U tekstu Osnovni EDC komplet progovorili smo o osnovama EDC-a i naveli što mi držimo nekim baznim alatima koji bi, bez sumnje, svima olakšali urbanu, ali i van urbanu svakodnevnicu. Sad ću pokušati pokazati/dokazati da osnovni EDC alati ne moraju koštati puno i da se za relativno malen novac možete opremiti za izazove urbane i one malo manje urbane svakodnevnice.  

Ručni sat 

Osnove EDC-a započeo sam ručnim satom. Najjeftiniji pristup ovom problemu jest jednostavno se osloniti na mobilni telefon koji ima sat u sebi. Teško da danas netko nema mobilni telefon, a svaki u sebi ima sat. Međutim, kako sam zagovornik nošenja ručnog sata jer se mobilnim telefonima baterije dosta često isprazne, ponudit ću nekoliko solucija za doista jeftine ručne satove. Preporuku ću započeti s legendarnim Casiovim F91W satom. Casio je taj sat počeo prodavati 1991. godine i još uvijek ga proizvodi i prodaje jer postoji potražnja za njim, a potražnja postoji jer se ovaj sat može pronaći nov za manje od 100 kuna. Upravo je omjer uloženog i dobivenog održao F91W na životu i proširio ga diljem svijeta. Naime, sat je cijenjen zbog svoje točnosti, jednostavnosti i male potrošnje baterije. Vjerni korisnici kažu da CR2016 baterija koja pokreće ovaj sat u pravilu traje duže od sedam godina. Malo toga ne ide u korist ovom legendarnom Casiu, osim geekastog dizajna i mogućnosti da vas detaljnije pretraže američki granični policajci. Urbana legenda kaže da je F91W naveden kao jedna od karakteristika za prepoznavanje terorista koji slažu improvizirane bombe. Točnije, dokumenti američke (i navodno izraelske) obavještajne službe navode da se F91W često koristi u izradi tempiranih bombi kućne izrade zbog svoje pouzdanosti, točnosti i male potrošnje baterije pa je Internet konstruirao urbanu legendu da će vas zbog ovog sata sigurnosne službe prepoznati kao teroristu. 

Malo sam se zapričao o F91W, ali Casio ima i druge modele satova koji se mogu kupiti u rangu od 100-200 kn i malo više. Uglavnom su to satovi van neke od njegovih poznatih serija koje ćete u trenutku kupovine najjednostavnije pronaći po kriteriju cijene. U tu kategoriju bi se možda mogao uvući i kakav jednostavniji G-Shock lookalike. Casio ima jeftinih satova koji izgledaju kao da su G-Shock, ali ne nose to poznato ime.

Svakako valja pogledati bogatu i ponudu proizvođača kao što su Armitron i Timex. Velika ponuda modela garantira da ćete pronaći raznorazne stilove satova, ne samo nešto slično G-Shock/Protrek/Suunto tipu. Swatch je nešto skuplji, ali još uvijek vrlo dostupan. Jedno je sigurno, u tom cjenovnom rangu nećete uspjeti naći sat s metalnim kućištem – bit će plastičan. 

Kad smo kod plastičnih kućišta, možda se odlučite eksperimentirati s nekim od kineskih brandova koji kopiraju izgled Suunto, G-Shock, Protrek, ali ne kao inspiraciju već kao gotovo pa identičnu kopiju. Tvrtke Skmei i Smael imaju u ponudi satove koji izgledaju poput navedenih satova, ali njihovi proizvodi koštaju od pet do 15 dolara s poštarinom za Hrvatsku. Naravno da ne možete očekivati istu funkcionalnost kao kod originala. Smael i Skmei satovi uglavnom nude samo točno vrijeme, napravljeni su u potpunosti od plastike i možda ubrzaju ili uspore u mjesec dana koju sekundu više od renomiranih marki. Recenziju Skmei 1236 ručnog sata možete pročitati ovdje, a recenziju ručnog sata Smael 1545 ovdje. 

Svjetiljka 

Ručnu svjetiljku nije nužno platiti nekoliko stotina dolara da bi bila pouzdana. Nije je nužno platiti niti nekoliko desetina dolara. Kineski proizvođači poput Ultrafirea i Romisena nude iznimno funkcionalne svjetiljke cijene koštanja do 15 američkih dolara. U tom rangu traže se svjetiljke koje će pokretati AA baterije jer nema smisla da baterija košta više od svjetiljke kao što bi to bio slučaj s CR123 verzijom. Srećom, toga su svjesni i proizvođači pa je u tom cjenovnom rangu gotovo nemoguće pronaći nešto što koristi skupe litijske CR123 baterije. Godinama sam nosio Romisen RC-H3 kao dio svog EDC-a. Radi se o svjetiljci koju pokreće jedna AA baterija. Bio sam iznimno zadovoljan. Tek nakon nekoliko godina svakodnevnog nošenja i korištenja prekidač za paljenje svjetiljke počeo je pokazivati zamor. Svakih nekoliko desetaka paljenja izgubio bi kontakt, ništa alarmantno, ali dovoljno da se odlučim na zamjenu jer nisam želio da se prekid kontakta dogodi u presudnom trenutku. Sjećam se da sam svjetiljku platio 12 američkih dolara na eBayu. Višegodišnje korištenje za tako nisku cijenu smatram odličnim povratom uloženog novca. 

Osobno iskustvo imam i s Ultrafire C3 ručnim svjetiljkama, također na jednu AA bateriju. U trenutku kada sam ih kupovao koštale su oko pet američkih dolara. Zbog niske cijene, visoke pouzdanosti i jako solidne kvalitete izrade to je postala svjetiljka koju sam razmjestio u putne torbe kao rezervu u slučaju da zaboravim primarnu, izgubim je ili ona otkaže. Također sam ih nekoliko kupio roditeljima i rodbini kao poklon za kućnu svjetiljku. Svoje sam opremio litijskim AA baterijama jer se u toj zadaći očekuje da sjede i čekaju na upotrebu jedno duže vremensko razdoblje. Koliko znam svi primjerci koje sam kupio su i dan danas funkcionalni osim jednog kojeg je ubila iscurena AA baterija (ne litijska). 

Danas se Ultrafire C3 može kupiti za oko 15 američkih dolara. Izgleda da je tržište učinilo svoje i kvaliteta nije prošla nezamijećena.

Nije nužno ni da u svojem EDC kompletu imate svjetiljku snage više stotina lumena kad ćete u većini slučajeva trebati nešto mnogo slabije pa u tom slučaju možete posegnuti i za nekom slabijom svjetiljkom renomiranog proizvođača. Obično su to svjetiljke namjenjene nošenju na ključevima ili baš lagane EDC svjetiljke. Neki od takvih primjera su Nitecore Sense AA ili Tube serija. Fenix dosta povoljno nudi E01 i E05 svjetiljke.

Nož/multi-alat 

Odgovor na pitanje noža ili multi-alata za malo novaca opet ćemo potražiti u Kini – u kineskim tržišnim markama, ali i modelima koje zapadni proizvođači daju proizvesti u Kini da bi bili cjenovno konkurentni. Naše iskustvo govori da dva kineska proizvođača Sanrenmu i Ganzo pružaju jako puno za novac. Sanrenmu proizvodi male preklopne noževe koji su svi redom vrlo prikladni za EDC. Nekoć su im cijene bile od pet do 10 američkih dolara, danas su od 10 do 20 američkih dolara. Dizajn nekad oponaša neke zapadne modele, a nekad ne. Meni se relativno mali broj njihovih proizvoda čini funkcionalan i oku ugodan, ali ukusi su različiti. Kvaliteta njihovih proizvoda je solidna, a najčešće korišteni čelik za proizvodnju oštrica je 8Cr13MoV. 

Ganzo velikom većinom koristi 440c čelik za svoje noževe koji još više imitira dizajn zapadnih proizvođača, nekoliko modela su pljunute kopije američkih tvrtki Spyderco ili Benchmade. Ganzovi noževi su u pravilu dimenzijama veći od Sanrenmua i imaju više funkcionalnih modela. Veliki plus im je i korištenje sustava bravljenja oštrice u otvorenom položaju koji je identičan Benchmadeovom Axis locku. Ganzova izvedenica funkcionira odlično. Kvaliteta izrade im je odlična u odnosu na cijenu noževa. Najveće mane Ganzovih noževa su 440c čelik, tj. njihova izvedenica 440-ke, i kopče za nošenje u džepu. Sve Ganzove kopče koje sam vidio, bez iznimke, bile su barem tri razine kvalitete ispod kvalitete izrade noža. 

Jedan od najboljih omjera kvalitete i cijene u ovoj kategoriji ima Victorinox sa svojim “švicarskim nožićima”. Victorinox većinom nudi multi-alate i to u svim veličinama i kombinacijama kroz vrlo širok cjenovni raspon. Početni modeli mogu se pronaći već za stotinjak kuna. Naravno, to će biti maleni nožići, ali takvi su često pogodniji za svakodnevne zadatke od velikih i teških noževa kakve ćete većinu vremena ostaviti kod kuće. Svakako valja napomenuti i faktor švicarskog noža koji je iznimno prepoznatljiv u svijetu kao praktičan alat i vađenje istog da otvorite pismo, karton soka ili nešto slično neće izazvati čuđenje ili zgražanje prisutnih.

Torbica 

Za razliku od osnova gdje sam govorio isključivo o ručnom satu, nožu i svjetiljci, ova tekst ću proširiti malom torbom. Blago prošireni EDC komplet je dosta teško nositi u džepovima, iako ne i nemoguće. Proširenim EDC kompletom držim osnovni koji sam već spomenuo plus neke osobne sitnice poput rezervne baterije za pametni telefon, par metara ljepljive vrpce, maramice/vlažne maramice, upaljač i slično. Takve sitnice, ali i bateriju, multi-alat i novčanik nosim u Maxpeditionovom Thermite Versipacku, no to nije nimalo jeftina torbica. Međutim, brojne kopije te torbe koje se mogu kupiti putem interneta pa čak i u nekim našim trgovinama solidan su izbor za one koji vole tu formu torbe. 

Za ostale bi preporučio posjetu nekoj trgovini sportskom opremom. Tamo se da pronaći odličnih torbi za nošenje oko struka, preko ramena, uz nogu i kako god se sjetite, a većina tih torbi ima vrlo privlačnu cijenu. Preostaje samo pronaći onu koja će bez problema primiti sve stvari koje ste si odredili kao prošireni EDC komplet.

Autor: Goran Maravić