Američka agencija za sigurnost u prometu (TSA – Transport Security Administration) je objavila da će ponovo dopustiti unošenje malih oštrica i sportske opreme u kabinu putničkih aviona. Navode da će putnici moći unijeti u kabinu sklopive oštrice dužine šest centimetara te širine 1,2 centimetra. Mehanizam za sklapanje dopuštenih noževa ne smije zaključavati oštricu u otvorenom položaju. Zabrana još uvijek u potpunosti pokriva fiksne noževe, britve i skalpele bez obzira na njihove dimenzije.

TSA je dopustila i unošenje sportske opreme u kabine putničkih aviona, opreme kao što su štapovi za biljar, skijaški i hokejaški štapovi. Izmjenom ovih pravila američki zračni promet se ujednačio sa internacionalnim. Međutim, većina država i aerodroma u svijetu se povodila za američkim primjerom pa bi ova odluka mogla označiti promjenu okolnosti u zračnom putničkom prometu i šire od SAD-a. Novi pravilnik stupa na snagu 25. travnja 2013. godine.

Unija američkih sindikata stjuardesa je osudila ovu odluku jer drži da će zbog nje sigurnost njihovih članova biti smanjena. Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. sigurnost na američkim putničkim avionima i aerodromima je značajno podignuta čime su putnici izgubili pravo unošenja bilo kakvih oštrih predmeta u kabinu aviona. Tijekom godina su u ime sigurnosti donošena i neka smiješna pravila kao što je pravilo o ograničavanju količine tekućine koja se smije unijeti u avion. Brojna sigurnosna pravila su povećala troškove zračnih putovanja, opteretila poslovanje zračnih prijevoznika te zakomplicirala život putnicima. Čini se da je došlo vrijeme revizije tih pravila.