Krajem ljeta 2013. napisali smo najavu minijaturnog Nite Izeovog alata DoohicKey. Nekoliko mjeseci kasnije kada je počela prodaja pohitao sam ga pribaviti. Međutim, prijatelj me preduhitrio i poklonio mi je jedan primjerak prije nego što sam ga stigao sam naručiti. Naime cijena ovog multi-alata je često niža od poštarine pa je isplativno naručiti ih nekoliko, čisto da ne platite uslugu dostave više od samog proizvoda, a i sam multi-alat je lijep i praktičan poklon – meni je sigurno bio :)

DoohicKey nudi nekoliko funkcija koje su dosta granične funkcionalnosti, kao što je ključ za matice ili metar za mjerenje. Priznajem da te dvije stvari nikad nisam isprobao raditi s DoohicKeyem, bez obzira što već mjesecima obitava na mojim ključevima. Međutim funkcije kao što su otvarač za boce, odvijač i rezač za papir i karton sam upotrijebio nebrojeno mnogo puta. Dodao bi na popis i funkciju male poluge za čupanje vijaka i čavala.

Nite Izeov mali alat se vrlo jednostavno može zakačiti na ključeve pomoću karabinera koji je dio alata. Skidanje je isto tako iznimno jednostavno. To značajno povećava funkcionalnost ovog alata jer su ključevi često smetnja pri njegovu korištenju pa ih je često prije uporabe praktično odvojiti od alata. Alat koji sam najčešće koristio u životnom vijeku DoohicKeya je otvarač za boce. Zbog malih dimenzija alata ne funkcionira uvijek iz prve, otvarač se zna smaknuti s čepa boce, te sam nakon nekog vremena počeo otvarati boce pomoću dijela koji služi kao odvijač, na polugu. Slično kao što neki otvaraju bocu odvijačem ili upaljačem. Vjerujem da će oni kojima treba samo čvrsta poluga za otvaranje boce DoohicKey koristiti na taj način, no oni koji nemaju tu vještinu će se brzo snaći sa otvaračem.

Drugi najčešće korišteni alat je otvarač za pakete. Tu se ne radi o nožu već o malo oštrijem uglu alata koji će bez problema rasporiti ljepljivu traku svih vrsta. U isto vrijeme taj ugao nije dovoljno oštra da poreže prst ili izazove nekakvu ozljedu što bi ovaj alat trebalo činiti pogodnim za unošenje u kabinu zrakoplova – ovaj zadnji dio ne preporučamo jer nikad ne znate kako se osiguranje “osjeća” taj dan.

U ulozi odvijača DoohicKey je također ograničena dosega. Zbog dosta široke glave pogodan je za zavinuti ili odvinuti vijke velike glave i vijke sa dovoljno slobodnog prostora oko njih. Meni je idealan alat za učvršćivanje fotografskog tronošca i sve vijke koji su napravljeni da bi ih se mogli stegnuti novčićem.

DoohicKey sasvim sigurno nije najbolji alat za otvoriti bocu, zaviti vijak ili otvoriti kartonsku kutiju ili paket, no zbog svojih dimenzija i ugrađenog karabinera uvijek se nalazi na mojim ključevima pa mi je uvijek i pri ruci što ga u većini slučajeva čini najboljim mogućim raspoloživim alatom za navedene poslove. Upravo je lakoća nošenja i time imanje tog alata u svakom trenutku njegova najveća kvaliteta. Spojimo li to s cijenom od četiri do pet američkih dolara dolazimo do pitanja zašto ga svatko nema na svojim ključevima. Preporučam kupnju.

Autor: Goran Maravić