Vedran Vrtlar, vlasnik Facebook stranice Urbex & EDC Croatia složio je super snažnu svjetiljku da mu pomogne u urbanom istraživanju. Svatko tko je barem jednom prošetao kroz napuštenu građevinu zna da je svjetiljka osnovni alat svakog urbanog istraživača. Urbani istraživači koji vole snimati i fotografirati svoja istraživanja trebaju i više svjetla pa se tako rodila ideja o super snažnoj svjetiljci.

Prenosimo Vedranov opis njegovih ruku djela.

Izvor svijetla je jedan LED emiter snage 100 W, koji radi na 32-34 V. Uređaj se može napajati na više načina, preko ispravljača na 18 V, automobilskog akumulatora ili preko DIY (Do It Yourself) baterije od 11.1 V, koja je trenutno u izradi.

Napajanje emitera vrši se preko uređaja za podizanje voltaže DC-DC 150 W. U istraživanju nam nije uvijek potrebna ista količina svijetla pa sam se odlučio na ugradnju potenciometra za regulaciju jačine svijetla. Izlaznu voltažu regulira trimer, koji određuje maksimalnu voltažu koju emiter može podnijeti, a to su u ovom slučaju 34 V.

LED emiter se u radu značajno zagrijava pa sam ugradio hladnjak za procesore osobnih računala. U svjetiljku sam ugradio i ventilator koji odvodi temperaturu s hladnjaka LED emitera i hladnjaka uređaja za podizanje voltaže. Kako ventilator radi na 5 V, za njega sam ugradio uređaj za spuštanje voltaže LM2596S.

Vedranovu kreaciju bolje pogledajte u galeriji fotografija koje nam je ustupio i na njegovoj Facebook stranici.