu ovog noža predstavljaju njegove male dimenzije nego tekstura drške. Dizajn drške nam se nije previše dopao jer je vrlo uglata, pogotovo na mjestu gdje je obuhvaćamo kažiprstom. Željeli bi da je taj dio noža više zaobljenih rubova. Pri malo dužem korištenju taj rub se zabija u prste. U oči nam je upao smeđi plastični distancer koji se nalazi između G-10 korica na gornjoj strani noža. Nije nam baš najjasnije zašto taj komad plastike nije crn, ali kako to nimalo ne utječe na funkcionalnost noža brzo se zaboravi.

Kopča za nošenje je smještena visoko na dršci i prilikom nošenja u džepu minimalno izlaže nož pogledima sa strane. Na žalost kopča nije bojana pa se ističe srebrnom bojom na vanjskoj strani džepa. Ništa što malo pjeskarenja i boje ne može popraviti, ukoliko ciljate na diskretno nošenje. Kopča diktira nošenje noža isključivo s vrhom prema gore, ali se može prebaciti na lijevu ili desnu stranu drške za ljevake i dešnjake.

Vrhunski preklopni mehanizam

Čelični umeci u prvoj trećini drške služe podržavanju preklopnog mehanizma. Sustav preklapanja je vrlo sličan Benchmadeovom Axis Locku. Koliko sam ga uspio usporediti s jednim mi dostupnim Benchamadeom, razlike su u omjerima tanga oštrice koji diktira poziciju mehanizma na dršci. Osim toga možemo reći da se radi o gotovo identičnom sustavu preklapanja. Ono što iznenađuje je glatkoća i preciznost s kojom preklopni mehanizam radi. Usudili bi se reći gotovo kao na Benchmadeovim proizvodima. Cold Steel je prije više godina na svojim preklopnim noževima koristio Ultra Lock, također varijaciju Axis Locka, i 3-4 noža na kojima sam imao prilike isprobati Ultra Lock nisu funkcionirali tako glatko kao što je to na ovom malom kineskom proizvodu. Mehanizam radi tako glatko da ćete se sasvim sigurno njime igrati, kupite li ovaj nož, a vjerojatno ćete se u toj igri i porezati jer je nož tvornički jako dobro naoštren. U otvorenom položaju naš primjerak je oštricu fiksirao bez imalo micanja. Nakon više od godinu dana korištenja i igranja s preklopnim mehanizmom ništa se nije rasklimalo ili pohabalo.

Zgodan detalj modela 763 je što u sklopljenom stanju može poslužiti kao otvarač za boce. Zadnji dio oštrice je uobličen u kuku koja sa prednjim dijelom drške čini otvarač. Ovu funkciju sam obilno koristio i nakon stotina otvorenih boca (otvarao sam ih i drugima op.a.) taj dio noža ne pokazuje nikakve tragove korištenja.

Dojam koji je ovaj nož ostavio na mene je odličan. Radi se o praktičnom, funkcionalnom i dosta kvalitetnom proizvodu koji bi, da je s tom razinom kvalitete izašao iz neke zapadne tvornice, koštao najmanje pet puta više. Cijena mu se kreće od 10 do 20 dolara, zavisno od vremena kada i gdje ga kupujete. Ja sam svoj primjerak platio 14 američkih dolara (sa dostavom). Za taj novac ćete teško dobiti nešto funkcionalnije i kvalitetnije, iako se radi o jednom od skupljih Sanrenmuovih proizvoda.

Autor: Goran Maravić