Spyderco Efficient najnoviji je preklopni nož u liniji cijenom atraktivnih Spydercoa koji se proizvode u Kini. Tu liniju Spyderco je započeo modelom Tenacious, a nastavio s modelima Persistence i Ambitious zbog čega mnogi te noževe nazivaju Tenacious serijom. Sva tri noža su se pokazala komercijalno iznimno uspješnim jer su ponudili jako puno kvalitete i uporabljivosti za traženi novac. Nama se najviše dopao Persistence o kojem možete više pročitati ovdje. Efficient nam se zbog sličnih specifikacija čini kao nadogradnja ili zamjena za Persistence.

Efficient je preklopni nož čija oštrica se u rasklopljenom položaju zaključava liner lock sustavom, isto kao i na drugim modelima Tenacious serije. Duljina oštrice, koja geometrijom podsjeća na iznimno uspješnu Native seriju, je 2,98 inča (76 mm). Radi se o full flat grind oštrici debljine tri milimetra. Čelik je vrlo solidan kineski 8Cr13MoV. Duljina rasklopljenog noža je 180 mm, a sklopljenog 104 mm. Kopča je ista kao i na ostatku Tenacious linije i dopušta nošenje s vrhom prema gore na lijevoj ili desnoj strani.

Drška je napavljena od G-10 materijala umjereno grube teksture. Na fotografijama nam izgleda isto kao i drške drugih modela Tenacious serije. Ono što nam se jako dopalo jest oblik drške. U kombinaciji s geometrijom oštrice nudi veliki utor za kažiprst u dnu oštrice, taj utor omogućava čvrst hvat noža za precizno rezanje. Taj detalj držimo iznimno praktičnim kod EDC noževa. Masa noža je 116 grama.

Spyderco za Efficient preporuča cijenu od 64,95 američkih dolara. U zadnjih nekoliko godina Spyderco je dosta podigao cijenu svojih noževa pa se ova cijena čini bitno višom od one s kojom su startali drugi modeli Tenacious serije. Srećom, prvi modeli koji su stigli u trgovine nose bitno nižu cijenu, uglavnom ih se može pronaći po cijeni od 35 do 40 američkih dolara. (GM)