Sanrenmu GB-763 prilično praktičan je i evidentno uspješan proizvod navedenog kineskog proizvođača. Tome svjedoči i činjenica da se Sanrenmu odlučio napraviti veću verziju i nadjenuo mu jednako nemaštovito ime E9063. Većina noževa tvrtke Sanrenmu maleni su primjerci prvenstveno pogodni za EDC, no neki modeli kao da su rađeni za dječje ruke i kao takvi su dosta nezgodni za korištenje, da ne kažemo neupotrebljivi. Preklopni nož GB-763 nije takav i moje mišljenje o njemu je dosta visoko što se može pročitati u recenziji tog noža.

Razumijem zašto je Sanrenmu odlučio napraviti veću verziju. GB-763 ima odličnu geometriju oštrice i jednostavnim uvećanjem bitno se proširuje njegov djelokrug. Oštrica modela E9063 narasla je sa 65 milimetara (2,5“) na 88 milimetara (3,5“), što je već respektabilna duljina oštrice koja može poslužiti i kao radni nož. Sve pohvale i mane geometriji oštrice izrečene u recenziji GB-763 ostaju. Čelik je promijenjen, ali se radi o 8Cr14MoV dok je na manjem GB-763 bio 8Cr13MoV. Promjena nije drastična, štoviše nije ni primjetljiva u svakodnevnom radu. Nisam se dugo koristio većim E9063, ali meni se čini da su performanse čelika iste.

Sanrenmu nije promijenio ni dizajn drške malenog GB-763 već ju je na E9063 samo uvećao. Na žalost, tim potezom je samo uvećao i njene mane. Naime, drška je dosta uglata i zbog toga nezgodno sjeda u ruku, pogotovo kad se s nožem radi malo duže. Kod većeg noža povećava se i zahtjevnost i količina poslova koje ćete pred njega stavljati pa tako se produžuje i vrijeme korištenja. Drška tada postaje vrlo nepraktična i smeta da bi se E9063 koristio udobno i bez posljedica u vidu žuljeva.

Druga novost je promjena mehanizma rasklapanja i bravljenja oštrice. GB-763 ima kopiju Benchmadova axis locka dok veći E9063 koristi liner lock. Na žalost Sanrenmu se odlučio na iznimno tanak liner. S obzirom da je liner zadužen da zabravljuje oštricu u otvorenom položaju, pogled na tako tanak materijal ne ulijeva povjerenje. Ipak se tu radi o čeliku pa vjerujem da je liner dovoljno jak da ne popusti u korištenju noža u nekim normalnim sferama. Cijepanje drva tzv. batoning to nije i tada će sigurno popustiti.

S druge strane liner lock je lakše očistiti i oprati od axis locka pa će se vlasnici E9063 prije odlučiti na uranjanje svog noža u masnu hranu, prljavu vodu ili prionuti pripremi hrane s njim.

Sveukupno je moj dojam Sanrenmua E9063 vrlo mlak u odnosu na GB-763. Povećanje noža je povećalo njegovu funkcionalnosti, ali samo u teoriji jer je povećalo i mane koje nisu bile toliko važne na malenom nožu. Posljedično je E9063 izgubio na funkcionalnosti, a ponajviše na udobnosti korištenja zbog čega ne mogu preporučiti ovaj nož, usprkos njegovoj izrazito povoljnoj cijeni od 16 američkih dolara koliko je plaćen testirani primjerak.

Autor: Goran Maravić