Bolja polovica me prije nekog vremena obavijestila da njen ResQMe alat ne funkcionira kako treba. Bez puno prtljanja po njemu odlučio sam joj naručiti novi primjerak. U online pretraživanju najjeftinijeg prodavača naletio sam na seriju sličnih proizvoda tvrtke SwisTech. Odlučio sam kupiti model BodyGard PTX 3 in 1 (ne nisam krivo napisao Guard, proizvod se doista zove BodyGard). Motivacija mi je bila znatiželja, vječna potraga za boljim proizvodom i činjenica da ću svoja iskustva moći prenijeti čitateljima Urban Gadgettea. Cijena je bila ne pretjeranih desetak dolara sa uključenom poštarinom, a proizvod mi je isporučen iz Kine. Istraživanjem SwissTechove internetske stranice pronašao sam informacije da se radi o američkoj, a ne švicarskoj tvrtci koja valjda računa na dobar imidž švicarskih proizvoda pa se tako prozvala. Nije mi bilo nimalo čudno što imaju proizvodnju u Kini jer brojne američke tvrtke dizajniraju svoje proizvode u SAD-u, a proizvode ih u Kini. Uostalom i veliki Apple to radi.

Kada mi je BodyGard 3 in 1 napokon stigao u ruke nisam bio baš oduševljen kvalitetom izrade. Alat ostavlja višestruko jeftiniji dojam od ResQMea i dosta je krupniji što ga čini manje upotrebljivim u ulozi privjeska za ključeve. SwissTech 3 in 1 u odnosu na ResQMe doista nudi jedan alat više, svjetiljku, no radi se o prilično slabašnoj svjetiljci plavog svjetla koja mi je od ograničene korisnosti s obzirom da uvijek u džepu nosim kvalitetnu i pouzdanu svjetiljku. Također valja imati na umu da nisam vidio praktičan način za promijeniti bateriju na svjetiljci BodyGarda 3 in 1. Alat ima s bočne strane dva otvora za vijke, no nisam imao volje rastavljati ga da provjerim može li se na taj način promijeniti baterija, upute ne daju tu informaciju. Dalje u tekstu će vam postati jasno zašto sam izgubio volju.

Slično kao i ResQMe, BodyGard 3 in 1 predviđa da ga se na ključeve prikači osiguračem oštrice. Povlačenjem osigurača na taj se način otkriva oštrica za rezanje pojasa i alat odvaja od ključeva radi lakšeg manevriranja ( primjerice u slučaju da su ključevi tijekom nesreće ostali zaglavljeni u bravi automobila). Taj osigurač je apsolutno najslabija komponenta ovog alata. Dok se kod ResQMea osigurač uklanja silom dovoljno velikom da se to nikada ne dogodi slučajno, a opet dovoljno malom da razdvajanje nije problem, kod SwissTecha je potrebna gotovo nikakva sila za razdvajanje osigurača od ostatka alata pa mi se redovito odvajao od ključeva običnim stajanjem u džepu na jakni. Nakon par dana nošenja ovog BodyGarda shvatio sam da s velikim oprezom i dijelom strahom tražim ključeve u džepu i s istim oprezom i strahom ih primam – očekujući da ću se ili porezati ili izvući tek dio željenog kompleta iz džepa. Kao truli šlag na trulu tortu dolazi činjenica da je vraćanje osigurača dosta nespretno jer on u potpunosti sakriva oštricu pa dio koji je omata u pravilu ne sjeda dobro i zapinje za oštricu. Time se uništava osigurač i tupi oštrica, a sve skupa nije praktično koristite li češće oštricu alata za druge svrhe od rezanja pojasa.

Trn za razbijanje automobilskog stakla funkcionira na identičnom principu kao i onaj na ResQMe alatu, točan opis možete pročitati u recenziji alata ResQMe. Nismo naišli na probleme u okidanju trna, ali pokrov i okidač opruge je na SwissTechu napravljen od dosta krhke plastike i voli ispasti iz alata sam od sebe. Padne li vam BodyGard 3 in 1 na pod sasvim je sigurno da će vam otpasti pokrov trna. Dogodilo mi se to nekoliko puta tijekom nošenja SwissTecha.

Osupnut niskom kvalitetom izrade BodyGarda 3 in 1 posumnjao sam da sam možda dobio kakvu kopiju alata i uhvatio se pretraživanja interneta da potvrdim ili povrgnem svoje sumnje prije nego što sam sjeo napisati ovaj tekst. Proizvođač na svojoj stranici ne navodi da postoji opasnost kupnje krivotvorenog proizvoda kao što je to slučaj sa Cold Steelom ili Bokerom. Pretraga me odvela do forumskih rasprava o nekim drugim SwissTechovim proizvodima gdje su korisnici također iznenađeni lošom kvalitetom posumnjali da su prevareni, međutim previše je negativnih komentara na SwissTechove proizvode da bi se radilo o tako masovnom kopiranju. S druge strane SwissTechovi proizvodi uopće nisu toliko popularni jer se dosta rijetko spominju u internetskim raspravama što ne ide u prilog nikome tko bi želio kopirati ovaj jeftin alat. Zaključio sam da se radi o originalu koji je jednostavno loš.

Zaključujem da SwissTech BodyGard 3 in 1 jednostavno nije vrijedan nikakvih novaca jer ga je teško nositi, nedovoljno je kompaktan, raspada se na svakom koraku i samo je pitanje vremena kada ćete izgubiti neku njegovu vitalnu komponentu nakon čega će postati nefunkcionalan. Nikako ne preporučam kupnju, a moram priznati da sam izgubio volju za kupnjom bilo kojeg drugog SwissTechovog proizvoda.

Fijasko sa SwissTechom me ponukao da ponovo pogledam “pokvareni” ResQMe zbog kojeg sam i kupio SwissTechov alat. Ispostavilo se da je mehanizam okidanja trna za razbijanje stakla uhvatio prašinu i otpatke od platna zbog nošenja u džepu te ga je trebalo malo ispuhati i nekoliko puta opaliti u prazno da bi se vratio u funkciju. Nakon čišćenja ResQMe je opet zauzeo svoje mjesto privjeska na ključevima od automobila, a SwissTech je degradiran u ladicu dok se ne dosjetim neke mu pametnije svrhe.

Autor: Goran Maravić