Lynn Thomson više nije vlasnik Cold Steela. Prodao ga je tvrtki GSM Outdoors, velikom sustavu koji u svojem portfoliu ima par desetaka tržišnih imena u domeni lovačke opreme, sportskog streljaštva i opreme za kampiranje i boravak u prirodi. Nama nijedno od tih imena nije poznato, osim Tekmata. Pretpostavljamo da se radi o proizvodima koji se prodaju u trgovinama široke potrošnje, a ne o dugovječnim i etabliranim tržišnim markama svjetskog glasa.

GSM Outdoors je i sam nedavno promijenio vlasnika, jedna investicijska tvrtka prodala ih je drugoj. Evidentno je da za kormilom ovih tvrtki ne sjede ljudi intimno upoznati s proizvodima i tržištem na kojem je egzistirao Cold Steel. Radi se o proizvođaču robe široke potrošnje koja ne smije imati visoku cijenu da bi bila prihvatljiva što većem broju ljudi.

Cold Steel je proizvodio noževe za svoju ciljanu publiku koja ih je pratila od 1980. godine kada je Lynn Thomson osnovao tvrtku. Svojim jedinstvenim pristupom i nekad pomalo kontroverznim marketingom stvorili su biranu, ali vjernu publiku spremnu izdvojiti i malo veći novac za doista čvrste i kvalitetne proizvde koji još uvijek spadaju u domenu alata za korištenje, a ne u kolekcionarstvo.

Prijašnje iskustvo nas uči da etablirana imena i kvalitetni proizvodi ne prolaze dobro u korporativnom okruženju. Primjerice tržišna imena Schrade i Smith&Wesson (noževi, ne pištolji) spala su na jeftine i niskokvalitetne proizvode koje ćete kupiti s police pored blagajne zajedno sa žvakaćim gumama i vrijedit će točno onoliko koliko ćete ih platiti – ne puno.

S razlogom smo oprezni i očekujemo da bi pod okriljem GSM Outdoorsa Cold Steel mogao značajno izgubiti na kvaliteti. Ima li neki model Cold Steelove noža koji ste uvijek željeli, ali ga još niste kupili, predlažemo da to učinite sad jer bi već sljedeće godine mogao nestati ili se pojaviti u daleko manje kvalitetnoj izvedbi.

O razlozima prodaje možemo samo nagađati i to ćemo to napraviti. Lynn Thomson je gospodin u godinama i vjerojatno želi u zasluženu mirovinu, a novac od prodaje Cold Steela će mu sigurno omogućiti luksuznu, ugodnu i prije svega zasluženu mirovinu. (GM)