5.11 Tactical predstavio je robusni Havoc 30 ruksak. Dizajneri su prvenstveno ciljali na osobe koje rade u sigurnosnom sustavu i one koji vole trenirati rukovanje vatrenim oružjem (takvih u SAD-u ima puno) pa ovaj ruksak nudi spremanje okvira za municiju, pojas na koji se može objesiti futrola s vatrenim oružjem ili pričvrstiti prsluk za vješanje raznoraznih dodatnih džepova. Zanimljivo je i da spremnik za mjehur za vodu može primiti ploču neprobojnog prsluka.

Naravno, svaka od spomenutih namjena je višestruka pa u džepove za AR-15 spremnike možete staviti boce s vodom, remen će i dalje prenositi masu ruksaka na kukove i pri tome poslužiti za vješanje dodatnog tereta, a džep za mjehur može biti običan džep za mjehur. Ruksak je izrađen od kombinacije 500D i 1050D najlona s jačim pletenjem na kritičnim mjestima. Oznaka 30 bi mogla označavati kapacitet u litrama, ali to se nikad ne zna kod 5.11. Može biti i vremenska oznaka kao kod RUSH serije gdje broj označava sat autonomije života iz ruksaka, 30-ak sati bi zapravo i bilo otprilike isto toliko litara.

Havoc 30 ima MOLLE mrežu na gornjem pretincu za brzi dohvat stvari. Dosta je bogat tzv. admin džepovima koji mogu poslužiti za hrpu sitnica tako da se, prema našem mišljenju, zapravo radi o solidnom EDC ruksaku. Ni cijena mu nije suluda, 5.11 preporuča 139,99 američkih dolara. Boje u kojima se Havoc 30 nudi su crna, Sandstone (boja pijeska), Storm (siva) i nešto što 5.11 naziva Double Tap (kombinacija sive i crne boje). (GM)