Oakley je poznati američki proizvođač sunčanih naočala. Njihovi proizvodi su iznimno popularni kod sportaša, a u zadnjem desetljeću prigrlile su ih vojske, policije i slične službe. Razlog tome je poprilična otpornost Oakleyevih proizvoda na udarce, padove i habanje te sloboda pokreta koju omogućavaju. Tvrtka se vrlo brzo prilagodila rastućem trendu te sada ima i posebne linije proizvoda i trgovine za američko vojno osoblje, no u Oakleyu nipošto nisu napustili sportaše i civilno tržište koje ipak čini većinu njihove prodaje. Proboj u vojno/policijske krugove je samo svjedočanstvo o kvaliteti ovih proizvoda.

Oakleyevim proizvodima me privukla upravo ta orijentiranost ka osobama u pokretu. Računao sam da njihov proizvod neće padati s glave, da će biti biti lagan za nošenje i pretrpjeti minimalnu štetu kod možebitnih padova. Model Flak Jacket je ispunio moja očekivanja, a uz sve to sam dobio i modularni proizvod kojem mogu sam mijenjati stakla i druge potrošne dijelove.

Naočale u dijelovima – sam svoj majstor

Flak Jacket su naočale plastičnih okvira sa gumenim umecima koji ih drže na glavi korisnika. Plastični okvir prati siluetu glave što naočale čini udobnim za nošenje. Gumeni umeci zapravo nisu samo gumeni umeci, radi se o materijalu koji je razvio Oakley u svrhu čvršćeg držanja naočala. Mogu reći da radi savršeno jer mi ove naočale nikada nisu slučaju pale s glave. Materijal ima svojstvo povećanog trenja kada se smoči, dakle kada pada kiša ili se uznojite naočale će još čvršće stajati na vašoj glavi.

Plastika od koje je izrađen okvir je u velikoj mjeri savitljiva i mogla bi izdržati i sjedanje na naočale – test koji neće proći nijedne naočale sa metalnim okvirom i rijetke sa plastičnim okvirima. Moj primjerak je izdržao nekoliko gužvanja u punom ruksaku bez ikakvih posljedica na okvir. Nisam nikada sjeo na njih, ali pretpostavljam da bi izdržale s obzirom na torturu teških stvari u stisnutom ruksaku.

Oakley stakla za Flak Jacket seriju naočala se mogu nabaviti u dvije verzije, standardna i XLJ. Standardna imaju klasičan zaokružen donji rub dok XLJ pokušava pratiti liniju obraza. Kome odgovara XLJ oblik stakla trebao bi ga nabaviti zbog bolje pokrivenosti vidnog polja. Stakla se bez alata i bez većih teškoća vade iz okvira i pri tome se pouzdajete u savitljivost okvira jer ga doista treba dosta savinuti da staklo ispadne iz ležišta. U trenutku kad vam se čini da ćete slomiti okvir znat ćete da ste na dobrom putu da izvadite staklo, a okvir nećete slomiti. Nema nikakve šanse da staklo ispadne iz okvira slučajno.

Moj primjerak Flak Jacketa (sivi sa crnim gumenim umecima) je došao s plavim običnim staklima koja sam vrlo brzo zamijenio polariziranim i u toj kombinaciji naočale nosim već tri godine. Obična zatamnjena stakla odrađuju svoju svrhu, nisu ništa posebno, ali Oakley ima zanimljiv efekt plave (ili bilo koje druge) boje na prednjoj strani stakla, no pogled kroz staklo nije plav već klasično siv. Polarizirana stakla koja koristim daleko više (90% vremena) spadaju u bolja stakla te vrste. Nisu u rangu super kvalitetnih mineralnih stakala koja kroz koje je milina gledati, ali mana takvih kvalitetnih stakala je velika masa. Oakley zbog svoje ciljane publike mora ići na što manju masu cijelih naočala i ona je iznimno mala kod ovog modela. Zajedno sa polariziranim staklima u XLJ verziji Flak Jacket teži 25 grama. Naočale sa mineralnim staklima su najčešće teže od 40 grama.

Gdje i kako kupiti

Oakley na hrvatskom tržištu nije zastupljen na adekvatan način. Potpuno iskustvo kupovine Oakleyevih sunčanih naočala je preko online trgovine gdje kupac može izabrati boju okviru, boju gumenih umetaka te vrstu i boju stakla te dobiti proizvod kakav je zamislio na kućna vrata. Kod nas su kupci osuđeni na ono što nude prodavači što je sasvim u redu ukoliko naiđete na kombinaciju koju želite i koja vam se sviđa. Ne mognete li pronaći točno ono što ste si zamislili, moja preporuka za kupnju jest da odaberete oblik i boju okvira koji vam se sviđaju i koji vam dobro stoje i kupite bez da obraćate pažnju na stakla. Stakla se mogu dosta povoljno naručiti online, a vrlo je vjerojatno da ćete njih prvo oštetiti tj. ogrebotine na okviru vam neće narušiti funkcionalnost naočala koliko to čine ogrebotine na staklima pa su ona obično prva na popisu za zamjenu. Vrlo je vjerojatno da ćete za ove naočale kupiti više setova stakala jer se izmjenjuju iznimno jednostavno gdje god bili – ne treba vam nikakav alat. U ponudi su i prozirna stakla pa ove naočale mogu poslužiti i kao zaštitne.

Svu dodatnu opremu u vidu originalnih kutija i gumenih umetaka za okvire preporučam da kupite online (eBay, europske online trgovine). 

Valja imati na umu da je ovo vrlo popularan model Oakleyevih naočala te da za njega stakla rade i drugi proizvođači. Prema mojem iskustvu radi se o nešto malo manje kvalitetnim staklima od Oakleyevih, ali su im cijene često višestruko niže. Alternative mi se čine više nego prihvatljivim kod kupovine prozirnih stakala za zaštitu očiju od prašine ili udarca.

Oakley kao proizvođač u potpunosti ispunjava sve potrebe svoje ciljane publike i ako ste u potrazi za izdržljivim sportskim naočalama ta tvrtka bi vam trebala biti prva stanica. Ne pristaje li vam Flak Jacker u ponudi ćete pronaći brojne druge modele sličnih karakteristika počevši od vrlo sličnih Half Jacket i Fast Jacket.

Autor: Goran Maravić