Prije desetak godina (2002. da budemo točniji), Ontario Knife Company (OKC) je ostvarila suradnju s jednim od najpoznatijih timova koji se bavi istraživanjem, testiranjem te izradom outdoor opreme – Randall’s Adventure and Training. Obje firme su poznate po kvaliteti svojih proizvoda i usluga.

Nož o kojem ovdje pišem nije ekskluziva u vidu dizajna i kvalitete izrade, no čim ga izvadite iz kutije (izuzetno jeftino napravljene, u početku sam sumnjao da sam uopće kupio original) odmah ćete se ugodno iznenaditi njegovom uporabljivošću.

OK, da odmah riješimo tehnikalije;

Dužina sklopljenog noža: 21.6 cm
Dužina rastvorenog noža: 12 cm
Dužina oštrice: 8.89 cm
Debljina oštrice: 0.3 cm
Izrada kočnice: Liner lock
Materijal oštrice: AUS-8
Materijal drške: Nylon 6
Način oštrenja: Flat grind
Stil oštrice: Drop point
Tvrdoća po Rockwellu: 55-56 HRC

Kupnja

Začudo, ovog noža sam se uspio domoći na hrvatskom tržištu prije više godina. Ono što me začudilo više od dostupnosti je cijena koju sam platio za njega – nevelikih 179 kuna (što je zaista povoljno s obzirom da na američkom tržištu ovaj nož trenutačno košta 30-ak dolara) s uključenim troškovima dostave. Ne želim ispasti cicija u ovoj priči, mislim, dao sam i preko deset puta više za neke noževe koje imam, ali posebna je satisfakcija ugrabiti dobar komad čelika po povoljnoj cijeni. U trenutku pisanja ovog teksta cijena ovog noža u Hrvatskoj je oko 350 kn.

„out of the box“

Odmah po otvaranju provjerio sam tri segmenta: izrada i provjera oštećenja, otvaranje/namještanje mehanizma i oštrina. Nož se otvara odlično. Thumbstud radi svoj posao fantastično i bez komplikacija. Ono što me malo zabrinjavalo u početku je lakoća otvaranja noža s rukavicama na ruci, thumbstud napravljen u obliku vulkana se u takvoj situaciji kliže otežava otvaranje – mislio sam krivo. Nož se odlično rasklapa i u rukavicama.

Prvi test je uključivao kartonsku kutiju novonaručenog kauča mojeg susjeda. Oštrica je odlično obavila svoj posao. Odmah nakon kartona, oštrinu sam provjerio na još nekoliko materijala: paracord, papir, najlonski pojas i nesretno drveće u obližnjoj šumi. Duljina oštrice se kod svih zadataka pokazala kao dobitna kombinacija te je utjecala na moje buduće kupnje (preferiram oštrice od 8 do 12 cm za svakodnevne zadatke).

Sklapanje noža funkcionira odlično. Oštrica se ne pomiče ni po horizontalnoj, ni vertikalnoj osi. Zarezi na oštrici (popularni jimping) nisu visoko funkcionalno, tek prosječno, a to je još gore nosite li rukavice. Možda se odlučim popraviti situaciju brusilicom ili rezalicom, još nisam odlučio.

Oštri dio 

Oštrica je klasičnog drop point oblika, naoštrena do flat grind profila koji, iako ima svoje nedostatke, prednjači u oštrini. Potpuno klasična izvedba oštrice, ali sama ta jednostavnost koja, uz cijenu, dovodi do toga da mi ovaj nož nije žao upotrijebiti na bilo čemu i u bilo kojem zadatku. Od otvaranja računa do pripreme hrane preko uništavanja limenki i ine ambalaže iz čiste zajebancije.

Drška je napravljena pristojno, teksturom i oblikom jako dobro prihvaća svačiju šaku (u rukavicama ili bez njih). Urez za kažiprst na samoj dršci (ono što kod ureza na oštrici nazivamo „choil“) savršeno štiti šaku kod oboda prije rezanja i zabijanja noža u tvrđi materijal. Na dršci možemo vidjeti četiri pozicije za šarafljenje pocket clipa čime ovaj nož postaje kompletno prikladan za dešnjake i ljevake. Mogućnost izbora je divna stvar. Obično očekujemo ovakvu izradu kod noževa za one sa dubljim džepom ali u slučaju Ontario RAT 1 foldera sami možete odlučiti želite li nositi nož u džepu koji odaberete ili bez clipa u EDC torbici. Rupa na dršci, kao što vidite na slikama, može poslužiti za nekakav paracord dodatak koji omogućava lakše i brže izvlačenje i brže prepoznavanje opipom u torbi punoj gadgeta.

Varijante

Ontario RAT 1 dolazi u mnogo različitih boja i dvije vrste oštrice; plain edge i partially serrated. Osobno ne preferiram kombinaciju oštrica na istom nožu, ali ne mogu suditi o kombiniranoj oštrici RAT 1 s obzirom da posjedujem samo plain edge verziju. Ne možemo očekivati neku kvalitetu premaza kod ovako jeftinog noža stoga ne čudi što se mnogi žale na varijante sa premazom kod kojih se premaz brzo i lako guli.

Konačna presuda?

Kupite. Minimalno dva.

Autor: Andrija Sprčić