Sony je prvi proizvođač pametnih telefona koji je u umanjene verzije top modela ugrađivao jednako snažan hardver kao i u top model. HTC i Samsung su nudili tzv. „Mini“ verzije svojih top modela, ali se redovito radilo o uređajima čiji hardver je spadao u eventualno srednju klasu, a nerijetko i niže. Cijena je, naravno, bila vrhunska.

Sony je u svoju Compact seriju ugrađivao i još ugrađuje isti hardver kao i u modele pune veličine. Razlika u cijeni  nije velika, ali nije bila ni kod Samsunga i HTC-a. Rezultat takvog Sonyjevog pristupa vidi se iz činjenice da Samsung i HTC više ne proizvode „Mini“ verzije svojih top modela jer tržište nije pokazalo zanimanje za njih, a Sony Xperia Compacti su nerijetko popularniji od top modela Xperia serije.

Naše zanimanje za Xperia Compact pametne telefone bazirano je, pored spomenutog, i na činjenici da ih Sony proizvodi otporne na vanjske utjecaje po IP68 specifikaciji. Drugim riječima, Xperije su otporne na vodu pa tako i na prašinu i vlagu. O tome smo već pisali ovdje i zorno to prikazali fotografijama te vam prenijeli naše iskustvo s prvom Xperijom  serije Z. Isti je slučaj s modelom Z3 Compact. Ovaj puta nisam radio tako opsežne tekstove  otpornosti jer specifikacija govori isto kao i za stariji model te nakon onih testova nemam razloga sumnjati u nju. Više sam se orijentirao na korisničko iskustvo.

Odlična baterija

Posebno ću izdvojiti bateriju na malom Sonyju koja će vrlo zahtjevnom korisniku bez problema dati cijeli dan (od jutra do navečer) korištenja, a onima koji nešto manje tipkaju po svojim mobilnim uređajima i dva dana korištenja. Posljedica je to niže rezolucije i manje dijagonale ekrana. Veliki ekrani su i veliki potrošači baterije, a visoka rezolucija opterećuje hardver telefona jer sve što se prikazuje na ekranu mora biti obrađeno u rezoluciji ekrana. S obzirom da Z3 Compact ima rezoluciju ekrana od 1280 x 720 piksela brzina izvođenja OS-a i aplikacija je odlična.

Android OS u Sonyjevoj izvedbi minimalno je  izmijenjen u odnosu na čisti Android, ali zato Sony nudi popriličan broj svojih aplikacija u Xperijama. Neke od njih su korisne kao aplikacije za obradu fotografija i videa. Druge se oslanjaju na online usluge koje nisu dostupne u Hrvatskoj pa mi je nedostajala mogućnost deinstalacije, no od toga nisu cijepljeni ni Googleovi Nexus telefoni u kojima su prisutne baš sve Googleove usluge koje rijetko tko koristi u tom opsegu. Jedino rješenje za ovaj problem je root telefona i instalacija neke verzije Androida koja je više po mjeri korisnika, no za takav potez valja imati određenu količinu informatičke spretnosti.

Iskustvo korištenja Xperie Z3 Compact vrlo je ugodno. Ekran dijagonale 4,6 inča odličan je za one koji ne vole imati pun džep ili torbicu telefona. Prikaz je solidan. Prigovorio bih tek defaultnoj veličini prikazanih ikona i teksta – slobodno mogu biti i manje, ali to se može popraviti kroz postavke.

Brzina izvođenja aplikacija je odlična i tu vjerujem da nitko neće imati prigovora. Nekoliko igara koje igram su se također izvodile bez ikakvog trzaja.

Glavni prigovor ovom telefonu je njegov fotoaparat. Reprodukcija boja i balans bijele boje su dosta loši, točnije netočni. Spomenute karakteristike zastrane na većini fotoaparata u uvjetima s manje svjetla, ali Z3 Compact je nerijetko promašivao i usred sunčana dana. Od Sonyja sam, priznajem, očekivao bolje performansa jer sam naviknut da njihovi fotoaparati (bilo samostojeći ili u mobitelima) budu u gornjem rangu kvalitete.

Specifikacije uređaja neću navoditi jer ih možete pronaći na stranici proizvođača, u svakoj trgovini koja prodaje ovaj telefon i na još milijun drugih mjesta. Zaključit ću da je Z3 Compact izvrstan mobilni uređaj vrhunskih performansi, ali u manjem paketu. Tko želi upravo tu kombinaciju, zapravo i nema puno izbora, a ovaj telefon je odličan izbor.

Autor: Goran Maravić