Ronson Jetlite je upaljač na plin sa mlazom vatre visoke temperature, takve upaljače popularno nazivamo brener upaljačima. Konkretno ovaj model nam je iznimno zanimljiv zbog njegova omjera cijena/dobiveno koji smatramo odličnim, štoviše vjerujemo da nećete naći povoljniji upaljač brener na tržištu nego što je to Ronsonov Jetlite. Ja sam prije koju godinu svoja dva primjerka kupio za manje od 10 američkih dolara (sa poštarinom) po komadu – na eBayu naravno. Trenutno su cijene nešto više, ali ne toliko zbog više cijene samog upaljača već zbog skupljih troškova dostave iz dobrih nam Sjedinjenih Država.

Ronson 

Red je da počnemo sa par riječi o proizvođaču ili, točnije, slavnom imenu ovog upaljača. Ronson je originalno američka tvrtka sa korijenima u 19. stoljeću koja se bavila metalom i šibicama. Svoj prvi upaljač su napravili 1913. godine kada je patentiran Liter. Vrlo brzo su pronašli svoju nišu u luksuznim upaljačima vrhunske izrade i dizajna koji danas postižu iznimno visoku cijenu među kolekcionarima. Na Ronsonovu nesreću tijekom 2. svjetskog rata su njihove tvornice proizvodile municiju dok je američka vojska koristila Zippo upaljače priskrbivši im vječnu slavu i popularnost. Ronson je nakon rata nastavio proizvoditi upaljače, ali se proširio i na kućanske aparate. Tijekom 1980-ih je sve to propalo i tvornica upaljača u Engleskoj je zatvorena, a tvrtka je životarila sve dok  Zippo 2010. nije odlučio kupiti ime Ronson za više zemalja. Ronson je danas dio Zippoa i ostaje iznimno snažno tržišno ime u Sjevernoj Americi koja se očigledno sjeća njihovih dana slave. Jetlite je proizvod tvrtke Zippo pod imenom Ronson, proizveden je u u Kini čemu vjerojatno možemo zahvaliti nisku cijenu ovog upaljača.

Dizajn upaljača je iznimno jednostavan i nemate što pogrešno shvatiti. Plin se puni s donje strane, plamen izlazi s gornje. Poklopac se otvara i zatvara na sličan način i sa sličnom količinom sile kao i na puno poznatijim i popularnijim Zippo upaljačima. Nakon višegodišnjeg igranja sa otvaračem na jednom upaljaču, primijetio sam da se poklopac mrvicu rasklimao. S obzirom koliko puta je otvoren, držim da je ovo proizvod visoke kvalitete koji će izdržati višegodišnje korištenje bez većih problema.

Oba kupljena upaljača su sive boje koja se relativno lako guli s njih. Moji su se nalazili u džepu ili pretincu s drugim metalnim predmetima pa izgledaju kao da su gaženi automobilima. One koje smeta guljenje boje preporučam da kupe srebrnu verziju koja nije bojana pa ne bi trebalo biti tih problema.

Problemi i rješenje

Priča s Jetliteom nije tekla tako glatko kako hvalospjevi s početka teksta mogu dati naslutiti. Nakon što sam prvi puta ispraznio upaljač, a činilo se da se plin potrošio za čas, i ponovo ga napunio Jetlite jednostavno nije dobro radio. Plamen se palio tek nakon nekoliko paljenja, bio je malen i gasio se sam od sebe. Sumnjao sam u kvalitetu plina, ventil za punjenje, svoju sposobnost punjenja upaljača (iako tu nemaš gdje pogriješiti). Kratka potraga internetom mi je otkrila da velik broj ovih upaljača ima problem sa doziranjem plina za plamen tj. problematičan limitator na potenciometru za snagu plamena. Potrebno je samo odviti vijak na dnu kućišta i odvojiti kućište upaljača od unutrašnjeg mehanizma. Limitator na potenciometru se jako lako uoči. Ja sam ga skinuo i bacio. Nakon toga sam malo pojačao dovod plina i upaljač od onda radi besprijekorno. Pripazite sa pojačavanjem jer nakon ove intervencije nemate ograničenja snage plamena i možete od upaljača napraviti bacač plamena koji će u najboljem slučaju uništiti upaljač, a u najgorem vas ozlijediti.

Osim stabilnog i pouzdanog rada upaljač je nakon intervencije počeo puno dulje raditi na jedno punjenje plina. Pretpostavljam da je prije otkazivao dok bi još uvijek veća količina plina bila u njemu što je izazivalo potrebu za stalnim nadopunjavanjem.

U slučaju da prilikom kupnje dobijete ovakav model, sada znate što vam je činiti da od njega učinite pouzdan i kvalitetan upaljač brener koji bez ikakve zadrške možemo preporučiti svakom EDC entuzijastu.

Autor: Goran Maravić