Spyderco je uvijek imao reputaciju tvrtke koja sa sigurnošću nudi kvalitetne proizvode, predstavlja nove i stare dizajnere svojih noževa te bez puno pompe predstavlja fantastične noževe gotovo svaki mjesec. Čini se da ova godina nije ništa drukčija za ovog renomiranog proizvođača. Postava predstavljena na ovogodišnjem Blade Showu, koju su obećali pustiti u prodaju kroz godinu, izgleda obećavajuće. Pogledajmo najzanimljive od predstavljenog:

Spyderco Advocate

spyderco-advocate2

Suradnja sa Gayle Bradlyem urodila je njegovim prvim preklopnim nožem koji koristi otvaranje flipper mehanizmom. Nož karakterizira izraženi flipper kao i dobro poznata Spydercoova “rupa”. Oštrica je izrađena od CPM M4 čelika u full-flat-grind izvedbi dok je drška preuzela najzanimljivije mjesto dizajna. Napravljena je od titanija koji je upotrebom posebnih tehnika obrađen u teksturu narančine kore. Liner lock mehanizam visoke čvrstoće (Reeve Integral Lock (R.I.L.) mechanism) garantira sigurnost prilikom korištenja.

Specifikacije:

Advocate
dužina zatvorenog noža : 116mm
dužina otvorenog noža: 204mm
dužina oštrice: 89mm
dužina ruba: 82mm
debljina oštrice: 3.0mm
materijal oštrice: CPM M4
težina: 102g
presjek oštrice: Full-flat
kočnica: R.I.L.
materijal drške: Titanij
clip: Tip-up
drška: prikladna za ljevake i dešnjake
podrijetlo: Taiwan

Spyderco Magnitude

spyderco-magnitude2

Spyderco i Peter Carey napravili su velik nož ili kako se oni vole izraziti “a whole lotta knife”. U potpunoj suprotnosti (osim načina otvaranja – flipper) s prethodnim Advocateom, Magnitude se može pohvaliti hollow grind izvedbom oštrice što je rijetkost u Spydercovoj ponudi. Oštrica debela gotovo 4 mm napravljena je od CPM S30V čelika, zanimljivost njenog dizajna je swedge na vrhu. Drška opet uzima svoj dio pozornice, i ovog puta zahvaljujući materijalima. Izrađena je od ugljičnih vlakana, backspacer je od G-10 materijala, a ručno izrađena kopča zamišljena je nošenje na desnoj strani s vrhom oštrice prema gore.

Specifikacije:

Magnitude
dužina zatvorenog noža : 120mm
dužina otvorenog noža: 209mm
dužina oštrice: 89mm
dužina ruba: 85mm
debljina oštrice: 3.9mm
materijal oštrice: CPM S30V
težina: 150g
presjek oštrice: Hollow
kočnica: Liner lock
materijal drške: Ugljična vlakna
clip: Tip-up
drška: prikladna za dešnjake
podrijetlo: Taiwan

Spyderco Ouroboros

spyderco-ouroborus2

Ouroboros je dizajnirao Paul Alexander, automobilski inženjer. Oštrica je izrađena od VG-10 čelika dok je drška napravljena od G-10 materijala. Dizajn oštrice pojačan je Compression Lock sustavom kočenja koji, navodno, ima odlične performanse (iako internetima kruže oprečna mišljenja). Ime noža odražava se i u njegovu vizualu (simbol zmije koja proždire samu sebe). Sklopljen uopće nema širinu oštrice koja se ukazuje rasklapanjem. Ovakav pametni dizajn dozvoljava korisniku da nož široke oštrice bez problema nosi u džepu.

Specifikacije:

Ouroboros
dužina zatvorenog noža : 106mm
dužina otvorenog noža: 175mm
dužina oštrice: 72mm
dužina ruba: 62mm
debljina oštrice: 2.5mm
materijal oštrice: VG-10
težina: 74g
presjek oštrice: Full-flat
kočnica: Compression
materijal drške: G-10
clip: Tip-up
drška: prikladna za ljevake i dešnjake
podrijetlo: Japan

Spyderco SpydieChef

spyderco-spideychef2

Ovaj nož je za sve vas taktičke kuhare koji morate biti uvijek spremni za sjeckanje – taktičko sjeckanje naravno. Ovaj impresivni primjerak Salt serije (Spyderco serija izrađena od materijala koji su visoko otporni na koroziju) dizajniran je prema nacrtima knifemakera Marcina Slysza. Oštrica je napravljena od LC200 N čelika – radi se o čeliku izuzetno otpornom na hrđanje. Zanimljivo je da isti materijal koristi NASA za kuglične ležajeve u svojim proizvodima. Drška SpydieChefa napravljena je za lako čišćenje kako i priliči nožu koji će se čestko koristiti za pripremu hrane. Mehanizam preklapanja je prije spomenuti liner lock R.I.L. (Reeve Integral Lock mechanism).

SpydieChef
dužina zatvorenog noža : 113mm
dužina otvorenog noža: 198mm
dužina oštrice: 84mm
dužina ruba: 84mm
debljina oštrice: 2.9mm
materijal oštrice: LC200 N
težina: 108g
presjek oštrice: Full-flat
kočnica: R.I.L.
materijal drške: Titanij
clip: Tip-up
drška: prikladna za ljevake i dešnjake
podrijetlo: Taiwan

Ostatak ponude kao i spomenute pridošlice možete pogledati na slici dolje:

spyderco-midyear

Spyderco, po našem mišljenju, ovom ponudom definitivno ulazi na ovogodišnje tržište s mnogo aduta i potencijalnih bestsellera. (AS)