Američki CRKT iliti Columbia River Knife and Tool, poznati je prozvođač zanimljivih oštrica već dugi niz godina. Od svojih početaka, daleke 1994. godine, CRKT je ostvario prodajne uspjehe kroz zanimljiv dizajn i neobičan pristup stvaranja svojih oštrica i alata. Uvijek su se dobro družili sa etabliranim dizajnerima kao i onima manje poznatima.

Unutar tvrtke, CRKT je bio svjestan činjenice koliko su dizajneri bili bitni u stvaranju njihovog brenda. Upravo zato su odlučili napraviti dvije limitirane edicije svojih poznatih proizvoda tzv. commemorative edition za dva velika imena zaslužna za dva najpopularnija noža u CRKTovoj ponudi.

Prvi nož je turbo popularni K.I.S.S. (Keep It Super Simple), legenda koja je osvojila tržište jednostavnim dizajnom i postala svojevrsni must have kao pomoćna oštrica. Napravljen od samo dvije glavne komponente, K.I.S.S. je izuzetno lagan, pouzdan te neće pretjerano otežati nošenje, pogotovo ako ga, ovako tankog, spremite u edc kit po izboru. Njegov dizajner, Ed Halligan, preminuo je 2014. godine te mu je ovim nožem CRKT odlučio odati počast. Informacije o njemu možete pročitati na službenim stranicama CRKTovog dizajnerskog kutka Ed Halligana.

Slike preuzete sa službene CRKT stranice

 

Drugi nož je član CRKTove najpopularnije serije noževa – M16. Dobitnik brojnih nagrada, svojom pojavom unio je osvježenje po pitanju težine, dizajna te je na kratko vrijeme preimenovao flipper u carson flipper. Njegov dizajner, Kit Carson, preminuo je također 2014. godine te mu je ovim nožem CRKT odlučio odati počast. Definitivno pročitajte nešto o njemu ako već niste, također, na službenim stranicama CRKTovog dizajnerskog kutka Kit Carsona.

Slike preuzete sa službene CRKT stranice

 

Oba noža napravljena su u damascus izvedbi oštrice napravljene u Damasteel Damascus DS93X varijanti dok su drške napravljene od titana. CRKT je ove oštrice odlučio napraviti u limitiranoj ediciji od samo 200 primjeraka te će se oba prodavati za lako pamtljivih 200 (K.I.S.S.Commemorative) odnosno 300 (M-1602D Commemorative) američkih dolara. Ukoliko vam je ova cijena dovoljno paprena, pogledajte standardne edicije K.I.S.S.-a ili M-16 koje će biti mnogo blaže za vaš novčanik (cijene se kreću od 40 i 50 američkih dolara respektivno spomenute oštrice ukoliko ih naručujete sa službene CRKT stranice – iako će mnogi od vas proći puno jeftinije na popularnim webshopovima kao što je Knifecenter). (AS)