Mikrovlakna su vlakna izrađena od sintetičkih materijala debljine manje od 1/5 debljine ljudske kose. Sintetički materijali koji se najčešće koriste za mikrovlakna su poliesteri i poliamidi. Tkanine izrađene od mikrovlakana se intenzivno koriste u odjeći za sport jer odvlače vlagu s tijela i ljeti hlade tijelo, a zimi sprečavaju pothlađivanje tijela zbog vlažne odjeće. U ovom tekstu bavit ćemo se odjevnim predmetom izrađenim od mikrovlakana koji nosi ime multi-wrap. Opisati ga možemo kao evoluciju šala, iako multi-wrap nije šal.

Osobno ne volim nositi šalove jer su glomazni, uglavnom vuneni pa grebu i debeli pa me pregriju. Zbog svoje debljine ne propuštaju dovoljno zraka za ugodno disanje kad ih omotam oko lica pri ekstremnih hladnoćama. Vidjevši multi-wrap tj. materijal od kojeg se izrađuje, pokušao sam zamijeniti šal tom novotarijom (bilo je to prije puno godina).

 

Zahvaljujući mikrovlaknima multi-wrap omogućava da se kroz njega diše s lakoćom, a kondenzat od disanja se izbacuje na vanjsku stranu tkanine. Pri iznimno hladnom vremenu kapljice se pretvaraju u mraz i lako se skidaju s tkanine. Pri nešto toplijem vremenu kapljice se s istom lakoćom uklanjaju s tkanine, a sama tkanina se brzo suši. Dovoljna je tjelesna temperatura da komad tkanine velik poput multi-wrapa bude suh za svega desetak minuta.

Zbog  brzog sušenja multi-wrap je pogodan za korištenje i ljeti. Isparavanje vode iz tkanine će pomoći pri hlađenju, a tkakina štiti od izravnih zraka sunca.

Moram napomenuti da multi-wrap ima mnoge druge primjene (osim kao šal i štitnik za lice) zbog čega i nosi ime multi-wrap. Može ga se koristiti kao kapu, kao znojnicu oko glave, kao balaklavu i za još koješta čega se sjetite. Ja ga najviše koristim kao zamjenu za šal i kao štitnik za lice (nos ili uši) pri hladnom vjetru. Usprkos tome što je tkanina iznimno tanka, efekt grijanja je odličan. Sve više od toga bi meni osobno bilo previše jer mi ne bi dalo disati kroz tkaninu.

Kada se ne koristi multi-wrap se može složiti u iznimno malen paket. Njegova masa je gotovo nikakva, tek par grama. Kao takav se iznimno lako nosi za razliku od debelih vunenih šalova koje ćemo ponijeti tek kad smo sigurni da ćemo ih koristiti. Multi-wrap može stalno biti u džepu, u maloj torbici ili ruksaku.

Multi-wrapovi se mogu nabaviti u više boja što uključuje i brojne maskirne uzorke. Osobno sam vlasnik nekoliko njih kupljenih iz različitih izvora. Generički multi-wrapovi kineskih proizvođača koji su direktna kopija Spec-Ops Brandova Recon-Wrapa su mi se pokazali nešto boljim rješenjem od Mil-Tecovih Multifunctional Headscarfova čisto zato što su kineske kopije nešto više elastične od Mil-Teca. Dosta popularan je i Condorov Multi-wrap, međutim njega nisam isprobao pa ne mogu svjedočiti o kvaliteti.

Cijena generičkih multi-wrapova su prilično niske, Mil-Tecovi proizvodi se u Hrvatskoj mogu nabaviti već za 30 kuna, stoga preporučam kupnju ovog iznimno korisnog i svestranog komada tkanine koji mi se pokazao neprocjenjivim u zimskim mjesecima te za vrijeme hladnih i vjetrovitih planinarenja.

Autor: Goran Maravić