Benchmade je po prvi puta u svojoj povijesti napravio preklopni nož bez mogućnosti zaključavanja oštrice u otvorenom položaju tzv. slipjoint. Nož nosi ime 319 Proper i radi se o malenom džepnom nožu tradicionalnog dizajna. Duljina Properove oštrice je 2,86 inča ili 72,5 mm. Duljina sklopljenog noža je 98 mm, a rasklopljenog 170 mm. Masa noža je 66 grama.

Čelik od kojeg je izrađena Properove oštrica je CPM-S30V, a drška je izrađena od Micarte koja malo podsjeća na drvo i pridonosi konzervativnom izgledu. Benchmade planira ponuditi i alternativnu dršku od crvenog G-10. Nož se ne može rasklopiti jednom rukom već je nužno oštricu povući za utor za nokat jednom rukom dok druga drži dršku noža.

Konzervativan sustav rada i tradicionalni dizajn te manje dimenzije čine ovaj nož upotrebljivim i u zemljama koje imaju strože zakone o nošenju džepnih noževa. Djelomično je Benchmade imao tu činjenicu na umu kada je proizveo Proper, međutim zadnjih godinu-dvije začeo se trend takvih tradicionalnijih sustava rada. Spyderco je predstavio Roadie, SOG Terminus, a slipjoint noževi starijeg dizajna (kao što je Spyderco UKPK) se opet dobro prodaju. Očekuje se da će cijena noža biti nešto veća od 100 američkih dolara. (GM)