ResqMe je vrlo jednostavan i efikasan alat koji vam može spasiti život u slučaju automobilske nesreće. Nastao je kao nastojanje da se čekić za lomljenje stakla (onakav kakve znamo vidjeti u autobusima javnog prometa) smanji na veličinu privjeska za ključeve. Njegovi izumitelji su uspjeli ne samo smanjiti čekić u tako mali paket nego u njega dodati i sječivo za rezanje automobilskog pojasa.

ResQMe izgleda potpuno bezopasno i takav doista jest. Ne vidimo kako bi se slučajno mogli ozlijediti na njega bez da napravimo nekoliko predradnji koje nikako ne bi bile slučajne. Drugim riječima možete ga nositi kao privjesak na ključevima bez brige da će primjerice malo dijete dohvatiti te ključeve ili da će netko neupućen u ovaj gadget napraviti štetu samome sebi.

Izumitelji su smanjivanje čekića izveli tako da su trn od tvrdog metala spojili s oprugom i sklopili u malo plastično kućište. Oštri vrh se ne vidi, niti je lako dostupan bez povlačenja plastičnog kućišta, a ni ti nije lak zadatak jer je opruga iznimno čvrsta. Posljedica toga je da se trn može izbaciti jedino na način na koji je proizvođač to zamislio, a to je prislanjanje valjkastog kućišta na staklo (ili bilo koju tvrd površinu) i pritisak prema staklu. Ta radnja će završiti naglim iskakanjem trna koji će se zabiti u automobilsko staklo. Kako su stakla sa automobil napravljena da se mrve pri oštećenju taj udar je dovoljan da ga ukloni iz okvira. Opruga na ResQMe je toliko jaka da će trn doista teško iskočiti čak i kad ga prislonite na mekanu podlogu. Iskakanje trna nije dugo ili duboko, oštećenje je duboko možda jedan milimetar pa ako i budete toliko glupi da si opalite trn u dio tijela ozljeda ne bi trebala biti teška. Isprobao sam trn na tvrdim površinama koje nisu staklo (metal i tvrdo drvo) i svaki puta je mehanizam odradio svoje te ostavio malo oštećenje na tvrdoj površini, sasvim dovoljno za uništenje sekurit stakla bez ozljeda na ruci ili nozi.

Druga funkcija ResQMea je nož za rezanje pojasa. Riječ nož možda zvuči opasno, no oštrica ovog noža je zavučena u plastični U profil pa se njime ne možete porezati ni namjerno, a kamoli tek slučajno. Uostalom da bi s ovim alatom mogli zarezati pojas morate prvo skinuti osigurač, on je ujedno i kopča kojom ResQMe postaje privjesak. Na taj način oslobađate alat od ključa što olakšava manevriranje, ali se može pokazati krucijalnim u slučaju da ključ za vrijeme nesreće zaglavi u bravi automobila. Nož je iznimno oštar i doista s lakoćom reže automobilski pojas. Metalni trn nisam imao prilike isprobati na pravom automobilskom staklu, no nož jesam na ostacima automobilskog pojasa. U jednom potezu i za manje od sekunde prerezao smo ga na dva dijela.

Već davno sam zaključio da ResQMe doista odlično obavlja ono čemu je namijenjen te sam naručio dva za oba moja ključa od auta. Preferiram nošenje nekakvog privjeska na svim ključevima koje koristim jer je tako lakše manipulirati ključevima i manja je vjerojatnost da će mi ispasti iz ruku. Držim da je tada bolje imati privjesak s nekom funkcijom umjesto logoa automobila ili neke slične gluparije. ResQMe je lagan i odlično služi kao privjesak, a njegovu primarnu funkciju se nadam da neću morati nikad iskoristiti – ni za sebe ni za nikog drugog. Preporučam kupnju u nekoj živoj boji jer je tada bitno lakše pronaći ključ u torbi, na polici ili kad vam padne na pod.

Autor: Goran Maravić