Tekst je dopunjen novim informacijama 30. studenog 2013. godine. Novosti se nalaze na dnu teksta.

 

Spremnost na izazove modernog urbanog života podrazumijeva nošenje nekih potrepština. Pri tome ne mislimo na izvanredne situacije već na svakodnevna događanja poput odlaska na posao, šetnje gradom, druženja ili obavljanja sitnica na koje smo svi primorani (plaćanje računa, kupovina). Svi u takvim prilikama nosimo barem novčanik, ključeve i mobilni telefon, a neki koji vole biti spremniji će tome dodati blok i olovku, maramice, rezervnu bateriju za telefon ili punjač, svjetiljku, multi-alat i tako dalje – mogućnosti su neograničene. Poanta svega jest da su nam džepovi sve više opterećeni ili premali za nošenje svega potrebnog. Zimi još kako tako, kada imamo jakne i dodatna mjesta za natrpavanje stvari, ali ljeti nam je prostor vrlo ograničen. Dobro rješenje za minimalistička nošenja (pod time smatramo sve ono što ne zahtijeva ruksak) su male torbe u nas popularno nazvane “pederuše” zbog činjenice da prototip balkanskog muškarca drži da je nošenje torbe isključivo “ženska stvar”. S vremenom se mišljenje promijenilo i torbice nose gotovo svi, a neki su se čak toliko odvažili da nose modele koji su previše ženstveni i za većinu žena. Tako je “pederuša” prestao biti podrugljivi izraz i postao samo naziv za malu mušku torbu.

Čvrsta torba

Maxpeditionov Versipack Thermite jedna je takva torba i moj izbor zadnjih nekoliko godina. Američki proizvođač Maxpedition poznat je po kvalitetnoj izradi svojih torbi te iznimno čvrstim materijalima koje koristi za njih, neki bi rekli i previše čvrstim. Thermite je napravljen od najlona i to 1000 denier najlona koji je za tako malu torbu možda i previše čvrst i krut u smislu da se odražava na masu same torbe. S obzirom da već godinama koristim ovu torbu i planiram je nastaviti koristiti u budućnosti moje objektivno mišljenje je da je Maxpedition mogao torbu napraviti slobodno sa denier 600 ili 500 najlonom, ali ne vidim da je krutost torbe toliki problem. Ne smeta me što je malo teža, a krutost mi nekad odgovara jer je mogu oblikovati po potrebi onoga što nosim u njoj.

Tkanina od najlona nije vodonepropusna jer njegovo tkanje, koliko god gusto bilo, uvijek propusti vodu. Propusnost je time veća što su pletene niti najlona krupnije, a kod Maxpeditiona su dosta krupne. Proizvođač, svjestan te negativnosti materijala koji koristi, tretira najlonsku tkaninu teflonom koji pomaže da kapljice vode kliznu sa tkanine te sa poliuretanom koji bi trebao otvore smanjiti na minimum. Thermite nipošto nije nepromočiv, ali trebat će dosta jaka kiša ili vrlo dugo izlaganje kiši da ono što je u njemu bude ugroženo vlagom. Treba imati na umu da se teflon i poliuretan pranjem polako skidaju, no prema mojem iskustvu to u slučaju ovakvih torbi nije dramatično jer sam već nekoliko puta oprao svoj Thermite i još uvijek ima zadovoljavajuću otpornost na kišu.

Pretinci i džepovi

Thermite je izgrađen oko centralnog pretinca, ne možemo ga nazvati velikim, ali je najveći na Thermiteu. Unutar njega su dva uska džepa radi lakše organizacije, u njih stane nešto tipa novčanika ili bloka za pisanje manjih dimenzija. Centralni pretinac se zatvara najlonskim pokrovom kojeg se u zatvoreni položaj steže najlonskom vrpocom. Preko svega toga još ide pokrov koji se učvršćuje fastex kopčom. Pokrov prekriva i prednji džep koji se otvara patentnim zatvaračem ili smičkom. U njemu se također nalazi jedna podjela za lakšu organizaciju. Sam pokrov na sebi ima džep u koji stanu plosnate stvari. Na svakom boku Thermite ima duguljasti džep zamišljen za spremanje stvari kao što su svjetiljke. Upravo u tu svrhu ga i sam koristim, a kako su dva našlo se mjesta i za multi-alat, a povremeno (kada procijenim da bi mi mogao zatrebati) i za dozu spreja za samoobranu. U bočne futrole je moguće spremiti i ključeve, spremljeni tamo su lako dostupni bez otvaranja torbe. Stvari u futrolama se osiguravaju pokrovom koji se čičkom veže za tijelo futrole.

Cijela stražnja ploha torbe je još jedan džep kojem se pristupa patentnim zatvaračem koji se nalazi odmah ispod remena za nošenje. Stražnji džep je dubok, ali nošenje debljih stvari u njemu podiže siluetu torbe i sprečava njeno prianjanje uz nogu te otežava nošenje oko pasa. Površina torbe koja ide uz tijelo prilikom nošenja je presvučena mekanima rupičastim materijalom (mesh) zbog čega torbu nije neugodno nositi ni na golu kožu. Upravo u ovom detalju se kopije razliku od originala. Naime, postoje mnoge kopije ove torbe, no niti jedna nema ovakvu mekanu pozadinu.

Thermite se može nositi na dva načina, stezanjem remena oko pasa pri čemu torba pada malo niže niz nogu, poput futrole za pištolj. U slučaju veće fizičke aktivnosti torbu se može dodatno pričvrstiti za nogu priloženim remenom. Drugi način nošenja je preko ramena pri čemu torba pada na bok. Zimi i kada je hladnije torbu nosim uglavnom oko pasa jer za skidanje jakne ili majice ne moram skinuti torbu. Zimske jakne koje sežu do ispod struka ne prekrivaju torbu zbog njezina nižeg položaja uz nogu, na taj način je jednostavno pristupiti sadržaju bez skidanja ili raskopčavanja jakne. S druge strane u gužvi morate malo više pažnje obratiti na torbu, da vam netko nešto ne ukrade iz nje. Ljeti torbu češće nosim preko ramena zbog stabilnosti i lakoće skidanja i stavljanja.

Prednost nošenja nužnih stvari u maloj torbi jest skraćivanje vremena potrebnog da se napusti kuća ili stan uz istovremeno smanjivanje vjerojatnosti da zaboravite nešto što može biti iznimno važno.

Maxpeditionov Versipack Thermite idealno je velik za malo bogatiji EDC sistem. Kvaliteta izrade je vrhunska i mala je vjerojatnost da će se torba oštetiti u svakodnevnim zadaćama. U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je Maxpedition vrlo uspješno nudi pripadnicima američkih oružanih snaga, a prihvatili su je (privatno) i vojnici drugih vojski. Svjedočanstva o tome možete vidjeti na Maxpeditionovoj stranici. Omjer kvalitete i cijene je solidan, pogotovo kada ga se usporedi sa torbicama slične namjene koje proizvode neke razvikane modne marke. Ova torba ima moju preporuku svakome tko je u potrazi za nečim sličnim.

Maxpedition torbu Versipack Thermite cijeni 60-ak američkih dolara, a za nešto nižu cijenu je možete pronaći na eBayu. Prema našim saznanjima u trenutku pisanja ovog teksta nitko u Hrvatskoj nije prodavao ovu torbu.

NOVE INFORMACIJE (30. studenog 2013.)

Dodatna godina intenzivnog korištenja Thermitea u kombinaciji sa malo manje kvalitetnim hlačama dovela me do novih spoznaja. Držač za remen kojim se Thermite može učvrstiti za nogu je također napravljen od grubog 1000D najlona i izbočen u odnosu na mekan (mesh) stražnji dio Thermitea. Izbočenje je poprilično jer držač nije samo omča od najlona već nudi mogućnost razdvajanja čičkom. Kombinacija čvrstog čička i 1000D najlona čini ovaj dio iznimno tvrdim. Odlučite li nositi Thermite na boku, kao što sam ja isključivo radio zadnjih godinu dana, ta izbočina će lagano strugati po gornjem dijelu nogavice hlača pri svakom koraku. Nakon nekog vremena pojavit će se oštećenje na hlačama.

Ovaj problem nisam uočio ranije jer sam Thermite ljeti često nosio preko ramena poput minijaturne Sitke, a tek bi ga zimi spustio na bok. Zadnjih godinu-dvije sam ga počeo više nositi na boku što je u kombinaciji sa malo manje kvalitetnim trapericama proizvelo ovaj neželjeni efekt. Galerija na dnu teksta zorno prikazuje problem.

Autor: Goran Maravić