T.H.E. Wallet (Tactical Holds Everything Wallet) je novčanik proizveden od strane američke firme SPEC-OPS poznate po svojoj T.H.E liniji proizvoda. SPEC-OPS je nastao 2000. godine kada su se dvojica zaposlenika firme CamelBak odlučila posvetiti razvoju linije proizvoda namijenjene vojsci, policiji i ostalim službama koje samim svojim treningom zahtijevaju visoki nivo organizacije i učinkovitosti. Upravo ove karakteristike se mogu direktno preslikati na novčanik o kojem govorimo.

Korištenje

T.H.E. Wallet je definitivno jedan od najbolje napravljenih i osmišljenih novčanika koje sam imao prilike koristiti. Samo za usporedbu, prije ovog novčanika, obzirom da po prirodi teglim sa sobom smiješno veliku količinu kartica, podsjetnika, papirića i inih sitnica koje ni jedna pametna osoba ne bi držala u novčaniku, bila su mi potrebna dva. Tako je, dva novčanika od kojih je jedan bio kožni vulgaris tatin novčanik u kojeg stane 6 kartica i 200 kuna te ga više ne mogu preklopiti (božesačuvaj ako imam i sitniša u njemu) te drugi, veći, također kožni novčanik koji je više bio mješanac konobarskog novčanika i organizatora za isprave. Oba novčanika su bila proizvedena od strane poznate dizajnerske firme koja svoje proizvode naplaćuje otprilike deset puta više no što je T.H.E. Wallet koštao. Kada sam nabavio T.H.E. Wallet, prvo što sam napravio je istresao sav sadržaj oba novčanika na stol i počeo polagano puniti T.H.E. Wallet. Ne samo da je sve stalo u njega već je ostalo dovoljno mjesta i za novčanice. Toliko o njegovoj uporabljivosti.

Materijali

Izrada ovog najlonskog organizatora/novčanika je izuzetno visoke kvalitete. Kompletno je napravljen od 1000D. Cordura® najlona te dvostruko šivan na mjestima najveće opterećenosti. Sama tkanina (ako je tako mogu nazvati obzirom da se radi o najlonu) je otporna na habanje, poderotine i donekle vodootporna te s prednje strane nudi prozirni otvor za ID kartice, ZETov pokaz (za one koji još plaćaju tramvajske karte) i sitnice tipa vizit karte ili prišivke koji govore u kojoj jedinici američke vojske služi neki prijatelj udaljenog rođaka amerikanca koji na osnovu toga želi ušićariti popust u Starbucksu na još jedan galon šećera s okusom kave prije laganog SuperSize menija u McDonaldsu. Na vama je da odlučite što želite staviti u ovog malog monstruma.

Načini nošenja

T.H.E. Wallet je napravljen na način da se može nositi u džepu, oko vrata (imate dva otvora kroz koje komotno zavežete paracorda) ili oko pojasa (probao jednom kako su spomenuli na pakiranju – ne preporučam ni onima koji će koristiti T.H.E. Wallet samo kao ID holder). Samim otvaranjem svi otvori su konstruirani prema gore kako kartice i ostale stvari ne bi ispale što pokazuje kako je T.H.E. Wallet upravo napravljen za nošenje oko vrata.

Konstrukcija i dizajn unutrašnjosti

Unutrašnjost T.H.E. Wallet-a se sastoji od još jednog prozirnog spremnika istih dimenzija kao i na prednjoj strani, 5 utora u koje stanu i po dvije kartice, jednog utora pola dužine novčanika (ovdje spava moja nestandardno i nepotrebno velika hrvatska vozačka) te još 4 utora za kartice na gornjoj strani. Pri samom vrhu imamo utor od mrežastog najlona (jako čvrstog) sa ziperom koji služi za stiniš, usb flash drive, ključeve i sitnice koje stvarno ne želite da eksplodiraju teti u kiosku kada otvorite novčanik. Od svih stvari koje ovaj novčanik nudi, taj mrežasti spremnik me najviše živcira. Mislim, inače me živcira sitniš po novčaniku ali kad ga stavite u taj spremnik treba vam tri i pol minute grebanja po unutrašnjosti da izvadite ono što je unutra i to uz veliku vjerojatnost da će se rasipati čim to izvadite. Ali, dok je zatvoreno, ne ide nikuda.

Sada dolazimo do najvažnije stvari kod novčanika – spremnik za novčanice. T.H.E. Wallet ima jedan veliki spremnik koji se proteže čitavom dužinom novčanika u kojem se nalazi utor koji se zatvara na ziper. U njega možete spremiti devize ukoliko idete na put ili ga jednostavno koristiti da bi odijelili novac koji će te potrošiti od putnih isprava (putovnica stane savršeno u preklopljeni dio novčanika) te avionske karte (stane bez problema punom dužinom – isprobano u nekoliko navrata). Također, jedna korisna činjenica je da zbog dužine novčanika, možete jednu stranu utora koristiti za taloženje uplatnica za sve one koji još uvijek plaćaju račune analognim putem.

Novost u dizajnu zatvarača

Na kraju, moram spomenuti jedan novitet po kojem je T.H.E. Wallet poznat. Njegov Shark Bite sustav zatvaranja funkcionira besprijekorno i jedan je od boljih sustava zatvaranja organizatora/najlonskih novčanika koje sam vidio. Naime, djelatnici SPEC-OPSa su mislili o činjenici da se ovakav organizator koristi od strane službenika koji cijene tihi operativni rad bilo koje stvari koja im se nađe pod prstima – T.H.E. Wallet je potpuno nečujan baš zbog ovog pametno napravljenog sustava zatvaranja. Ovaj feature je doborodošao za sve nas koje živcira glasni „črrrrrrrk“ zvuk koji proizvodi čičak zatvarač (zgodno nazvan Hook&Loop jer Velcro ne voli kad ga se prozivaju u novinama) zbog kojeg se apsolutno svi ljudi u Pošti okrenu i pogledaju vas onim isse-ima-30-godina-i-još-nosi-dječji-novčanik. U početku sam, moram priznati, bio skeptičan oko upotrebljivosti i funkcionalnosti ovakvog sustava, ali nakon dugog vremena korištenja – još uvijek radi jednako dobro kao i prvog dana kad sam ga upotrijebio.

Za kraj

Definitivna pohvala na dizajn i upotrebljivost u vidu većih dokumenata (prijespomenuta pink vozačka i putovnica). Ukoliko trebate novčanik koji je stvarno napravljen da proguta sve što u njega odlučite staviti, razmislite o T.H.E. Wallet-u. Mislim da će te biti ugodno iznenađeni omjerom cijene (cca 30 dolara + shipping) i kvalitete te promišljenog dizajna koji je integriran u izradu T.H.E. Wallet-a.

Autor: Andrija Sprčić