Cold Steel je za 2015. godinu najavio podosta novosti. Najveća je usvajanje novog čelika koji bi mogao gotovo potpuno istisnuti japanski AUS8 kao defaultni čelik za Cold Steelove oštrice. Izbor je pao na Carpenterove CTS-BD1 i CTS XHP čelike. Tvrtka Carpenter je CTS čelike predstavila 2009. godine. CTS-BD1 namijenila je za proizvodnju noževa. Odnosom cijene i kvalitete bi trebao pasti u istu kategoriju kao i AUS8.

CTS XHP je čelik karakteristikama usporediv s 440C čelikom ili s alatnim D2 čelikom po svemu, osim po otpornosti na hrđanje koja je kod CTS XHP daleko veća nego kod D2 ili 440C čelika. Proizvođač navodi da ga se može natjerati do tvrdoće od 64 HRC, iako će se češće formirati na 60 HRC. Oba čelika imaju jednu veliku prednost za američke proizvođače noževa – izrađuju se u SAD-u dok je AUS8 uvozni čelik – proizvodi ga japanski Aichi Steel Corporation.

Otkako je kriza udarila Sjedinjene Američke Države i drastično povećala nezaposlenost, Amerikanci su počeli sve više obraćati pažnju na porijeklo proizvoda koje kupuju. Brojne tvrtke su počele vraćati proizvodnju u SAD proglašavajući to patriotskim činom. U stvarnosti je tome kumovao niz faktora kao što su loša i nepraktična kontrola kvalitete u tvornicama koje su tisućama kilometara daleko, povećani troškovi transporta, sve veća cijena proizvodnje u kineskim tvornicama te osviještenje da se sve te nepraktičnosti ne isplate za proizvode koji se ne proizvode u milijunskim serijama, ali i velik marketinški odjek domaće proizvodnje. Amerikanci su svoj patriotizam ponovo pronašli u deklaraciji Made in USA.

Kvalitativna svojstva CTS čelika u Cold Steelovoj izvedbi nam tek preostaje vidjeti jer naše iskustvo pokazuje da isti čelik kod dva proizvođača može varirati. Primjerice objektivno mekani 420HC je u Buckovoj varijanti daleko bolji od konkurentskih izvedbi.

Postojeći modeli Cold Steelovih preklopnih noževa koji će se od 2015. proizvoditi u CTS-BD1 varijanti su: Rajah II, Spartan i Voyager – u svim veličinama i varijantama. Postojeći modeli preklopnih noževa koji će se proizvoditi s oštricama od CTS XHP čelika su: AK-47, Recon 1, American Lawman, Ti-lite, Code 4, Espada, G-10 Espada, Holdout i Talwar – sve varijante i veličine ovih noževa će imati oštrice od CTS XHP čelika, osim Micro Recona 1 koji će jedini zadržati AUS8.

Neki od poznatijih modela fiksnih Cold Steelovih noževa su također promijenili čelike. Lovački Pendleton Hunter, Master Hunter i Mini Pendleton Hunter će biti dostupni isključivo s oštricama od CPM 3-V čelika presvučenog DLC premazom. Legendarni SRK i nešto manje poznati Recon Tanto će se izrađivati isključivo od VG-1 čelika presvučenog Tuff-Ex crnim premazom.

Osim promjene čelika na postojećim modelima noževa Cold Steel je predstavio i podosta novih sječiva. U pregledu ćemo preskočiti koplja, helebarde i mačeve koji baš i nemaju neku praktičnu namjenu u stvarnom svijetu te ćemo se koncentrirati isključivo na noževe (uključujući one malo pretjeranih dimenzija, uostalom to je Cold Steelov zaštitni znak).

Pregled ćemo početi modelom Swift. On dolazi  u dvije varijante, Swift I i Swift II. Razlike su u finišu čelika oštrice, Swift I ima High Satin Polish oštricu dok Swift II ima crnu DLC premazanu oštricu. Obje varijante su izrađene od CTS XHP čelika, a radi se o preklopnom nožu s potpomognutim otvaranjem (assisted opening). Nož je dug 219 mm, oštrica je duga 101,5 mm (4“), a masa noža je 130 grama. Mehanizam rasklapanja je novost i zove se Flash-Tek. Dizajner je Cold Steelov Andrew Demko. Preporučena cijena ovih noževa je 224 i 234 američka dolara – dosta skupo.

Sljedeći na redu je 4-Max, preklopni nož impozantnih dimenzija, ali kako se čini dosta funkcionalnog dizajna – ako trebate nešto tako veliko u preklopnoj verziji. Duljina 4-Maxove oštrice je 101,5 mm (4“), duljina cijelog noža u rasklopljenom stanju je 254 mm, a masa je nemalih 260 grama. Čelik od kojeg je izrađena 4-Maxova oštrica je CPM-20CV – također američki čelik, a Cold Steel posebno naglašava da je ovaj cijeli nož izrađen u SAD-u. Materijal ručke je G-10, posebno precizno obrađen i pjeskaren za teksturu. Cold Steel 4-Max predstavlja kao najčvršći nož s oštricom duljine 4 inča na svijetu. Ne sumnjamo da će nam uskoro pokazati pokoji video kako njime režu kravu po pola, buše automobilsku haubu i režu auto gumu na rezance. Cold Steel 4-Max se ističe i cijenom, proizvođač preporuča 599 američkih dolara što će u stvarnosti biti daleko niže, ali još uvijek puno.

Zanimljivo je da je sljedeći Cold Steelov novitet, preklopni nož nazvan Finn Wolf, zadržao japanski čelik AUS8. Cold Steel je već nekoliko puta koketirao s finskim dizajnom noža Pukko, međutim uglavnom se radilo o fiksnim oštricama (logično jer je Pukko fiksni nož). Sada su odlučili napraviti preklopnu verziju. Cold Steel ovaj nož duljine 200 mm s oštricom dugačkom 89 mm (3,5“) i težak 96 grama promovira kao EDC alat. Drška izrađena od Griv-Ex materijala na prvi pogled ne izgleda kao trgalo za džep na koji smo navikli kod Cold Steela, a dimenzije i masa ga smještaju u kategoriju gdje ga je i Cold Steel zamislio staviti. Nije loša ni cijena, preporučenih 60 američkih dolara koji obično u trgovinama budu dosta reducirani.

Ultimate Hunter je preklopna verzija Pendleton Huntera, vrlo kvalitetnog i funkcionalnog lovačkog noža. Geometrija oštrice je identična i kao takva vrlo funkcionalno u svim mogućim rezanjima što ovaj nož ne ograničava isključivo na lovačke zadatke već ga čini prilično sposobnim alatom opće namjene. Duljina noža je 228,6 mm, duljina oštrice je 89 mm (3,5“), a masa noža je 139 grama. Oštrica je izrađena od CTS XHP čelika tvrdoće 60-61 Rockwella. Drška je izrađena od G-10 i mehanizam rasklapanja je prokušano čvrst Tri-Ad Lock. Cold Steel preporuča cijenu od 189 američkih dolara za ovaj nož.

Black Talon i Tiger Claw modeli su privukli nešto manje naše pažnje jer se u slučaju Black Talona radi o dosta čudnovatoj oštrici suspektno funkcionalne primjene u EDC-u, a u slučaju Tiger Clawa o karambitu – borbenom nožu također vrlo ograničenom po pitanju funkcionalnosti u svojstvu EDC alata. Oba noža imaju oštrice izrađene od CTS XHP čelika i dršku od G-10 materijala.

Za kraj smo ostavili fiksni nož koji je nastao iz jednog od najpopularnijih Cold Steelovih preklopnih noževa – modela AK-47. Fiksni model je točno onakav kakav se očekuje od Cold Steela, težak i jako čvrst te vrlo agresivnog dizajna koji podsjeća na preklopni model. Fiksni AK-47 težak je 315 grama i dug 264 mm od čega 140 mm (5,5“) otpada na oštricu. Moramo spomenuti da je oštrica fiksnog AK-a debela čak pet milimetara. Materijal oštrice je opet američki čelik CPM 3-V s DLC premazom. Ručka je izrađena od omiljenog materijala ovog proizvođača – G10. Cold Steel navodi da je ovaj nož namijenio prvenstveno vojnicima, ali ne sumnjamo da će zbog popularnosti svog preklopnog prethodnika uživati izvanredan uspjeh i na civilnom tržištu. Preporučena cijena je 285 američkih dolara. (GM)