Nove informacije (12. studenog 2015.): Zaključak Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva o slučaju Telegramova plagiranja Urban Gadgettea.

Nove informacije (15. srpnja 2015.) : Telegram se ispričao Urban Gadgetteu. Pri tome ne mislim samo na izmijenjen tekst na portalu (od 12. srpnja 2015.) već i na činjenicu da me netko s Telegrama kontaktirao i ispričao se na propustu koji je, prema njihovim riječima, rezultat nesretnog spleta okolnosti. Tko radi taj i griješi, a sad idemo natrag na redoviti program Urban Gadgettea.

Ne čini se, naslov je zajebancija na račun Telegramovih neobičnih naslova, sasvim sam siguran da je Telegram kopirao dijelove Urban Gadgetteove reportaže o urbanom istraživanju komunikacijskog čvorišta na Ivanščici. U utorak (7. srpnja 2015.) Telegram.hr je kao opis uz osmu epizodu video serijala Infiltracija objavio oko 2.000 znakova kopiranih iz moje reportaže. Spomenuta epizoda Infiltracije bavi se upravo komunikacijskim čvorištem i špijunskom stanicom nekadašnje JNA na Ivanščici.

Uvidjevši da je novinar Igor Šimulija doslovce kopirao nekoliko pasusa mojeg teksta isti dan sam poslao e-mail Telegramu da im dam do znanja da koriste tuđi tekst bez navođenja izvora. Kontaktirao sam ih putem kontakt formulara i putem e-mail adrese koju je Telegram naveo za prijavu kršenja autorskih prava. Tražio sam da se Urban Gadgette navede kao izvor prepisanog teksta jer to doista jest. Ja sam kao autor reportaže potrošio puno svog vremena i benzina da pronađem živuće svjedoke događaja koji su opisani u reportaži, da pronađem osobe koje znaju kako su sustavi takvih objekata funkcionirali i na kraju krajeva, kao što se vidi iz fotografija, posjetio sam dotični objekt.

Do danas nisam dobio nikakav odgovor od Telegrama. Prepisani opis u trenutku pisanja ovog teksta (11. srpnja 2015. U 16:00h) stoji nepromijenjen na Telegramu, a Urban Gadgette nije naveden kao izvor. Od moje poruke prošlo je pet dana što se u doba internetske komunikacije smatra cijelom vječnošću. Drugim riječima Telegram je imao više nego dovoljno vremena za reagiranje. Ne preostaje mi ništa osim da ih ovim putem prozovem za plagiranje i nepriznavanje istoga.

Serijal Infiltracija projekt je Croatia Infiltrationa, skupine urbanih istraživača s kojima Urban Gadgette ima izvrsnu suradnju. Upravo zbog te suradnje ekipa Urban Gadgettea redovito prati Infiltraciju. Isto preporučamo i našim čitateljima.

U slučaju da Telegram odluči izmijeniti kopirani tekst prilažemo screenshote opisa koji su online već pet dana. Originalni tekst možete uvijek pročitati na Urban Gadgetteu.

Autor: Goran Maravić