SOG Knives je za 2020. godinu pripremio nove, poboljšane, verzije svojih noževa Flash, Aegis i Trident. Ovi modeli slobodno se mogu smatrati njihovim najuspješnijim i najpopularnijim noževima. Promjene na Aegisu su minimalne i to nam je logično jer se radi o vrlo uspješnom dizajnu o kojem smo već pisali ovdje. Ručka je izmijenjena dodavanjem prstena na krajnjem rubu te promjenom materijala iz plastike u staklom ojačani nylon (glass reinforced nylon – GRN). Mehanizam zaključavanja oštrice u otvorenom položaju također je izmijenjen u SOG-ov AT-XR, no SOG je prije dvije godine sve svoje noževe prebacio s Piston locka na XR mehanizam zaključavanja. Zbog ravne putanje klizanja gumba za otključavanje XR nam se čini bolji od Pistona.

Aegis AT je zapravo sličniji nekadašnjem Aegisu Mini jer ima oštricu duljine 3.13 inča (7,95 cm) dok je originalni Aegis imao oštricu duljine 3.5 inča. Manja oštrica je bolje prilagođena EDC namjeni. Sukladno tome je i cijeli nož nešto kraći i lakše stane u džep. Rasklapanje potpomognuto oprugom je zadržano kao i kopča za nošenje duboko u džepu. Najveća novost je zapravo materijal od kojeg je napravljena oštrica. Sad je to tvrdi D2 čelik dok je originalni Aegis imao oštricu od AUS-8 čelika. Kombinacije boja AT verzije Aegisa pogledajte u galeriji.

Tridentu AT je ostala oštrica veličine originalnog Tridenta – duga 3.7 inča (9.4 cm). Geometrija drške je malo izmijenjena kao i tekstura radi boljeg hvata. Materijal drške je GRN. I Trident je dobio prsten za vezanje na dnu oštrice. Izmijenjena je kopča za duboko nošenje u džepu, ali samo izgledom ne i funkcionalnošću. Zarez u dršci koji omogućava rezanje konopca i remena bez rasklapanja noža prenesen je s originalnog Tridenta. Oštrica Tridenta AT također je napravljena od D2 čelika i rasklapa se uz pomoć opruge.

Flash AT pretrpio je najveće izmjene. Zapravo se radi o potpuno novom nožu. Možete ga usporediti s Flashom I kojeg smo recenzirali ovdje pa ćete vidjeti da je AT verzija zapravo nasljednik Flasha II koji je značajno veći od nama omiljene i super funkcionalne jedinice. Flash AT ima oštricu duljine 3.45 inča (8.76 cm) i potpuno izmijenjenog, ali i dalje jako funkcionalnog oblika. Čelik je i ovdje tvrdi D2 i njegova oštrica se rasklapa uz asistenciju opruge. Materijal drške je GRN. Kopča i dalje dopušta nošenje duboko u džepu.

SOG je poznat po ugradnji sigurnosnog prekidača u svoje preklopne noževe. Uglavnom je to mala poluga kojom se blokira otvaranje/rasklapanje noža. Na novim AT noževima sigurnosna sklopka je prebačena na hrbat drške. Radi se o klackalici koja u jednom položaju zaključa nož, a u drugom dopušta otvaranje.

Cijene novih noževa su sljedeće 95 američkih dolara za Trident AT, 85 američkih dolara za Aegis AT i 75 američkih dolara za Flash AT. (GM)