Kopču za ključeve proizvođača TEC Accessories nazvanu P-7 spomenuo sam u recenziji Nite Izeova KeyClipsea. Tada sam naveo da se ta kopča čini idealnom za svoju zadaću, ali da joj je cijena nerealno visoka i da sam se zbog toga okrenuo Nite Izeovom rješenju. Patenti imaju svoj rok trajanja i izgleda da je onaj vezan uz P-7 istekao jer se u zadnjih godinu dana pojavio ogroman broj njegovih kopija, sve Made in China. Kopije su se pojavile na eBayu, trgovini koja jako pazi na zaštitu patenata i već se neko duže vrijeme tamo prodaju pa zaključujem da je zaštita koju je P-7 uživao na tom polju istekla.

Kineske kopije više su nego povoljne, ali treba paziti koju kopiju kupiti. Na žalost tu nema jasno definiranog i pouzdanog rješenja. Do odlične kopije sam došao metodom pokušaja i promašaja. Kupio sam dvije kopije koje su bile sirovo obrađene, oštrih rubova i od nekvalitetna materijala. U trećem pokušaju sam odlučio dati nešto više od par kuna za jedan primjerak, s poštarinom, i dobio sam izvrstan proizvod. Ono po čemu se ova kopija P-7 razlikuje od loših je ugravirani X na poleđini. Ukoliko se odlučite na kupnju, potražite taj X. Ne garantiram da ćete dobiti isto što i ja, ali kratka pretraga omiljenom internetskom tražilicom urodila je istim savjetom koji ja sada dajem – veći broj kupaca preporuča model s X-om. Cijena te ”skuplje” varijante je bila nešto više od jednog dolara po komadu kopče s privjeskom i dolarčina za poštarinu na cijeli paket. Kupio sam ih 7-8 i zakačio na sve ključeve koje imam, a ostatak poklonio prijateljima.

Recenziju kopiranog P-7 započeo sam savjetima za kupnju i informacijom da sam ih kupio popriličan broj. Mislim da sam time vrlo jasno pokazao svoje mišljenje o ovom proizvodu. Ako ga već niste otišli naručiti, red je da navedem i poneku tehničku informaciju te iskustvo korištenja.

Masa kopiranog P-7 je svega tri grama, a dužina (ili visina) je 37 milimetara. Sve o korisnosti ovakvih napravica već sam rekao u recenziji KeyClipsa, a P-7 to sve radi bolje. Kako bolje? Za početak je bitno manjih dimenzija i jedva da se primjećuje na ključevima, pogotovo ako imate još pokoji alat na privjesku. Masa mu je nikakva pa neće doprinijeti ni masi kompleta s ključevima. Kompletno je izrađen od metala zbog čega je čvršći od KeyClipsa i nema se što slomiti na njemu. Možete ga savinuti, ali to je teško izvesti slučajno jer je metal od kojeg je izrađen (moj primjerak) vrlo žilav (vjerujem da se radi o čeliku).

Prsten na donjoj strani kopče je izuzetno malih dimenzija (promjer 10 mm), toliko malih da ne povećava dimenzije kompleta s ključevima, ali je dovoljan za kačenje na glavni prsten ključeva. Zaboravio sam napomenuti da neke jeftinije kopije P-7 dolaze bez tog prstena koji je esencijalan za funkcionalnost ove kopče, a za njezinu praktičnost je vrlo važno da bude malen pa nikako nemojte kupiti primjerak bez prstena.

Sama kopča je toliko malena da se jedva pokazuje na hlačama, a opet je dovoljno velika da ključeve bez ikakvih problema izvučete iz džepa. Dobro obrađen metal garantira klizanje po tkanini hlača, a elastičnost metala omogućava kačenje i na malo deblju tkaninu te čvrst hvat tanke tkanine. Ovo je jednostavno proizvod kojem nemate što zamjeriti. Jedino pitanje je da li vam treba, ukoliko vam treba, odmah kupite tri komada.

Autor: Goran Maravić