Prije nešto više od godinu dana potraga za EDC bocom dovela me do tvrtke Klean Kanteen – proizvođača boca, čaša i posuda od nehrđajućeg čelika. Imam podosta iskustva s aluminijskim bocama za vodu. Koristim ih povremeno za planinarenje gdje masa same boce može biti dosta bitna, međutim aluminijske boce ostavljaju okus vodi. Moje iskustvo kaže da do te pojave dolazi bilo da se radilo o skupim ili jeftinim bocama. Promjena okusa vode u aluminiju (bez obzira na premaze unutrašnjosti boce) teško se može izbjeći. U moj uži izbor ušle su i dosta popularne plastične boce poput Nalgene boca, ali su me online rasprave usmjerile ka Klean Kanteenu.

Klean Kanteen je američka tvrtka koja proizvodi boce, čaše i termosice od nehrđajućeg čelika. Materijal koji koriste je nehrđajući čelik 18/8, čelik koji se koristi u izradi pribora za jelo, posuđa za kuhanje i ostalih potrepština i alata namijenjenih manipulaciji hranom. Čelik kao takav, a posebno ova vrsta čelika ne ostavlja nikakav okus na vodi ili hrani pa nema potrebe da se Klean Kanteenove boce premazuju ili tretiraju bilo kakvim drugim materijalima s unutarnje strane.

U isto vrijeme je nehrđajući čelik iznimno čvrst i da bi uništili Klean Kanteenovu bocu doista se morate potruditi. Velika je to prednost u odnosu na staklo ili keramiku, ali i u odnosu na aluminij i plastiku. Jedina mana ovih boca je što su značajno teže od aluminijskih i plastičnih (212 grama je 27 oz Classic model sa sportskim čepom). U urbanom EDC-u to i nije neki problem jer zbog kraćih udaljenosti na kojim se hoda nije bitan svaki gram, a ionako je tekućina u boci većina njezine ukupne mase.

Ekološka komponenta

Klean Kanteen promovira korištenje višekratnih boca za vodu zbog ekologije. Opće je znanje da su jednokratne plastične boce danas jedan od najvećih zagađivača okoliša. Korištenjem boce koja se može upotrebljavati dugi niz godina, a u Hrvatskoj i puniti vodom iz slavine, višestruko ćete pomoći svom kućnom budžetu kao i prirodi. Ja sam EDC bocu krenuo tražiti jer sam generirao veliku količinu otpada kupovanjem flaširanje vode, a plastične boce u kojima dolazi flaširana voda vrlo brzo razviju miris prilikom višekratnog korištenja.

Moja odluka je na kraju bila Klean Kanteen Classic kapaciteta 27 tekućih unci (27 oz) što je u metričkom sustavu 0,8 litara. Odabrao sam sportski čep, polipropilenski čep koji nudi mlaznicu za pijenje u pokretu. Klean Kanteen nudi više različitih čepova za svoje boce. U ponudi je obični polipropilenski čep, zatim sportski polipropilenski čep, čelični čep i čep od kombinacije materijala čelik i bambus. Za neke boce je moguće kupiti i čep prilagođen za bebe.

Nakon godinu dana korištenja ove boce mogu reći da je idealna za moje potrebe. Povećana masa nije nikakav problem u gradskom EDC-u (ruksak), a često sam je uzimao i u planine umjesto aluminijske boce – razlika u masi je meni gotovo nikakva. Bocu i čep se može prati u perilici za suđe (Klean Kanteen to navodi u uputama, iako preporučaju pranje octom i sodom, također ne preporučaju pranje u perilici za boce s grafikama). Nakon godinu dana intenzivnog korištenja sama boca izgleda kao da je jučer stigla iz trgovine dok sportski čep pokazuje znakove umora. Najčešći problem sa sportskim čepom je začepljenje otvora za usis zraka prilikom pijenja. Mali silikonski jednosmjerni ventil zna nakupiti kamenac kojeg perlica ne ispere svaki puta. Rješenje je potapanje čepa u ocat. Time ćete ukloniti kamenac i dezinficirati čep. Ja sam to bio prisiljen napraviti tek jednom u godinu dana.

Nikada, ali baš nikada voda iz ove boce nije imala metalan okus, ali bocu valja dobro oprati (perilica ili ocat i soda bikarbona) barem jednom tjedno. U suprotnom se zbog vode, koja nije sterilizirana, stvara miris.

Jedina, uvjetno rečeno, slabost koju vidim u mojoj kombinaciji boce jest sportski čep koji bi se s vremenom mogao pohabati zbog pomičnih dijelova, ali sve što ima pomične dijelove smatram potrošnim pa ću, kad se to dogodi, jednostavno kupiti novi čep. S obzirom da nakon nešto više od godine dana nemam nikakvih problema, očekujem da bi se habanje moglo dogoditi tek za koju godinu što je više nego prihvatljiva trajnost proizvoda. Drugim riječima, bez zadrške mogu preporučiti ovu bocu bilo kome tek s komentarom da svatko neka izabere čep koji njemu najviše odgovara. Postoji velika vjerojatnost da bi uskoro mogao kupiti još koju Klean Kanteen bocu.

Klean Kanteen ne prodaje svoje proizvode direktno sa svoje internetske stranice, točnije ne prodaje ih van SAD-a. Taj dio posla prepušta svojim ovlaštenim distributerima, ali na stranici lako možete pronaći popis trgovina koje drže njihove proizvode. Ja sam svoju bocu kupio preko izraelske trgovine na eBayu i platio je između 20 i 25 američkih dolara zajedno s cijenom dostave. Držim to odličnom cijenom jer neke aluminijske boce razvikanih marki u našim trgovinama prelaze cijenu od 200 kuna, a prema mom skromnom mišljenju nisu ni do koljena ovom proizvodu.

Autor: Goran Maravić