SOG Knives je u prodaju pustio multi-alat vrlo zanimljiva izgleda nazvan MACV. Njihovi dizajneri su uspjeli džepni komplet alata oblikovati poput originalnog amblema MACV-SOG specijalne vojne jedinice vojske SAD-a iz doba rata u Vijetnamu – ljudske lubanje s beretkom.

SOG-ov MACV je izrađen od 3Cr13 čelika i nudi sljedeće alate: šesterokutni otvor za okretanje bitova promjera četvrtine (1/4) inča, ključ za odvijanje matice od četvrtine (1/4) inča, ključ za odvijanje matice od 3/8 inča, ključ za odvijanje matice od 5/16 inča, otvarač za boce, oštrilo za noževe, rezač konopca, klasični odvijač, križni odvijač, alat za čupanje čavala, mali odvijač i poluga.

Sasvim je jasno da se radi o proizvodu kojem je primarni cilj promovirati SOG Knives pa mu je i cijena takva – 13 američkih dolara. Vjerujemo da će promocija putem ovog proizvoda biti efikasna.

Za one koji žele znati više pojasnit ćemo ime ovog multi-alata. Na početku svojeg angažmana u Vijetnamu, 1964. godine, američka vojska je osnovala jedinicu za nekonvencionalno ratovanje. Postojanje takve jedinice tj. njezine stvarne zadaće zapovjedništvo je htjelo sakriti od javnosti, neprijatelja, a vjerojatno administrativno sakriti i od nekih elemenata vojne i civilne vlasti SAD-a. Zbog toga je jedinica dobila ime Military Assistance Command, Vietnam – Studies and Observations Group što bi u prijevodu značilo Zapovjedništvo za vojnu pomoć, Vijetnam – Grupa za izviđanje i analizu.

MACV-SOG sastojao se od prekaljenih vojnika o obavještajnih operativaca. Bavili su se dubinskim strateškim izviđanjima u Vijetnamu, ali i u susjednim zemljama. Spašavali su oborene američke pilote, borili se protiv gerile Južnog Vijetnama, koristili gerilske taktike u borbama protiv vojske Sjevernog Vijetnama i sudjelovali u dosta mračnim CIA-inim programima poput Phoenixa. Tu ćemo prekinuti naše pojašnjenje jer je površnim znatiželjnicima jasna povijest imena SOG Knivesa i njihova novog multi-alata. Oni koje smo ozbiljno zainteresirali neka u svoju omiljenu tražilicu upišu termine navedene u ovom tekstu. (GM)