U vječnoj sam potrazi za što praktičnijom i kvalitetnijom svjetiljkom za privjesak za ključeve. Neke od rezultata moje konstantne potrage već ste mogli čitati ovdje i ovdje. Zadnjih godinu dana, možda i malo duže, u toj ulozi koristim Nitecore Tube.

Tube je malena i, što je još važnije, lagana svjetiljka izrađena od plastike. Koristi punjivu bateriju izrađenu po mjeri kućišta što joj omogućava kompaktnost. Oblik svjetiljke je duguljasta pločica duljine 56,5 mm i širine 21 mm. Masa cijele svjetiljke je samo 9,6 grama što je (meni) izuzetno važno kod stvarčica koje vješam na privjesak s ključevima. Tube svijetli u dvije jačine svjetla: 1 lumen i 45 lumena. Jednim pritiskom na tipku za uključivanje dobivate slabije svjetlo, još jednim dobivate jače svjetlo. Dugim pritiskom se pali jače svjetlo i upaljeno je dok je tipka pritisnuta. Svjetlo je raspršeno što ga čini idealnim za svijetliti bravu pri otključavanju vrata i slične zadatke, a 40-45 lumena može poslužiti i za obasjati manju prostoriju u slučaju nužde. Trajanje punjive baterije je do 48 sati pri svjetlu od jednog lumena.

Ugrađena baterija puni se preko microUSB konektora na boku svjetiljke. Konektor je zaštićen gumenim pokrovom koji ga štiti od vlage i prljavštine i na prvu se doima dosta slabašnim, ali meni nije otpao, niti se oštetio duže od godinu dana i ne izgleda kao da bi mogao. Najveća mana ove svjetiljke je što se baterija istroši bez ikakve najave. Tome možete doskočiti tek kad dobijete osjećaj koliko vam traje baterija pa je počnete puniti periodično – prije nego što se potroši.

Na kraju svjetiljke je čelična prečka za spajanje svjetiljke na ključeve ili na što je već želite objesiti. Ja koristim male Nite Ize S-Binere s bravom za spajanje Tubea na ključeve, na USB memorije ili na minijaturne multialate. Imam više od jednog Tubea.

Nitecore Tube jednostavno radi i jedva ga se osjeti na privjesku za ključeve. U potpunom mraku ova svjetiljka doima se puno jača od njezine nazivne snage i često anulira potrebu da izvadim jaču, sposobniju svjetiljku. S cijenom koštanja od 7-8 američkih dolara bezrezervno je mogu preporučiti. Moram spomenuti da je Tube dostupan u raznim bojama, točnije u pet boja s neprozirnim kućište i pet boja s djelomično prozirnim kućištem pa može poslužiti i kao koristan poklon.

Prilikom kupnje pripazite na originalnost ovog proizvoda jer ga zbog njegove praktičnosti kopiraju i prodaju po nižoj cijeni. Znatiželja mi nije dala mira i morao sam kupiti i kopiju ove svjetiljke. Razlika u kvaliteti izrade je minimalna, tipka za uključivanje se čini nešto manje kvalitetnom, ali je velike razlika u trajanju baterije. Kopije Tubea imaju, ili slabiju, ili daleko manje kvalitetnu bateriju pa ih treba svako malo puniti što znači da ćete i češće završiti sa svjetiljkom koja ne radi jer nema upozorenja da je baterija pri kraju. Malo je drugačiji i način prolaska kroz načine svjetljenja dok je snaga svjetla otprilike ista i meni se čini da je boja svjetla nešto hladnija. Cijene kopija se vrte od 3,5 do pet američkih dolara.

Autor: Goran Maravić