Naša prethodna recenzija Maxpedition Sitke sadržavala je mali heads up po pitanju dodatka koji ćemo danas recenzirati. Radi se o Maxpedition Janus Extension Pocket dodatku. Kao što smo spomenuli i u recenziji Sitke, Janus je dobio svoje ime po rimskom bogu vremena, preobražaja te transformacije što samo pokazuje kako se Maxpedition trudi po pitanju brandinga. Janus je namijenjen upravo za preobražaj vaših postojećih Maxpeditionovih proizvoda. Funkcionira kao dodatni džep koji se pomoću kopči s obje strane nadodaje na torbe, ruksake ili edc “privjeske”. Također, Janus može funkcionirati samostalno kao kit-bag (torbica sadržaja posebne namjene – primjer; medikit, survival kit, itd.).

Šivano s pokrićem

Kada govorimo o Maxpeditionu, moramo spomenuti njihov, već standardni, princip dvostrukog šivanja i korištenja samo najčvršćih materijala u proizvodnji opreme. Jednom riječju – pretjeruju. Ali ok, američkoj publici se to sviđa. Osobno, nisam najveći fan materijala kojeg ne mogu identificirati kao tkaninu pod prstima već mi vise sliči na karton prilikom prve upotrebe. Goran je otkrio da se njihove torbe znaju smekšati već nakon prvog pranja u perilici ali opet, takva procedura smanjuje sloj teflonskog premaza i triple polyurethane premaza (ako neki kemičar među vama zna korektni naziv ovog premaza, slobodno napišite u komentarima) koji bi trebao držati cijelu stvar donekle nepropusnom.

Materijali i tehnologije

Specifikacije ovog proizvoda gotovo su identične svim njihovim uratcima:
– neizbježni, heavy-duty 1000-Denier balistički najlon otporan na vodu i habanje,
Teflon premaz protiv prašine, nečistoća te za lakše održavanje,
YKK heavy-duty patentni zatvarači proizvođača,
UTX Duraflex kopče za tiho zatvaranje,
– točke naprezanja dvostruko, trostruko prošivene te prošivene na Box-and-X način.

Janus dolazi u ovim bojama: Black, OD Green, Khaki, Foliage-Green, Khaki-Foliage i Dark Brown (koja više djeluje kao zagasito crvena)

Konfiguracija unutrašnjosti

Janus se sastoji od jednog pretinca koji je podijeljen na dvije strane. Obje strane imaju elastični dio koji se čičkom osigurava na sredini pretinca. Jedna strana je običan slit design džep dok druga ima dodatni ušiv elastičnih traka koje mogu sadržavati do tri predmeta.

Središnji dio na prvi pogled djeluje kao da možete dodatno nešto staviti u njega ali, vjerujte, ako stavite išta deblje od notesa u jedan od ovih džepova, izgubit ćete funkcionalnost središnjeg dijela ili će cijeli džep, kada se zatvori, djelovati kao da će svakog trenutka eksplodirati. Ako bih ga morao usporediti s nečime, to bi definitivno bio gornji džep Sitke. Dizajn je gotovo identičan izvana dok iznutra jedina stvar koju Sitkin džep nema jest još jedan slit design džep.

Kako to sve radi?

Upotrebljavao sam Janus prikopčan na Sitki kroz period od 6 mjeseci intenzivnog nošenja dok nisam pronašao mjesto za ovaj džep. Odmah da kažem, mjesto na kojem ga je Maxpedition predvidio nije bilo mjesto na kojem sam ga nosio. Sitka se otkapča na srednjem dijelu mog prsnog koša i mislim da je to idealno mjesto za fast release kopču. Dođem doma, na kavu, na trening ili posao i jedino što trebam napraviti je otkačiti taj jedan pojas i slobodan sam. Ukoliko se Janus doda na tu poziciju, cijela stvar se dodatno zakomplicira i kopča vam završi na ramenu pa svaki put kada želim otkačiti torbu, prvo stisnem Janus i shvatim da nije kopča pa onda petljam po ramenu ili bubregu da nađem druge dvije.

Pozicija  torbe i dodataka koje stavljamo na svoje torbe jedinstvena je za svakog pojedinca i njegov sustav nošenja, potrebe za raznim džepovima i naravno, komforu koji takav dodatak stvara ili oduzima. Zbog ovoga sam izuzetno zadovoljan Maxpeditionovim odnosom prema svojim potrošačima. Ne zahtijevaju da njihove proizvode koristite samo onako kako su ih oni namijenili. Potiču varijaciju i kreativnost po pitanju upotrebe i što je najvažnije pokazuju to inovativnim i promišljenim dizajnom. Većina kopči, zatezača i ostalih „džidžica“ koje dođu s torbom ili džepom mogu se odstraniti i dopustiti korisniku da upotrijebi proizvod onako kako samo njemu odgovara. Upravo sam to i napravio. Odstranio sam zatezač na prednjoj strani Janusa te odlijepio čičak koji drži kopče te sam prikačio Janusa na bočnu stranu Sitke pomoću Maxpeditionovih TacTie nosača. Cijela stvar je funkcionirala odlično. U trenutku kada sam trebao nešto iz te male torbice, samo sam rotirao Sitku i torbica je bila u visini ključne kosti, spremna za otvaranje. Nakon toga sam je prikačio na prednju stranu Sitke i koristio kao medikit džep. Kada mi je i to dosadilo, prebacio sam je na nosač u visini kuka na koji se spaja Sitkin pojas. Odlično je radila svoj posao kao dodatni, nesvrstani džep u koji sam odlagao stvari kao što su ključevi, svjetiljku, mobitel te svoj SOG Flash I bez kojeg ne idem nikuda.

Na kraju sam vratio Janusa na poziciju prsnog admin džepa i tu je pokazao odličnu upotrebljivost (dopušta da bez rotacije torbe pristupite predmetima koje stalno koristite) iako sam najmanje bio zadovoljan njezinom pozicijom, činjenicom da mi je ometala skidanje torbe te estetskim doživljajem. Naime, upravo zbog materijala i dodatnih stvarčica na Janusu, cijeli džep se ispupči ukoliko stavite jednu stvarčicu previše u njega (a to nije teško napraviti).

Kao što sam prethodno spomenuo, ako stavite previše stvari u Janusa, cijela stvar postaje neupotrebljiva te uvelike otežava snalaženje da uopće dođete do stvari. Postavlja se pitanje što uopće ide u Janusa?

Dozvolite da vam predstavim par opcija.

Najčešće sam ga koristio kao svojevrsni dump pocket koji je sadržavao privjesak s ključevima, kemijsku, upaljač, kapi za oči, svjetiljku Four Sevens Preon 2 te neizbježni SOG Flash I. Povremeno bih dodao notes ili papire s podacima koji su mi bili potrebni taj tjedan ali sve u svemu, to je to. Bilo koji predmet previše i torbica se pretvara u balončić na vašim prsima.

Druga opcija je kit bag – sasvim pristojno funkcionira kao mali medikit u koji možete postaviti nekoliko flastera, dva zavoja, džepni nožić te antiseptičko sredstvo. Možete napraviti i mali survival kit iako imate i jeftinijih opcija na tržištu. Janus može poslužiti i kao džep sa svim vašim punjačima, slušalicama i usb stickovima.

Što se vanjske strane tiče, kao što vidite i na slikama, Maxpedition stvarno nije štedio sa čičkom. S druge strane, identičan razmještaj vanjskih opcija upućuje na možebitno rezanje troškova – kada im ostane koji komad Sitkinih ili inih džepova više – pretvore ga u Janus. Vanjski dio čička je jako koristan ukoliko uz sve ostalo poželite na prsima nositi neku survival oštricu kako bi bila lakše dostupna za bržu upotrebu. Čisto da provjerim ovu ideju, probao sam zakačiti nekoliko fiksnih oštrica i cijela stvar je pristojno funkcionirala (op.a. dok nisam pokušao ugurati frendovu Busse oštricu… ). Pazite na težinu i naravno širinu štrice – ali izuzev toga, ukoliko upotrijebite malo mašte i par kuna čička te ga zalijepite za kydex dršku ili kakvu god dršku noža imate. Gledajući količinu čička koji su stavili na taj džep, nećete imati problema sa ispadanjem ili klatnjom oštrice.

To je to?

Tako je. To je to. Mali, donekle funkcionalni džep koji košta 40-tak dolara i koji možete koristiti na bezbroj načina. Glavno pitanje je, treba li vam ili se možete snaći malo pametnijom konfiguracijom vašeg postojećeg EDC carriera. 

Autor: Andrija Sprčić