Korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u posljednje je vrijeme sve popularnije. Mnogi uživaju u činjenici da nam se sprema lijepo vrijeme (možda ne ovaj tjedan…) pa će tako izvesti svoje ljubimce na dva kotača u dugo zasluženu vožnju. Ona mračnija strana biciklističe priče vezana je uz sigurnost. Krađe su također, sve češća pojava. Ovoga puta donosimo vam Kickstarter preporuku koja vas može zainteresirati i ponuditi vam alternativu težim rješenjima protiv krađe.

Naime, gospodin Neil Barron, osnivač dizanerskog studija Gusto, već neko vrijeme radi na Litelok sustavu za zaključavanje i osiguravanje bicikla. Nakon 18 mjeseci u research&development fazi, odlučili su financirati svoj proizvod putem Kickstarter kampanje i u samo jednom danu su probili konačni cilj za gotovo 500% (u trenutku pisanja članka).

Litelok je lagan, savitljiv i izrazito siguran način osiguravanja bicikla, kako kaže Barron. Obzirom da je i sam dugogodišnji biciklist te da su mu dojadili lanci i ostala pomagala koja su ponekad teža od samog bicikla, odlučio je napraviti nešto novo i revolucionarno.

Litelok je sastavljen od mnogo laganih materijala koji zajedno čine traku koju su nazvali Boaflexicore®. Svaki dodatni sloj zaštite pruža otpor kada se traka pokuša uništiti ili odrezati služeći se pomagalima kao što su rezalica za kabel, pila za metal, kliješta za rezanje žice, itd…

Obzirom da se radi o laganom materijalu, cijeli sustav zaštite neće biti teži od 1 kg, što ga čini idealnim za lagano spremanje u torbu ili ruksak. Sama brava Litelok sustava je napravljena u suradnji sa navodno poznatim britanskim proizvođačem (koji je iz nekog razloga ostao anoniman). Brava se zaključava jednostavnim spajanjem dva kraja Liteloka te je ključ potreban samo prilikom otključavanja. Dizajn brave omogućava kombinaciju dva ili više Litelok sustava ovisno o tome koliko imate para i koliko je debelo drvo za koje želite privezati bicikl.

Litelok dolazi u tri varijante: kričavo zelena, crna i kombinacija crne i bijele… ili kako bi to dizajneri rekli – herringbone, boa green i crow black.

Ukoliko podržite ovu kampanju, Litelok može biti vaš za nemalih 80 GBP (oko 842 kune). (AS)