Pitanje antivirusne zaštite za mobilne telefone i tablete nema jednostavan “da” ili “ne” odgovor kao što je primjerice na PC računalima sasvim jasno da trebate imati antivirusni softver. Android kao najpopularniji mobilni operativni sustav se među mobilnim OS-ovima našao prvi na udaru malicioznog softvera. Pri tome se uglavnom radi o softveru koji prikuplja podatke i dijeli ih s nekom trećom osobom što je gora solucija od one u kojoj se vaši podaci izbrišu. Od takvog softvera se relativno lako mogu obraniti iskusni korisnici koji će već na prvu prepoznati “sumnjive” programe. Uglavnom se radi o softveru koji obećava teško ispunjive stvari kao npr. otključavanja zaključanih WiFi mreža u sekundi ili besplatan download aplikacija koje se plaćaju. Danas pametne telefone i tablete koristi cjelokupni presjek populacije pa i oni kojima je to možda prvi susret sa nekakvim računalom. Takvim korisnicima dobro dođe da pri instalaciji softvera koji im se svidio netko drugi vodi brigu o sigurnosti.

Drugi velik problem mobilnih uređaja je gubitak samog uređaja ili krađa. Prije nekoliko godina najstrašnije što se moglo dogoditi jest da kradljivac sazna vaš telefonski broj te brojeve vaših poznanika, prijatelja i obitelji – najčešće su to bili podaci koje je mogao pročitati u telefonskom imeniku. Danas je problem veći. U pametnom telefonu nalaze se lozinke elektronske pošte, društvenih mreža, podatkovnih oblaka koji sadrže razne vrste privatnih podataka, privatne fotografije pa možda i pristupi bankovnim računima ili servisima za online plaćanje. Sasvim je jasno da gubitak tih informacija zajedno sa uređajem može biti katastrofalan.

Zoner AntiVirus Free softver odgovara na oba ova problema. Imajte na umu da rješenja nisu stopostotna, ali su daleko više od ničega. Zonerovu sposobnost otkrivanja malicioznih programa nisam osobno laboratorijski testirao. Prvo, jer Urban Gadgette nema laboratorijske uvjete za taj test, a drugo, jer mi takvo testiranje nije ni bila namjera u ovom pregledu. Postoji dovoljno tehnoloških magazina koji su već obavili ovaj test. Prema mojem istraživanju Zoner je uvijek bio u vrhu. Nekoliko programa koji su mi izgledali sumnjivo Zoner je izdvojio kao takve, ali to je daleko od nekakvog relevantnog testiranja. Kao što rekoh, odlučio sam vjerovati testovima osoba kojima je to primarna struka.

Ono što me privuklo ovom sigurnosnom programu tj njegovoj besplatnoj verziji jesu osnovne funkcije za lociranje pametnog telefona u slučaju krađe. Antivirusna i antimalware konkurencija uglavnom ne nudi te funkcije u istom paketu, a rijetko koji softver za takvu zaštitu je besplatan. Manje-više svi nude tek demo period ili unaprijed traže novac. Naravno, odlučite li platiti, kod većine programa ćete dobiti nešto opsežniji paket zaštite, no trenutno mi je intencija predstaviti univerzalno besplatno rješenje. Vjerujem da će na osnovu ovog teksta sam korisnik doći do zaključka da li mu treba nešto više i isplati li se dati novac za to nešto više.

Zaštite protiv krađe zahtijevaju konfiguraciju da bi uopće funkcionirale. Konfiguracija se sastoji od definiranja pouzdanog telefonskog broja na koji će biti poslana upozorenja u slučaju vađenja SIM kartice iz uređaja te s kojeg će se nestalom uređaju moći izdavati komande. Upozorenje o promjeni SIM kartice sadržava i sve moguće podatke o novoj SIM kartici umetnutoj u uređaj, uključujući i njen serijski broj te telefonski broj. Komande ukradenom telefonu se šalju u obliku SMS-a. Moguće je namjestiti jedan sigurni broj koji će Zoner prepoznati kao zapovjedni ili definirati šifru pa uz šifru slati poruke sa bilo kojeg broja. Telefon neće ni na koji način prikazati da je primio komandne SMS-ove već će u tišini izvršiti komandu. Komandama je moguće natjerati telefon da se oglasi najglasnije moguće i uključi bljeskove ekrana, da pošalje svoju lokaciju određenu pomoću baznih stanica ili lokaciju određenu GPS satelitima te da pošalje popis 10 zadnjih nazvanih brojeva. Prilična je to količina podataka kojom možete u najmanju ruku zastrašiti potencijalnog kradljivca da se barem pokuša riješiti samog aparata i na taj način se odreći vaših dragocjenih podataka, ako već ne uspijete dobiti sam uređaj natrag.

Pored spomenutih funkcija Zoner nudi i filtriranje dolaznih i odlaznih SMS-ova i poziva, analizu zahtjeva koje aplikacije postavljaju operativnom sustavu (dobar način za vidjeti ima li kakav sumnjivi zahtjev) i task manager.

Moram napomenuti da Zoner AntiVirus Free postoji u posebnoj verziji za tablet računala koja prilagođava prikaz većim ekranima i višoj razlučivosti.

Zoner AntiVirus Free svakako nije savršeno rješenje za zaštitu mobilnog telefona od krađe, ali je jedno od boljih koje možete dobiti za nula kuna.

Autor: Goran Maravić