Spyderco nas svake godine počasti zanimljivim alatima koji su zbog svoje kvalitete i (većinom) praktičnog dizajna prepoznati od strane korisnika i kolekcionara. Ove godiine, pozornost nam je privukao Spyderco Introvert, što nije čudno obzirom na oblik oštrice i koncept primjene.

Chris Knutson, dizajner koji je već surađivao sa Spydercom osmislio je Introvert već 2014. godine kao koncept. Ideja je bila kreirati flipper prilagođen dešnjacima i ljevacima te mu dati oblik i veličinu koji bi omogućili nošenje u područjima sa restriktivnim zakonodavstvom. Početni dizajn Introverta bio je takozvani MBC – Martial Blade Concept – koncept noža prilagođen za borbu i korištenje u nekim borilačkim vještinama i sistemima – dizajner je zaljubljenik u borilačke vještine.

Naravno da koncept otvora za kažiprst nije nešto novo na tržištu – modeli kao što su La Griffe i Le Shark koje je dizajnirao Fred Perrin pridonijeli su popularizaciji takvog dizajna.

Na slikama dolje možete vidjeti detalje koncepta iz 2014 (preuzete sa stranice www.spydercollector.com) iako, novi bi se izgled noža trebao mijenjati samo u kolekcionarskoj ediciji.

Spyderco je iskoristio ovaj dizajn i našao komponentu koja bi ga mogla učiniti privlačnom i za praktične, češće zadatke. Naime, komad oštrice kroz koji se provlači kažiprst prilikom otvaranja osigurava da se nož teško odvoji od korisnika a da pritom možete koristiti prste obje ruke. Vidimo kako bi ovo bilo korisno kod zadataka koji uključuju repetitivne, isprepletene radnje korištenja oštrice i prstiju ruke (npr. otvaranje kutija i manipulacija predmeta u njoj). Introvert već ima dvije putanje kojima se planira kretati – kolekcionarska te ona, nama zanimljivija, praktična.

Oštrica dolazi u VG10 full flat grind izvedbi dok će drška zadržati popularni G-10 laminat fiberglasa. Lock back sustav zatvaranja , kažu iz Spydercoa, garantira sigurnost prilikom upotrebe. Dužina otvorenog noža  je 17.89 cm dok je dužina same oštrice 7.2 cm. Cijena koju možemo očekivati za serijski model je oko 180 američkih dolara. (AS)