Kineski Solarforce je predstavio male džepne svjetiljke koje je označio slovom Z. Serija se sastoji od dva modela, jednog baziranog na CR123A bateriji i jednog baziranog na AA bateriji. Oba modela se pale i gase pomoću tipke na zadnjoj strani što donekle povećava dimenzije svjetiljke, ali je daleko brži efikasniji način paljenja, gašenja i biranja modova rada. Solarforce je na obje svjetiljke uključio kopču za džep što ih čini idealnim za EDC sisteme.

Solarforce Z1 je dug 77,5 mm i promjera 20,5 mm. Masa mu je 37 grama bez baterije. CR123A baterija će mu dati 40 minuta svjetla pri najvećoj snazi (240 lumena), 80 minuta svjetla pri srednjoj snazi svjetla (115 lumena), šest sati svjetla pri niskoj snazi svjetla (35 lumena) i čak 50 sati svjetla pri ultra niskoj snazi svjetla (sedam lumena). Svjetiljka je otporna na vodu prema IPX-8 standardu.

Solarforce Z2 radi na daleko jeftinije i dostupnije AA baterije koje joj uvjetuju sljedeće dimenzije, dužina 93 mm i promjer 18-19 mm. Masa svjetiljke bez baterije je samo 33,5 grama. Najveća izlazna snaga svjetla je 120 lumena i to će potrošiti bateriju za 55 minuta. Srednja jačina svjetla od 60 lumena će potrošiti bateriju za 120 minuta, a niska razina svjetla od 18 lumena za 8,5 sati. Ultra slabo svjetlo je snage četiri lumena (jače od nekad popularnih malih Magliteica Solitaire) i održava se na jednoj AA bateriji 50 sati. Z2 je također vodootporan po IPX-8 standardu.

Proizvođač Z seriju svjetiljku nudi u različitim bojama: crnoj, sivoj, plavoj, crvenoj i zlatnoj. 

Prema našem iskustvu sa Solarforceovim proizvodima upozorili bi vas da podatke o jačini svjetla u lumenima uzmete s blagom rezervom jer Solarforce ima drugačiji način mjerenja od Surefirea ili Foursevensa. Napomenut ćemo da Z serija koristi R5 LED emitere koji su snažni, ali ne toliko snažni koliko navode specifikacije.

U prodaji na eBayu je trenutno samo model Z1 po cijeni od 22 američka dolara što se nama čini iznimno povoljnim. Ne očekujemo da će Z2 imati bitno drugačiju cijenu kada se pojavi u prodaji.

www.solarforce.hk