Nova godina donijela nam je najavu korporacije Facebook da će od 8. veljače 2021. početi razmjenjivati podatke svoje mašine za oglašavanje Facebook, poznate i kao društvena mreža, s poznatom i vrlo popularnom aplikacijom za razmjenu poruka WhatsApp

WhatsApp se godinama reklamirao kao aplikacija s kojom možete sigurno komunicirati, čak su uveli enkripciju s uređaja na uređaj što znači da se poruka koju šaljete enkriptira na vašem uređaju i tako zaštićena putuje na uređaj onoga kome ste je namijenili i tek tamo se dekriptira da bi je primatelj mogao pročitati. Međutim, sustav se pokazao prilično šupljim pa je uslijedilo više skandala probijanja sigurnosti WhatsAppa. Najpoznatiji je bio instalacija špijunskog softvera na iPhone Jeffa Bezosa koji je povukao neke dosta nezgodne fotografije i rezultirao razvedenim Bezosom. Softver mu je serviran iz Saudijske Arabije. Bio je tu i sigurnosni propust koji je dozvolio instalaciju malicioznog softvera običnim pozivom na WhatsApp.

Facebook će unutar Europske Unije uvesti manji opseg dijeljenja podataka, ali opet će Facebook dobiti informacije o vašoj lokaciji, kontaktima i učestalosti razgovora s vašim kontaktima. U EU će prema Facebooku ići svi razgovori s tvrtkama koje imaju WhatsApp kao sredstvo komunikacije. 

Posljedično je Europska komisija svojim zaposlenicima preporučila da odustanu od svih messengera i za službenu komunikaciju koriste isključivo Signal kojeg smatraju najsigurnijim messengerom. Istu aplikaciju preporučila je i britanska konzervativna stranka svojim članovima i vodstvu. Zanimljivo je da im je nakon što su prešli s WhatsAppa gotovo u potpunosti prestalo curenje internih podataka u javnost.

O Signalu smo već pisali ovdje. U međuvremenu je taj messenger postao još bolji. Dobio je nove funkcionalnosti poput glasovnih poziva, video poziva, grupne glasovne pozive, a uklonjeni su i svi ozbiljniji bugovi. Najveći koji je nas morio je bilo kašnjenje poruka, tako nešto nismo iskusili već mjesecima. Razvoj je uvelike poboljšan financijskom injekcijom Briana Actona, jednog od osnivača WhatsAppa. On se obogatio prodajom WhatsAppa Facebooku, a povukao se iz tvrtke jer mu se nije sviđalo u kojem smjeru Facebook gura taj popularni messenger. Osnivači zaklade Signal su Acton i Moxi Marlinspike – kreator enkripcijskih algoritama za Signal (njih je WhatsApp kupio od Marlinspikea).

Moramo spomenuti da Signal postoji i u verziji za računala za sve važnije operativne sustave (Windows, Mac OS, Linux). Signal se financira iz donacija i nema ambicija postati komercijalni proizvod pa ne bi bilo loše donirati novac zakladi koja brine o sigurnosti vaše komunikacije. Možete to učiniti na ovoj poveznici.

Druga alternativa WhatsAppu je Telegram, messenger kojeg je pokrenuo Pavel Durov, kreator “ruskog Facebooka”, društvene mreže VKontakte. Durov je prodao VKontakte zbog pritiska ruskih vlasti da im se dopusti uvid u komunikaciju članova, otišao iz Rusije i pokrenuo Telegram. Razvojem je ovaj messenger dobio više funkcija od možda bilo kojeg drugog na tržištu, posebno su poznate njegove grupe/kanali u kojima doslovno tisuće korisnika mogu raspravljati o temama koje postavljaju moderatori. Grupu može otvoriti bilo tko.

Telegram je prvi od mainstream messengera implementirao enkripciju u razgovore, a posebno sigurnim se smatra funkcija Secret chat. Jako praktična mogućnost Telegrama je da možete izbrisati svoje poruke iz drugih chatova bez obzira na njihovu starost. Kao i konkurencija, podržava glasovne razgovore, video razgovore, grupne razgovore. Na Telegramu se možete predstaviti i nadimkom, a ne nužno telefonskim brojem. Ovu funkciju jako vole korisnici Linux operativnog sustava koji ga koriste kao messenger na svojim računalima. Telegram podržava stickere, slično kao i Viber, ali na daleko manje agresivan način i sučelje uz njih uspijeva ostati čisto, pregledno i funkcionalno, za razliku od Vibera koji je loše koncipiran, loše radi i preplavljuje korisnike reklamama. 

Telegram je komercijalni proizvod koji trenutno privatno financira Durov, ali nude posebne pakete poslovnim korisnicima koji će se naplaćivati. Durov kaže da će Telegram ostati besplatan za pojedinačne korisnike i bez reklama. 

Alternative su tu, preostaje vam samo da ih prihvatite. Milijuni korisnika su to već učinili pa je Signal čak imao poteškoća s registracijom novih korisnika u prvim danima WhatsAppove/Facebookove objave. Naime, korisnici u SAD-u mahom su izabrali Signal kao alternativu WhastAppu dok je u Aziji, Južnoj Americi i nekim zemljama Europe Telegram već etabliran i njegove popularnost sve više raste. (GM)