Štovatelji Googleova operativnog sustava Android odmah će znati što znači ime Nexus. To je serija uređaja baziranih na Android operativnom sustavu u koje Google ugrađuje izvornu verziju svog OS-a, bez ikakvih nadogradnji kakve vole izvoditi proizvođači pametnih telefona da svoje proizvode izdvoje iz gomile. Neki su vrlo uspješni u svojim nadogradnjama (npr. Samsung) dok su drugi manje uspješni, no to sve ovisi o željama i potrebama korisnika. Posjedovanjem više pametnih telefona u zadnjih nekoliko godina izbrusio sam svoje želje i potrebe, a to je Android operativni sustav sa što manje dodataka i u što jednostavnijem crnom ili sivom telefonu. U trenutku kupovine bi bio sretniji da je ekran pa tako i cijeli mobitel bio nešto manji – radi bolje prenosivosti u džepu. Međutim ekran dijagonake 4,7 inča se kasnije pokazao kao puni pogodak jer je tipkanje na njemu prava pjesma. No, krenimo redom.

Snažan hardver u vidu četverojezgrenog procesora popraćenog sa dva gigabajta radne memorije, bazna verzija Androida i relativno niska cijena u odnosu na jednako snažnu konkurenciju pobijedili su nad manama, a manama na ovom telefonu držim nemogućnost proširenja memorije microSD karticama, nemogućnost pristupa bateriji te staklenu pozadinu uređaja koja je, navodno, vrlo krhka. Nekoliko recenzenata je uspjelo razbiti pozadinu od stakla na kojoj je efektno ispisan naziv telefona pa nisam želio ništa prepustiti slučaju te sam telefon odmah obukao u kruto plastično kućište koje mu bitno ne povećava dimenzije, ali značajno poboljšava držanje u ruci. Površina Nillkinova kućišta je blago gumirana pa su šanse da telefon sklizne iz ruke svedene na minimum. Kućište mi se svidjelo zbog nemogućnosti identificiranja telefona jer ono prekriva sve natpise na njemu, a s prednje strane nema nijednoga. Anonimno i ne liči nimalo na poznati iPhone što mi se čini jednom od boljih zaštita od krađe uređaja.

Tijekom višemjesečnog korištenja telefon mi je više puta pao na pod. Gorilla staklo ga je zaštitilo od ogrebotina s prednje strane, a Nillkinovo kućište od svih drugih oštećenja. Kako se radi o privatnom uređaju ne planiram ga bacati da bi iskušao čvrstoću stakla sa zadnje strane uređaja, no naslućujem da ipak nije tako krhko kako se priča. Da se razumijemo, ne bi iskušavao čvrstoću zadnjeg stakla ni da je uređaj posuđen.

Operativni sustav

Bazni Android OS je sa verzijom 4.0 postao više nego upotrebljiv bez nadogradnji proizvođača hardvera kao što su Sense, TouchWiz i ostali. Moje je mišljenje da s ovako naprednim Androidom takve nadogradnje uglavnom smetaju, osim možda u slučaju Samsungova TouchWiza koji je nešto bolji od konkurencije. Međutim, osnovni Android omogućava korisniku da u nešto većoj mjeri diktira sučelje svojeg telefona instaliranjem aplikacija te namjene. Korisnicima koji preferiraju da im telefon dođe namješten i sa pregrštom zgodnih dodatnih funkcija preporučio bi Samsungove Android uređaje.

Snažan hardver na Nexusu 4 izvodi aktualnu verziju (4.2.2) operativnog sistema iznimno brzo i nakon višemjesečnog korištenja i instalacije više od stotinu aplikacija ne pokazuje naznake usporavanja. U trenutku kupovine aktualni Android je bio 4.1.1, a telefon je došao sa 4.0.4 verzijom OS-a pa je nadogradnja bila potrebna odmah po paljenju uređaja. Nadogradnje se obavljaju OTA (over the air) što znači da nema nikakve potrebe za spajanjem telefona na računalo te se ne gubi ništa što se nalazi u memoriji telefona. Svaka sljedeća nadogradnja do verzije 4.2.2 mi je bila ponuđena u roku od 48 sati otkako je Google objavio da pušta nadogradnju na svoje uređaje.

Ekran i memorija

Ekran Nexusa 4 je dijagonale 4,7 inča i time određuje dimenzije cijelog telefona. Smatram da bi se pametni telefoni trebali zadržati na dijagonali od 4,3 do 4,7 inča i nikako ne ići na više jer već i Nexus 4 postaje kompliciran za spremanje u džep na nekim odjevnim predmetima. S druge strane kada počnete koristiti aplikacije na telefonu, surfati internetom i jednostavno pisati dimenzije ekrana ne smetaju ni malo. Ova dijagonala ekrana dopušta čak i osobi sa većim rukama poput mene (rukavice XL) da koristi tipkovnicu kada je telefon postavljen uspravno (portrait).

Kvaliteta prikaza na LG-vom ekranu je odlična. Njegova razlučivosti je 1280 x 768 piksela i zaostaje za trenutno aktualnim ekranima razlučivosti 1920 x 1080 piksela, međutim ta razlika je teško primjetljiva. Jednom kada je gustoća piksela dosegla 300 točaka po inču svaki daljnji porast kvalitete je vizualno teško primjetljiv. Boje na Nexusu 4 su dobre, puno manje kričave od onih na Samsungu koji je poznat po pretjerivanju, međutim određenom broju korisnika se to sviđa. Ekran je upotrebljiv i po žarkom suncu. Čitanje nekad nije lako, no na malo kojem ekranu jest lako kad sunce prži ljetnim intenzitetom.

Već spomenuta fiksna količina interne memorije za pohranu se na kraju u mom stilu korištenja nije pokazala kao hendikep. Naime, ja ne koristim mobilni telefon kao izvor glazbe što bi mnogima moglo zauzeti 12-ak gigabajta memorije koliko je na raspolaganju kod verzija sa 16 GB interne memorije. Aplikacije, fotografije i tu i tamo koji video su se do sada uvijek uklopili u tu količinu memorije. Prostora gladni korisnici bi morali promisliti da li će im ova količina biti dovoljna i možda svoju pažnju usmjeriti ka telefonima koji nude nadogradnju memorije microSD karticama.

Kamera i baterija

Kamera ugrađena u Nexus 4 broji osam megapiksela. Fotografije koje izrađuje su prosječne, pogotovo u konkurenciji sa Galaxy S3, S4, novim Nokijama ili najnovijim iPhoneom. S druge strane su i vrlo upotrebljive te kvalitetom lako mogu konkurirati najjeftinijim kompaktnim digitalnim fotoaparatima. Kombinira li se to sa mogućnostima naknadne obrade fotografije u samom pametnom telefonu vlasnici ovakvih uređaja doista nemaju nikakve potrebe za nošenjem malih i jeftinih fotoaparata. Spomenut ćemo i mogućnost izrade sasvim solidnih panoramskih fotografija u samom mobitelu. Podržana je i mogućnost automatske izrade HDR fotografija, no ta funkcija je možda i najslabiji dio kamere na Nexusu 4.

Baterija ugrađena u Nexus 4 kapaciteta je 2100 mAh. Smatram se prilično naprednim korisnikom i tek sam jednom u nekoliko mjeseci korištenja morao dopuniti bateriju tijekom radnog dana, no tada se radilo o višesatnom čekanju koje sam ispunio do zadnje minute surfanjem na 3G mreži. Normalan poslovni dan s dosta razgovora, odgovaranje na nekoliko mailova te provjeravanje vijesti i društvenih mreža neće isprazniti bateriju prije kasne večeri. S obzirom na trajnost baterija na modernim pametnim telefonima Nexus 4 spada u prosjek – ne fascinira duljinom trajanja, ali nije ni problematičan. Zbog nemogućnosti pristupa bateriji dopunjavanje bez utičnice se može napraviti prijenosnim baterijama koje postaju sve popularnije. U slučaju potrebe za takvim nečim preporučam kupovinu baterije kapaciteta većeg od 3.000 mAh.

Googleov Nexus 4 je u trenutku pisanja ovog teksta (lipanj 2013.) bio prošlogodišnji model međutim svojim performansama se bez problema može nositi sa bilo kojim suvremenim pametnim telefonom vrhunskog ranga. Korisnici moraju znati da će dobiti ekran niže razlučivosti u odnosu na HTC One i Galaxy S4, no ta razlika je teško primjetna dok je razlika u količini šuštavih novčanica koje treba izdvojiti za neki od ta dva modela u odnosu na Nexus 4 bitno različita. Uostalom Nexus 4 će se uskoro bez problema moći kupiti u bilo kojoj zemlju Europske Unije bez carinskih troškova, a tamo mu je cijena još povoljnija. Sve to ovaj telefon čini dobrom kupnjom, a ako ste u potrazi za izvornim Androidom sasvim sigurno i najboljom kupnjom.

Autor: Goran Maravić