Moram napomenuti par stvari prije nego se upustim u ovu recenziju. Prvo, priznajem da sam definitivno pristran Maxpeditionovim proizvodima. Drugo, ova kupnja je trajala preko godinu dana od odluke do ostvarenja pa pretpostavljam da bih trebao „smanjiti doživljaj“ prilikom opisa torbe – nisam siguran koliko ću se držati ovoga. Moja povijest sa Maxpeditionovim proizvodima kreće sa još jednim proizvodom čiju recenziju možete pročitati na našim stranicama –  Maxpedition Thermite Versipack. Od prvog dana kada uhvatite bilo koji od njihovih proizvoda u ruke, zaključit će te, netko se fakat potrudio! Ako bi trebali jednom riječi opisati način izrade proizvoda i detaljnost dizajna to bi definitivno bilo – overkill (svima vama koji koriste Google translate, pravi prijevod nije „sposobnost nuklearnog uništenja na mnogo načina“). Od materijala korištenih na njihovim torbama, do strukture pretinaca, primjećujemo da se mnogo razmišljalo o ljudima koji će njihove proizvode i koristiti. Svaka čast.

Korištenje SITKE

Sama torba je predviđena za nošenje na jednom ramenu uz mogućnost pristupa svakom pretincu torbe bez toga da je prethodno morate skinuti. Predobro. Ovakav dizajn je uglavnom napravljen kako bi se omogućilo vojnom osoblju da što prije uđe u vozilo (i sjedne) bez položaja tijela koji smo svi iskusili u situaciji kada bi sa punom školskom torbom sjeli u tatin auto – jer nam se nije dalo skidati prokleti uteg s leđa.  U situacijama promjene položaja – SITKA briljira. Jednim potezim ruke, vaša se torba „montira“ ispod vaših prsiju, potpuno pregledna i spremna za uporabu. Definitivno će te izazvati ljubomorne poglede kada uklizite u sjedalo na tramvaju ispred ljutitog studenta koji prije toga mora skinuti svoj ruksak.  Ovaj sustav SITKE nije velika novost u svijetu taktički prilagođenih torbi – ali je definitivno jedna od najboljih izvedbi na tom polju.

Izrada

Kao što sam spomenuo u besramno ulizivačkom uvodu, Maxpedition se zaista trudi da njihovi proizvodu budu izuzetno robustni i otporni. Neki predbacuju Maxpeditionu ovu činjenicu iz razloga što dupli prišivi, teška tkanina i „padding“ povećavaju masu torbe – što je veliki „no no“ u taktičkom miljeu. Osobno mišljenje – draže mi je da je torba jača nego da mi je pola ostane na kvaki prilikom neopreznog izlaska iz stana (dešava se). Kako je cijela torba napravljene od 1000 Denier najlona, normalno je da se ne može očekivati potpuna vodonepropusnost – radi same strukture šivanja (naime, koliko god „stisnuli“ najlon prilikom izrade on još uvijek ima rupičastu strukturu te voda može proći). Međutim, torba je premazana slojem Teflona (sprečava zadržavanje prašine i odbija vodu) te trostrukim slojem poliuretana kako bi se postigao određeni nivo vodonepropusnosti. Negativna strana ovih premaza jest što se prilikom održavanja (pranja) polako skidaju te je torba sve više i više šupljikava na mikroskopskoj razini. Ova neugodnost se može lagano spiječiti redovitim premazivanjem torbe različitim hidrofobnim sredstvima koja funkcioniraju kao gore spomenuti premazi.

Vanjski izgled

SITKA je, moram priznati, malo kockastog dizajna, oštrih rubova te prošarana MOLLE (Modular Lightweight Load-carrying Equipment) sustavom, defintivno ostavlja malo agresivniji dojam a i sam izbor boja ne pomaže – možete izabrati između crne, OD greeen, khaki, foliage green (zapravo sivkasta boja, jedna od najpopularnijih kod izbora torbi od Maxpeditiona), khaki-foliage te ACU-Compatible Digital Foliage Camo. SITKA koji već nekoliko godina nosam i recenziram u ovom članku je crna.

Sustav pretinaca

SITKA broji oko 9 raznih, što vanjskih, što unutrašnjih, pretinaca s time da možemo izdvojiti 5 „glavnih“:

  1. Glavni pretinac – proteže se cijelom dužinom torbe te se otvara sa bočne strane (uglavnom kad ju nosite na prsima). U glavnom pretincu imamo dva otvorena džepa u koja ko naručena stanu dva EDC pocket organizatora (jedan uspravno drugi polegnuti) ili manje bilježnice, te još dva „mesh“ džepa sa suprotne strane koja se zatvaraju jednim ziperom . Mesh džepovi su prikopčani za brid torbe plastičnom kopčom koja otvara prolaz Hook&Loop sustavu za CCW (carrying a concealed weapon – nošenje prikirvenog oružja) ili raznim dodacima koje možete nalijepiti na tu podlogu.
  2. Vanjski pretinac – zauzima donje dvije trećine torbe i idealne je veličine za usputne sitnice i gadgete (autor ga koristi za ključeve, novčanik, kutiju cigareta te Cocoon Grid-it sustav na kojem su naslagane slušalice, mini usb kabel te punjač za mobitel). Sam pretinac ima još jedan pretinac na sebi – vanjski… vanjski pretinac (u nedostatku pismenosti) koji na sebi sadrži kopču na koju možete zakačiti paracord sa zipera kako bi opstruirali lagani pokušaj otvaranja pretinca te prisvajanja sadržaja („pljačka“ u kolokvijalnom).
  3. Vanjski gornji pretinac – zauzima gornju trećinu torbe te je osmišljen kako bi primio kutiju s naočalama uz tri elastična dijela koji bez problema mogu pridržavati suzavac, tekućinu za dezinfekciju ruku ili bateriju.
  4. Pretinac za CCW ili mjehur za tekućinu – kao što i naslov kaže, ovaj pretinac vam je najbliži leđima prilikom nošenja te može udomiti ili prikriveno oružje (Amerika) ili u našem slučaju, 3l mjehura za vodu koji se onda kroz posebno dizajniranu rupu na vrhu torbe provuče po naramenici kako bi što lakše popili gutljaj bez otvaranja torbe.
  5. Otvor za bocu – sa strane torbe nalazi se manji otvor za bocu u kojeg bez problema stane 1l boca ili u mojem slučaju razne sitnice koje ne koristim svaki dan a potrebne su mi.

Sustav nošenja

Kao što sam spomenuo, SITKA je namijenjena za nošenje na jednom ramenu. Neke će to odvratiti od kupnje ovog kvalitetnog ali podosta skupog proizvoda. Nošenje na jednom ramenu može biti zamorno u početku, pogotovo ako kao ja, oduševljen sustavom pretinaca, ubacite u nju sve što se trenutačno nalazi u dohvatu ruke – od kemijske do monografije Zagreba. Stvar je vlastite preferencije ili, možda bolje rečeno, sposobnosti organizacije i odluke što vam stvarno treba biti pri ruci. Moja procjena nakon dvije godine nošenja u svakakvim uvjetima (od šetuckanja po gradu, penjanja po obližnjim brdašcima i light hikingu…) da sve preko težine od 5 kg uzima danak na vašem ramenu i dobroj volji. Nekad sam mislio da je bila dobra ideja da u njoj nosim laptop sa dodatnom opremom i svakakvim gadgetima, sada to više nije. Moje rame mi je zahvalno. Također, bez obzira što je SITKA natprosječno udobna, nakon dužeg hoda počinje stvarati pritisak na donjem dijelu leđa te uvelike otežava uživanje u hodu. Sada dolazimo do jednog njezinog dodatka koji je osmišljen da se takve stvari olakšaju. Chest strap je koncipiran da prolazi ispod vaše lijeve ruke (u standardnoj verziji – zanimljivo je napomenuti da se prodaje i obrnuta verzija za ljevake ili ljude koji preferiraju nošenje na desnom ramenu) te se kopča na glavni pojas tj. naramenicu. Zgodni dodatak je i zviždaljka na kopči. Strap olakšava trčanje kako ne bi imali osjećaj da teglite nervoznog patuljka na leđima iako u kratkim sprintovima za tramvajem, lakše mi je bilo samo zategnuti glavni pojas.

Vojna svrha ovakvog sistema je poprilično praktična (pretpostavljam, obzirom na moje nepostojeće vojno iskustvo). Osim što ostavlja jedno rame slobodno za pušku, može poslužiti i kao oslonac prilikom pucanja – a ne smetnja – što je obično slučaj transportnih proizvoda (čitaj: ruksaka) za vojsku. Također, dopušta nosiocu vrlo brzo skidanje torbe i „oblačenje“ iste prilikom ulaska i izlaska u vozilo ili montažu u trku.

Y strap

SITKA dolazi sa takozvanim Y strapom koji (kao što ime kaže) prolazi preko torbe u obliku slova Y te dobro dođe da pričvrstite komad odjeće koji ne nosite ili malu vreću za spavanje… Ne mogu reći da sam oduševljen tim dodatkom ali zato ga je vrlo jednostavno skinuti. U mojem slučaju ni chest strap ni Y strap nisu dodatci koje sam želio koristiti – em ometaju pristup glavnom pretincu em zahtjevaju od vas da stalno nekaj kopčate i petljate po torbi. Velika pohvala Maxpeditionu što su omogućili da se torba doslovno prilagodi korisniku bez većih zahvata.

Dodaci – JANUS

Maxpedition vrlo promišljeno izbacuje razne dodatke za svoje torbe koji se bez problema dodaju na njih. Jedan od takvih dodataka koji čeka svojih 15 minuta slave na ovim stranicama zove se JANUS. Ova mala torbica – u biti, malo veći džep – dobila je ime po rimskom bogu vremena, preobražaja te transformacije. Zgodno. Pretpostavljam da je nazvana više zbog činjenice da bog ima dvije glave u svojim prikazima koje su poslužile poetskoj činjenici da JANUS ima dvije kopče koje se kače na, u ovom slučaju, shoulder strap SITKE. Zgodni dodatkak vam se tada pojavi na prsima što je zgodno ukoliko imate potrebu u njega natrpati stvari koje želite da vam budu odmah pri ruci, bez dodatnog okretanja torbe (tipa ključevi, novčanik, lampa…).

Trpaj i nosi

Što sve možete strpati u SITKU slobodno pogledajte u priloženoj galeriji te preporučam savjet koji koriste većina hikera – nosi – skuži kaj koristiš – makni nepotrebno – nosi dalje i ponavljaj algoritam po potrebi.

Završna misao

Već ste primijetili, SITKA me oduševila. Ova recenzija je poprilično krnja u smislu toga da se teško može riječima opisati sve džepove i primjene ove svestrane torbe. Bez obzira na to, nakon par godina, svaka stvar koju kupite počinje se ukazivati u poprilično objektivnom svjetlu tako da mogu reći da već nekoliko mjeseci razmišljam o zamjeni torbe. SITKA će uvijek ostati u dobrom sjećanju i bez obzira na zamjenu, pronaći će svoju upotrebnu vrijednost u mom autu, kao minimalistička „Sport Billy“ torba sa stvarima koje želim da budu organizirane i jednostavne za transport. Preporučam je svakome tko ne treba veliku torbu sa mnogo varijacija korištenja i nošenja.

Autor: Andrija Sprčić