CRKT – Columbia River Knife And Tool Company – američki je proizvođač noževa o čijim proizvodima volimo pisati. CRKT je uvijek u prijateljskom odnosu s mnogim etabliranim i onim manje poznatim dizajnerima i ta suradnja donosi funkcionalne i uvijek zanimljive oštrice pred svoje kupce. 

Ovoga puta iz njihove je radionice izašla jedna fiksna, taktička oštrica koja je osvojila najviše glasova probranih distributera od strane portala Knife News. 

CRKT Clever Girl dizajnirao je Austin McGlaun, veteran američke vojske koji je radio i kao policajac. Prema samom opisu posla dizajnera vidimo da je ovom projektu pristupio kao izradi pomoćnog oružja, alat je ovdje sekundarna funkcija. 

Dizajn oštrice inkorporirao je agresivni Persian style look koji olakšava rezanje (zbog zakrivljenosti rezne dužine oštrice, put rezanja je produžen) i naravno, ubod. Moramo uzeti u obzir da je namjena noža borbena tj. kako i sam autor kaže za samoobranu.

Oštrica je izrađena od SK5 ugljičnog čelika što definitivno daje dodatne pozitivne karakteristike po pitanju retencije oštrine i generalne čvrstoće – s druge strane, osim težeg oštrenja, ovakve oštrice su podložne hrđi i lakšem lomu. Drška CRKT Clever Girl je izrađena od G-10 materijala koji je već standardna opcija svega oštroga što trebamo držati. Oštrica je prekrivena Black Powder premazom koji bi trebao spriječiti ili barem usporiti habanje i hrđanje.

“Pametnu djevojku” možete nabaviti za 125 američkih dolara od samog proizvođača dok se u slobodnoj prodaji može nabaviti za manje od 80 američkih dolara. (AS)